Παμπορίδης: Το Υπουργικό αποφασίζει όχι ο ΥΠΟΙΚ για ΓεΣΥ

Άρχισε στην Επιτροπή Υγείας η συζήτηση για την Αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων αλλά και του ΓεΣΥ. "Στη διάθεση της Βουλής", δηλώνει ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Με δηλώσεις του μετά τη συζήτηση που έγινε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ο κ. Παμπορίδης χαιρέτισε την αρχή της συζήτησης εντός Κοινοβουλίου και έθεσε τον εαυτό του στην διάθεση της Επιτροπής Υγείας, ακόμα και σε καθημερινή βάση, αν χρειαστεί, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η διαδικασία και να προωθηθούν τα νομοσχέδια για ψήφιση στην ολομέλεια.

Ο κ. Παμπορίδης, ευχήθηκε ότι με καλή

διάθεση και μέσα στο πλαίσιο που καθόρισε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ανταποκριθούν όλοι, κυβέρνηση και Βουλή, συλλογικά, στο αίτημα για πλήρη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας.

Θα πρέπει να σημειώσουμε την διαφορετική άποψη την οποία διετύπωσε ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, σε σχέση με το ΓεΣΥ, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι κατά τον ίδιο θα ήταν καλύτερα αν η θέση της κυβέρνησης ήταν υπέρ ενός πολυασφαλιστικού μεικτού σχεδίου. Ο κ.Παμπορίδης, υπεραμύνθηκε της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, λέγοντας ότι "η θέση της κυβέρνησης λήφθηκε στις 7 Οκτωβρίου και είναι αυτή που διατυπώνεται και στα νομοσχέδια". Σε εσωτερικό επίπεδο, σημείωσε, οι όποιες διαφωνίες και απόψεις είναι αποδεκτές και θεμιτές, ωστόσο, αποφάσεις παίρνει μόνο το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο καθορίζει την κυβερνητική πολιτική. Οι απόψεις όλες ακούγονται, σημείωσε, πριν ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση εντός Υπουργικού.

Οικονομικά της μεταρρύθμισης

Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, η Βουλή είναι αυτή που θα αποφασίσει για το ποια και πόση θα είναι η συνεισφορά του κάθε φορέα στην μεταρρύθμιση.

Σε σχέση με το κόστος της ολοκλήρωσης του ΓεΣΥ, ο κ.Παμπορίδης σημείωσε ότι ο πρώτος χρόνος θα στοιχίσει γύρω στα 900 εκατομμύρια ευρώ.

Όσο αφορά στο κόστος της αυτονόμησης, ο Υπουργός τόνισε ότι θα έχει 8 εκατομμύρια ευρώ αρχικό κόστος για τις διευθυντικές ομάδες αλλά θα υπάρξουν και επιπρόσθετα κόστη για την εξασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εμπλεκομένων, που δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογιστεί ακριβές νούμερο, καθώς θα εξαρτηθεί από το πόσοι θα προσχωρήσουν τελικά στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα