Η αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή των μαθητών δεν έχει σταματήσει…

Πολύ ορθά, ο Υπουργός Παιδείας, συνυπολογίζοντας τις ελλείψεις και τα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν σε αρκετές σχολικές μονάδες αλλά και τις προβλεπόμενες πολύ ψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατούν στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα, μετέθεσε χρονικά την επιστροφή των παιδιών στα θρανία (και τι θρανία!), μια εβδομάδα αργότερα.

Η απόφαση, η οποία κατά γενική ομολογία και απαίτηση ήταν επιβαλλόμενη, δημιουργεί ένα σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας που δεν πρέπει επ’ ουδενί να αφεθεί να πάει χαμένο. Πρώτα απ’ όλα

δημιουργείται, ρεαλιστικά, η δυνατότητα να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί για την επιστροφή των μαθητών σε συνθήκες ασφάλειας.

Παράλληλα, υπάρχει πλέον ο αναγκαίος χρόνος εντός της κάθε σχολικής μονάδας για να ολοκληρωθούν οι εκπαιδευτικές προετοιμασίες και να γίνουν οι παιδαγωγικοί σχεδιασμοί για μια αδιαμφισβήτητα δύσκολη και ιδιόμορφη σχολική χρονιά. Αμετάθετος στόχος παραμένει η παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης σε συνθήκες ασφάλειας.

Η κοινωνία, η οποία θα κληθεί να προσαρμοστεί με την εν λόγω απόφαση, αναμένει και απαιτεί από το αρμόδιο Υπουργείο να την αξιοποιήσει με τρόπο ουσιαστικό και συγκεκριμένο. Διαδικασίες και κατασκευές πρέπει να ολοκληρωθούν, κενά και προβλήματα στελέχωσης πρέπει να ρυθμιστούν, εξειδικευμένα ερωτήματα για ειδικά μαθήματα και περιπτώσεις/καταστάσεις (όπως π.χ. στην προδημοτική εκπαίδευση) πρέπει να απαντηθούν, ζητήματα που αφορούν τον ανολοκλήρωτο διαγωνισμό για τις αντικαταστάσεις πρέπει να διευθετηθούν. Γενικότερα επιβάλλεται, στην πράξη, να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός ή επιβράδυνση της όλη προσπάθειας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόνο έτσι θα υπάρξει το όφελος για τα παιδιά που όλοι επιθυμούν.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες που συνέτειναν στην λήψη της απόφασης για αναβολή της επιστροφής των μαθητών, βλέπε ιδιαίτερα ψηλές θερμοκρασίες, δημιουργούν επίσης ένα παράθυρο ευκαιρίας για λήψη απαιτούμενων αποφάσεων, προς επίλυση χρόνιων προβλημάτων και για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας.

Με δεδομένο ότι αφόρητα ψηλές θερμοκρασίες θα υπάρχουν και μετά την επόμενη εβδομάδα αλλά και διαχρονικά υπάρχουν την περίοδο Απρίλιου-Οκτωβρίου, το ελάχιστο που θα πρέπει  να γίνει είναι να αποφασιστεί/τροχοδρομηθεί η εγκατάσταση κλιματιστικών στις αίθουσες διδασκαλίας. Δεν περιποιεί τιμή σε κανένα  (και ειδικά στο αρμόδιο Υπουργείο), το  γεγονός ότι η απουσία κλιματιστικών ήταν, μαζί με την μη ολοκλήρωση των σχεδιασμών ασφάλειας ελέω κορωνοϊού, ο λόγος που τα παιδιά δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο τους την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Οι εκπαιδευτικοί δημοτικής, προδημοτικής και ειδικής εκπαίδευσης, από την Τρίτη 2/9 (οι διευθύνσεις των σχολικών μονάδων από πολύ νωρίτερα στις πλείστες των περιπτώσεων), δίνουν το άπαν των δυνάμεων τους ώστε τα σχολεία και οι αίθουσες διδασκαλίας, να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τα παιδιά με ασφάλεια. Απαίτησή μας είναι, η αναβολή προσέλευσης των μαθητών κατά μια εβδομάδα να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το Υπουργείο Παιδείας, την ΕΕΥ, τις Σχολικές Εφορείες και γενικότερα από όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς, ώστε να αποτελέσει ένα πραγματικό παράθυρο ευκαιρίας για το καλό των παιδιών, των εκπαιδευτικών και της δημόσιας παιδείας.

*Πρόεδρος Διδασκαλικής Κίνησης ΠΑΔΕΔ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα