Γερμανία /Εκλογές: Ποιος o αντίκτυπος για την Κύπρο;

Οι γερμανικές εκλογές ολοκληρώθηκαν, όπως όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη και πλέον θα ανοίγει ο δρόμος για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ΕΕ.

Σε ανάλυση στο Sigmalive o καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Αντώνης Στυλιανού, αναφέρει ότι Γερμανία, Γαλλία και άλλες σημαντικές δυνάμεις εντός της ΕΕ, θα είναι στο επόμενο διάστημα ακόμα πιο έντονες

στο σεβασμό των αρχών της ΕΕ, θα επιδιώξουν μια ακόμα πιο ενσωματωμένη Ευρώπη, η οποία να βασίζεται στις αρχές της δικαιοσύνης και της ισότητας.

Το δεδομένο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, αποτελεί μια εκ πρώτης όψεως θετική εξέλιξη για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Δεν διαβλέπει αλλαγή στη στάση της Γερμανίας σε σχέση με την Τουρκία, ιδιαίτερα μετά τη διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας-Τουρκίας, η οποία διαμορφώνει το σημερινό σκηνικό.

Η κατάσταση αυτή, εμμέσως, επισήμανε ο κ.Στυλιανού, ευνοεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η θέση της σε διεθνές επίπεδο, παρά τις όποιες προσπάθειες της Τουρκίας και της τ/κ πλευράς για το αντίθετο.

Το μόνο στοιχείο που ενδεχομένως να επιφέρει μια αρνητική χροιά στο αμέσως επόμενο διάστημα για την Κύπρο, έχει να κάνει με την πιθανή αναστολή της συζήτησης για αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας ή ακόμα και με την επ΄ αόριστον αναβολή ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αφαιρέσει από τα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας ένα πολύ σημαντικό μοχλό πίεσης προς την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να διασυνδέσει το θέμα αυτό με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα