Η «απίστευτη θέα» από την.. τουαλέτα του SpaceX (ΦΩΤΟ)

Το πρώτο πολιτικό πλήρωμα της SpaceX είναι έτοιμο να απολαύσει την καλύτερη θέα από την τουαλέτα που είχε ποτέ η ανθρώπινη ιστορία.

Δεν είναι ξεκάθαρο πώς λειτουργούν οι εγκαταστάσεις τουαλέτας στο διαστημόπλοιο Crew Dragon του SpaceX - ο σχεδιασμός καλύπτει όμως το ιδιωτικό απόρρητο.

 Η τουαλέτα βρίσκεται στο ταβάνι και αυτή η περιοχή του διαστημικού σκάφους διαθέτει  έναν γυάλινο θόλο, που ονομάζεται τρούλος στην μύτη/κορυφή του SpaceX.

«Καθώς οι επιβάτες

χρησιμοποιούν την τουαλέτα, θα μπορούν να βλέπουν τα παράθυρα!», σύμφωνα  με τον Jared Isaacman, έναν δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία και πιλότο τζετ που αγόρασε τέσσερις θέσεις στο διαστημόπλοιο της SpaceX για μια μη στρατιωτική αποστολή στο διάστημα. Το ταξίδι θα είναι το πρώτο τροχιακό διαστημικό ταξίδι που δεν έχει επαγγελματίες αστροναύτες. Θα διαθέτει επίσης την πρώτη διαστημική τουαλέτα με θέα 360 μοιρών.

«Δεν έχει να κάνει με το απόρρητο. Υπάρχει μια κουρτίνα ώστε να μην σας βλέπουν οι άλλοι» δήλωσε στο Insider ο Ισαάκμαν, ο οποίος θα διοικεί την αποστολή, «Λοιπόν,όταν οι άνθρωποι θα θέλουν  χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, θα έχουν μια υπέροχη θέα», επισήμανε.

Το προγραμματισμένο ταξίδι του Isaacman, μια αποστολή που ονομάζεται Inspiration4, θα ξεκινήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Η ομάδα αναμένεται να περιστρέφεται γύρω από τη Γη σε υψόμετρο υψηλότερο από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) για τρεις ημέρες, απολαμβάνοντας πειράματα επιστημών.Ο Isaacman έδωσε τις άλλες τρεις θέσεις Crew Dragon στον ιατρό-βοηθό Hayley Arceneaux, τον κτηνίατρο της Πολεμικής Αεροπορίας και τον μηχανικό Chris Sembroski, καθώς και τον επιστήμονα και τον αναλογικό αστροναύτη Dr. Sian Proctor. Το Inspiration4 στοχεύει να ξεκινήσει μια νέα εποχή του διαστημικού τουρισμού.

Το SpaceX έχει μεταφέρει τρεις φορές επαγγελματίες αστροναύτες στο διαστημικό σταθμό για τη NASA, αλλά κανένα από αυτά τα διαστημόπλοια δεν είχε θόλο στην τουαλέτα. Το SpaceX αντικαθιστά τον μηχανισμό αγκύρωσης με ένα παράθυρο στο οποίο μπορούν να βλέπουν οι επιβάτες την θέα από έξω.

Ο τρούλος είναι εκεί για να προσφέρει στους επιβάτες εκπληκτική θέα στη Γη. Η τουαλέτα τυχαίνει να είναι κοντά σε αυτή.

«Πιθανότατα οι περισσότεροι θα νιώσουν ότι βρίσκονται στο διάστημα όταν μπουν στον γυάλινο θόλο», δήλωσε ο Elon Musk, ιδρυτής και επικεφαλής μηχανικός της SpaceX για το νέο θόλο στο Twitter.

Ο Isaacman, ξεκίνησε την εταιρεία επεξεργασίας πληρωμών Shift4 όταν ήταν 16 ετών. Είναι ακόμα Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Ίδρυσε επίσης τη Draken International, η οποία διαθέτει μεγάλο στόλο πρώην στρατιωτικών αεροσκαφών και εκπαιδεύει την Πολεμική Αεροπορία και άλλους πιλότους. Ο Isaacman πούλησε το μερίδιο του σε αυτήν την εταιρεία έναντι «εννέα ψηφίων», σύμφωνα με τον Forbes, το οποίο εκτιμά την καθαρή του αξία στα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν και ούτε ο SpaceX ούτε ο Isaacman έχουν πει πόσο κοστίζει το ταξίδι , η NASA εκτιμά ότι μια τέτοια πτήση μπορεί να κοστίσει 55 εκατομμύρια δολάρια ανά θέση.

Στα πλαίσια της αποστολής Inspiration4, ο Isaacman συνεργάζεται με το Ερευνητικό Νοσοκομείο Παιδιών του St. Jude για να σχεδιάσει επιστημονικά πειράματα ενώ βρίσκεται σε τροχιά. Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος σκοπεύουν επίσης να πάρουν αίμα ο ένας του άλλου, να πάρουν δείγματα δέρματος και να πραγματοποιήσουν γνωστικές δοκιμές για να βοηθήσουν τη NASA να συλλέξει δεδομένα σχετικά με το πώς η διαστημική  πτήση επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα.

Η SpaceX και η NASA αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες σχετικά με την τοποθεσία ή το σχεδιασμό της τουαλέτας του Crew Dragon, αλλά οι προηγούμενοι επιβάτες του διαστημόπλοιου έχουν αναφέρει μερικά πράγματα.

Η τουαλέτα «λειτουργεί πολύ παρόμοια με εκείνη που είχαμε συνηθίσει στο Space Shuttle, και λειτούργησε πολύ καλά. Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα», δήλωσαν αστροναύτες της NASA ο Doug Hurley σε δημοσιογράφους μετά την εκτόξευσή του στο ISS με την πρώτη πληρωμένη πτήση του Crew Dragon πέρυσι.

Οι τουαλέτες στο διαστημικό σκάφος της Ρωσίας Soyuz περιλάμβαναν στοιχειώδη συστήματα εύκαμπτων σωλήνων και σακουλών, οπότε είναι πιθανό το Crew Dragon να μοιάζει με αυτά. Για πολίτες όπως ο Isaacman και οι συνεργάτες του, αυτό μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό από το συνηθισμένο . Ακόμα και ο αστροναύτης της NASA Peggy Whitson είπε στο Business Insider ότι « το να πηγαίνεις στο μπάνιο μπορεί να ήταν το χειρότερο κομμάτι της ζωής σου στο διάστημα.»

Σύμφωνα με τον Isaacman « Το να μάθω να χρησιμοποιώ την τουαλέτα στο διάστημα ήταν μέρος της εντατικής προπόνησης πριν την πτήση για το Inspiration4».

Πηγή: insider

Keywords
Τυχαία Θέματα