Γιατί ο Τραμπ δεν δημοσιεύει πλέον σχόλια για Πούτιν;

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν δημοσιεύει πλέον αναρτήσεις στο Twitter με θετικά σχόλια για το Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, με την κυβέρνησή του να είναι σε θέση άμυνας έναντι της διεξαγωγής ερευνών για πιθανές σχέσεις με τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, παρατηρούν Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές

Καθώς έχουν περάσει πέντε εβδομάδες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ,

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι απομακρύνονται οι πιθανότητες μιας αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κρεμλίνου, οι οποίες αποτέλεσαν κυρίαρχο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας.

Κορυφαίοι σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχουν αρχίσει να μιλούν “ψυχρότερα” για τη Ρωσία, ενώ η αποστασιοποίηση του Τραμπ ακολουθεί την παραίτηση του Μάικλ Φλιν από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, που ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προσέγγισης με τη Ρωσία. Ο Φλιν αντικαταστάθηκε από τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ, ο οποίος τηρεί μια πιο εχθρική στάση έναντι της Ρωσίας, μαζί με τον ΥΠΑΜ των ΗΠΑ, απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών Τζιμ Μάτις.
Μια ακόμη ένδειξη μετατόπισης της αρχικής θέσης της αμερικανικής κυβέρνησης για προσέγγιση με τη Ρωσία θεωρείται η τοποθέτηση της Φιόνα Χιλ σε θέση συμβούλου για τη Ρωσία, στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η Χιλ έχει ασκήσει κριτική στον Βλαντίμιρ Πούτιν. Μεταξύ των βιβλίων που έχει εκδώσει, περιλαμβάνεται και το βιβλίο: “Ο Κύριος Πούτιν, Μυστικός Πράκτορας στο Κρεμλίνο”, μια αναφορά στο παρελθόν του Ρώσου προέδρου ως πράκτορα στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (KGB). Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστό εάν η Χιλ αποδέχτηκε το διορισμό της.
Η άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνεται κι από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο που έχουν εκδηλώσει εδώ και καιρό την ανησυχία τους για τις προεκλογικές εξαγγελίες του προέδρου, αναφορικά με τη Ρωσία. Παράλληλα, ανησυχίες εκφράζονται κι από την πλευρά των Ευρωπαίων συμμάχων των ΗΠΑ, σχετικά με το ενδεχόμενο πρώιμης άρσης των αμερικανικών κυρώσεων που εφαρμόζονται έναντι της Ρωσίας.
Σύμφωνα με αναλυτές στην Ουάσινγκτον, η προσέγγιση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας γίνεται ακόμη πιο δύσκολη τα τελευταία 24ωρα, λόγω των ζητημάτων που έχουν προκύψει αναφορικά με τις συζητήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς και του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, με τους Ρώσους. Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στο ενδεχόμενο επαφών και συζητήσεων στελεχών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, με Ρώσους αξιωματούχους, στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου 2016.
Οι συνομιλίες του Σέσιονς με τον Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσινγκτον αναθερμαίνουν το αίτημα που έχει τεθεί από τους Δημοκρατικούς, αλλά και στελέχη των Ρεπουμπλικάνων για τη διεξαγωγή έρευνας με τον διορισμό ειδικού ανακριτή, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η Ρωσία επηρέασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών.
“Την περίοδο που διανύουμε επικρατεί μεγάλος πανικός στο αμερικανικό πολιτικό σύστημα αναφορικά με τις σχέσεις με τη Ρωσία, με συνέπεια οι επιλογές του Τραμπ να περιορίζονται πραγματικά”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάθιου Ροζάνσκι, ειδικός σε θέματα Ρωσίας του κέντρου έρευνας Wilson Center στην Ουάσινγκτον.
Από την πλευρά τους, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επισημαίνουν ότι δεν έγιναν ύποπτες επικοινωνίες με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα από την πλευρά της, απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή της.

Keywords
Τυχαία Θέματα