Γενοκτονία σε δρόμους της Κύπρου: 20 χρόνια 1.442 νεκροί-13 χρόνια για κάμερες

Ως γενοκτονία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι από το 2000 μέχρι και σήμερα η Κύπρος μετρά 1.442 νεκρούς στους δρόμους. Ενδεικτικό είναι ότι από το 2000 μέχρι το 2010 935 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε θανατηφόρες συγκρούσεις και από το 2010 μέχρι και σήμερα (16 Ιανουαρίου) 507 άνθρωποι δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους.

Αιτία είναι, όπως έχει ειπωθεί άπειρες φορές, ο ανθρώπινος παράγοντας. Αλκοόλ και μη εφαρμογή βασικών αρχών του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οδηγούν σε θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις

που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν γίνονταν απλά πράγματα, όπως η χρήση ζώνης ασφαλείας ή ακόμη του κράνους.

Ασχολίαστο, ωστόσο, στο εν λόγω πρόβλημα που αποτελεί πλέον ανοικτή πληγή για όλες τις κυβερνήσεις και τις ηγεσίες της Αστυνομίας δεν θα πρέπει να μένει και το γεγονός ότι δεν υπάρχει εφαρμογή καμερών στους δρόμους της Κύπρου.

Το εν λόγω σύστημα πάει από αναβολή σε αναβολή εδώ και 13 χρόνια. Το 2007, λοιπόν, ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που το σύστημα φωτοεπισήμανσης εφαρμόστηκε στους κυπριακούς δρόμους. Ενδεικτική για το πόσο αναγκαίο είναι το σύστημα αυτό ήταν και η τελευταία δήλωση του Αρχηγού της Αστυνομίας Κύπρου Μιχαηλίδη για το ζήτημα: «Αποδεδειγμένα με τις κάμερες το 2007 είχαν μειωθεί οι τροχαίες συγκρούσεις και τα αδικήματα στο 53%».

Ο Κύπρος Μιχαηλίδης δεν ήταν ο μόνος που τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των καμερών. Δηλώσεις για άμεση εφαρμογή των καμερών στους κυπριακούς δρόμους εντός συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων, εξάλλου, έκαναν κατά καιρούς και ο τέως Αρχηγός Αστυνομίας όσο και ο τέως Υπουργός Δικαιοσύνης και η τέως Υπουργός Μεταφορών.

Σημερινό δημοσίευμα του Φιλελεύθερου, λοιπόν, καταγράφει ότι σημειώνεται η τέταρτη παράταση για τις κάμερες μόλις με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς. Κατά τα άλλα, εντός εξαμήνου θα είχαν τεθεί σε λειτουργία οι πρώτες 20 κινητές κάμερες.

Σκοπός της παρούσας καθυστέρησης, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο και τον συνάδελφο Πέτρο Θεοχαρίδη, είναι η τελευταία τροποποίηση (ένατη κατά σειρά) που αφορά τεχνικές παραμέτρους που μπορεί να έχουν άμεσες επιπτώσεις στο ποιοι θα μπορούν να συμμετέχουν και ποιοι όχι, ενώ δεν αποκλείεται και η εύνοια προς συγκεκριμένους κατασκευαστές, όπως αναφέρεται. Η αναθέτουσα αρχή, σημειώνει το δημοσίευμα, ζήτησε εντελώς διαφορετικής τεχνολογίας κάμερες που να φωτογραφίζουν τα οχήματα και μπροστά και πίσω. Στην αρχική προκήρυξη και στις 8 άλλες που είχαν προηγηθεί προβλεπόταν φωτογράφιση μόνο της μιας όψης.

Σχολιάζοντας στο ΣΙΓΜΑ το ζήτημα της νέας αναβολής στο ζήτημα των καμερών στους δρόμους, ο Γιάννης Καρούσος είπε ότι είναι μεν ζήτημα που αφορά δημόσιες ζωές ωστόσο έθιξε το ζήτημα της Αναθεωρητικής Αρχής προσφορών ως θέμα που προτεραιότητας αφού χρήζει επίλυσης. Ο λόγος είναι κατά τον Υπουργό οι τακτικές προσφυγές προς την Αρχή ειδικά για θέματα δημοσίου συμφέροντος όπως είναι οι κάμερες.

Στη φωτογραφία, ένα απ' τα πιο τραγικά θανατηφόρα της περασμένης χρονιάς με θύμα έναν 27χρονο, τον Παναγιώτη Χριστοφόρου. Ένας οδηγός που είχε καταναλώσει υπνωτικά χάπια και αλκοόλ «προσγειώθηκε» πάνω στο τζιπ του άτυχου νέου με ταχύτητα κοντά στα 200 χιλιόμετρα, με αποτέλεσμα ο 27χρονος να βρει ακαριαίο θάνατο στο τιμόνι. 

Keywords
Τυχαία Θέματα