Η KPMG ενημερώνει για τις τροποποιήσεις στη νομοθεσία Φ.Π.Α.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο «Πρόσφατες τροποποιήσεις της περί Φ.Π.Α. νομοθεσίας σε σχέση με τη φορολόγηση γης, τις μισθώσεις ακινήτων καθώς και διευκρινήσεις για το ειδικό καθεστώς οργανωτών περιηγήσεων», που διεξήχθη στο ξενοδοχείο Alexander the Great στην Πάφο, το απόγευμα της Παρασκευής, 9 Μαρτίου 2018. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από την KPMG Κύπρου

και κύριοι ομιλητές ήταν ο κ. Χάρης Χαραλάμπους, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου και επικεφαλής του τμήματος Έμμεσης Φορολογίας και η κα. Μαρία Αναγιωτού, Διευθύντρια των Έμμεσων Φορολογικών Υπηρεσιών της KPMG Κύπρου.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο κ. Γιώργος Ανδρέου, Διοικητικός Σύμβουλος της KPMG Κύπρου με έδρα το γραφείο Πάφου, δηλώνοντας: «Η KPMG Κύπρου βρίσκεται κοντά σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ανάπτυξης γης, στις μισθώσεις ακινήτων, καθώς και στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, οι οποίες εκτιμάται ότι επηρεάζονται άμεσα από τις πρόσφατες τροποποιήσεις της νομοθεσίας Φ.Π.Α. Μετ’ ευκαιρίας της διεξαγωγής αυτού του σεμιναρίου, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τους πελάτες, συνεργάτες αλλά και τον επιχειρηματικό κόσμο της Πάφου ευρύτερα, για διάφορα θέματα που τους απασχολούν».

Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Χαραλάμπους, ο οποίος ανέλυσε διεξοδικά τις πρόσφατες τροποποιήσεις στη νομοθεσία του Φ.Π.Α. σε σχέση με την παράδοση μη ανεπτυγμένης γης και τις μισθώσεις ακινήτων και απάντησε σε πολλά από τα ερωτήματα των παρευρισκομένων. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για την αντίστροφη χρέωση στα πλαίσια αναδιάρθρωσης δανείων, το τι ισχύει σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση μίσθωσης ακινήτων σε πρόσωπα που εξασκούν φορολογητέες συναλλαγές αλλά και τη φορολόγηση της μη ανεπτυγμένης οικοδομήσιμης γης στα πλαίσια άσκησης οικονομικής δραστηριότητας. «Σχεδόν όλες οι συναλλαγές που αφορούν μεταβιβάσεις γης χρήζουν ιδιαίτερης εξέτασης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Χαραλάμπους.

Στη συνέχεια η κα. Αναγιωτού επεξήγησε τις πρόσφατες αλλαγές σε σχέση με το μειωμένο συντελεστή 5% για απόκτηση ή ανέγερση μόνιμης κατοικίας, την επιβολή μειωμένου συντελεστή 5% στις υπηρεσίες ανακαίνισης και επισκευής ιδιωτικών κατοικιών και τις πρόσφατες αλλαγές στο ειδικό καθεστώς οργανωτών τουριστικών περιηγήσεων. «Οι οργανωτές πακέτων εκδρομών είναι σίγουρο ότι θα επηρεαστούν από τις πρόσφατες αλλαγές», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα. Αναγιωτού.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, όπως ο ξενοδοχειακός, μίσθωσης ακινήτων, ανάπτυξης γης, βιομηχανίας κ.α. Στη συζήτηση και το κοκτέιλ που ακολούθησε, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εγείρουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις παρουσιάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα