Η αναφορά Κοτζιά στο Κυπριακό μετά την παραίτησή του (vid)

Για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό μίλησε ο τέως Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το Ηράκλειο της Κρήτης αναφέροντας ότι: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε

την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του. Είπε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε:

«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία… Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».

Πληροφορίες από τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα