Γερμανία: Οι επτά νίκες του Φλικ, ο τίτλος στο Μουντιάλ και η Ελλάδα

Ο νέος προπονητής της «Νατσιονάλμανσαφτ» Χάνσι Φλικ κερδίζει τις εντυπώσεις και οι Γερμανοί λογίζονται ως ένα από τα φαβορί στο Μουντιάλ. Πιθανός αντίπαλος στα φιλικά η Ελλάδα.

«Έχουμε επιστρέψει» δηλώνει ο νέος προπονητής της Εθνικής Γερμανίας Χάνσι Φλικ μετά την έβδομη νίκη σε επτά παιχνίδια που κάθεται στον πάγκο. Το εννοεί όπως οι χολυγουντιανοί ήρωες: «We are back».

Τον περασμένο Μάρτιο είχε αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία ο Γιόαχιμ Λεβ

μετά από μία δύσκολη περίοδο με ανεξήγητες ήττες, οδυνηρούς αποκλεισμούς και αντιφατικές αποφάσεις για τη σύνθεση της ομάδας. Οι γερμανοί φίλαθλοι δεν θα ξεχάσουν την προσφορά του και κυρίως τον ανεπανάληπτο θρίαμβο στο Μουντιάλ του 2014 με τη συντριβή της Βραζιλίας 7-1 στον ημιτελικό. Όμως, ακόμη και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του Λεβ δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας τον «χαλαρό» αποκλεισμό της Νατσιονάλμανσαφτ από την Αγγλία στα προημιτελικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος το 2021 και λίγο αργότερα την εντός έδρας ήττα απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία για την προκριματική φάση του Μουντιάλ.

Την εθνική ομάδα ανέλαβε τον Μάρτιο ο Χάνσι Φλικ, μέχρι τότε προπονητής στους …μόνιμους πρωταθλητές Γερμανίας, τη Μπάγερν Μονάχου.

Η μισή Μπάγερν ούτως ή άλλως παίζει και στην εθνική ομάδα. Πάντως ο Φλικ ξεκαθάρισε ότι σκοπός του δεν είναι μόνο να «αναστήσει» γνωστά ονόματα που είχαν πάθει αφλογιστία, αλλά και να αναζητήσει νέους παίκτες. Ξεκίνησε με τους παλιούς. Ο χαρισματικός Λιρόι Σανέ, παίκτης με ξεχωριστή τεχνική κατάρτιση που αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο όταν του δίνουν ελευθερίες στον χώρο του κέντρου, είχε παροπλιστεί με την πειθαρχία που απαιτούσε ο Λεβ, αλλά τώρα ανεβάζει στροφές με τον Φλικ στον πάγκο. Κάτι παρόμοιο έγινε με τον 32χρονο πλέον Τόμας Μίλερ. Στα νέα ονόματα περιλαμβάνονται o Γιόνας Χόφμαν της Γκλάντμπαχ και ο Τίλο Κέρερ της Παρί Σεν Ζερμέν, τους οποίους δεν υπολόγιζε ο Γιόαχιμ Λεβ. Ως νέος αναπληρωματικός τερματοφύλακας φαίνεται να καθιερώνεται ο Κέβιν Τραπ της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, ιδιαίτερα μετά τις εμφανίσεις του σε μεγάλα παιχνίδια, όπως οι αναμετρήσεις με τον Ολυμπιακό για το Europa League. Από την Εθνική Ελπίδων της Γερμανίας, που αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, ο Φλικ έχει ήδη ξεχωρίσει τον Καρίμ Αντεγέμι, που θα μπορούσε να προωθηθεί στην πρώτη ομάδα.

«Κάθε δέκα χρόνια ένας τίτλος»

Στα επτά παιχνίδια που έδωσε η Νατιοσνάλμανσαφτ με τον Χάνσι Φλικ σημείωσε ισάριθμες νίκες, εξασφαλίζοντας γρήγορα την πρόκρισή της στην τελική φάση του Μουντιάλ, που γίνεται φέτος στο Κατάρ. Βέβαια οι αντίπαλοι ήταν σαφώς υποδεέστεροι. Δύσκολα βγαίνουν ασφαλή συμπεράσματα από μία συντριβή του Λιχτενστάιν με 9-0 ή έστω από τη νίκη με 4-1 επί της Αρμενίας, την περασμένη Κυριακή. Ο Χάνσι Φλικ δεν έχει ψευδαισθήσεις και λέει ότι «χρειάζεται ακόμη δουλειά και υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία μπορούμε να βελτιώσουμε», αλλά δηλώνει κατ΄αρχήν ευχαριστημένος «με τον τρόπο που παίζουμε ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι έχουμε πολύ καλή ποιότητα ως ομάδα». Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον νέο ομοσπονδιακό τεχνικό είναι ότι «υπάρχει βάθος στον πάγκο και το είδαμε αυτό, το τελευταίο διάστημα». Πράγματι, μόνο στο παιχνίδι με την Αρμενία έλειψαν για διάφορους λόγους επτά (!) βασικοί παίκτες, από τον τραυματία Γκορέτσκα μέχρι τον τιμωρημένο Ρίντιγκερ και τον νοσούντα από κορωνοϊό Σούλε.

Όλα δείχνουν ότι το «κάστινγκ» για την Εθνική Γερμανίας ενόψει Μουντιάλ θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή, αν και το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) θεωρεί ότι έχουν ήδη «κλείσει» οι 17 από τις 23 θέσεις της αποστολής. Οι Γερμανοί δεν κρύβουν τις φιλοδοξίες τους. «Θέλουμε να κερδίζουμε έναν τίτλο κάθε δέκα χρόνια, αυτή είναι η αξίωση απέναντι στον εαυτό μας», δηλώνει ο τεχνικός διευθυντής της Νατσιονάλμανσαφτ Όλιβερ Μπίερχοφ. Από την πλευρά του ο Χάνσι Φλικ ξεκαθαρίζει: «Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ τον τίτλο, αλλά μπορώ να εγγυηθώ ότι θα κάνουμε τα πάντα για να τον κατακτήσουμε». Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, Φλικ και Μπίερχοφ θα ταξιδέψουν στο Κατάρ, αναζητώντας το κατάλληλο κατάλυμα για την Εθνική Γερμανίας. Ήδη από τον Ιανουάριο θα αρχίσει η πρώτη φάση της ειδικής προετοιμασίας για το Κατάρ.

Φιλικό παιχνίδι με την Ελλάδα;

Το αθλητικό περιοδικό Kicker επισημαίνει ότι προτεραιότητα του Χάνσι Φλικ θα είναι να κλείσει, γύρω στον Μάρτιο, φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας με ισχυρούς αντιπάλους, που θα είναι τουλάχιστον μία κλάση ανώτερη από το Λιχτενστάιν ή την Αρμενία, ώστε να βγουν πιο αξιόπιστα συμπεράσματα για την κατάσταση της ομάδας. Ήδη γίνονται σχετικές συζητήσεις. Πιθανοί αντίπαλοι, σύμφωνα με το Kicker, είναι η Αγγλία, η Νότια Αφρική, αλλά και η Ελλάδα. Σε ένα δεύτερο στάδιο, από τον Μάιο, θα ακολουθήσουν τα παιχνίδια της σχετικά νέας διοργάνωσης Nations League που θα έχει εκ των πραγμάτων χαρακτήρα προετοιμασίας ενόψει του Μουντιάλ.

Keywords
Τυχαία Θέματα