Γ. Λακκοτρύπης: Ενισχύει EastMed το EMGF – Γεωπολιτικά οφέλη για Κύπρο (VID)

Δηλώσεις στις «Τομές στα Γεγονότα» του «Sigma» έκανε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου &Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, ο οποίος συμμετέσχε στο Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο (EMGF).

Ο Κύπριος Υπουργός είπε το Φόρουμ είναι εξέλιξη ουσίας και όχι μόνο φραστική διακήρυξη, προσθέτοντας πως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα. Τόνισε τη διεθνή διάσταση αυτής της προσπάθειας, αφού εφτά χώρες συνασπίζονται, παραμερίζοντας παραδοσιακές εχθρότητες και προβλήματα με στόχο την εξεύρεση τρόπων αξιοποίησης του φυσικού αερίου.

Αυτές οι εφτά χώρες συμπεριλαμβάνουν

παραγωγούς, διακομιστές και καταναλωτές και δημιουργούν ένα πρότυπο συνεργασίας στην περιοχή μας, όπως ανέφερε ο Υπουργός, επισημαίνοντας πως δημιουργείται μια πλατφόρμα συνεννόησης, συναντίληψης και συζήτησης.

Η Ε.Ε. στηρίζει έμπρακτα το EastMed Gas Forum με περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ χορηγία, όπως δήλωσε, υπογραμμίζοντας τη στήριξη και το ενδιαφέρον ΗΠΑ και Γαλλίας.

Ειδικότερα για την τελευταία, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε πως πρόκειται για μια χώρα-ηγέτιδα στον χώρο των υδρογονανθράκων διεθνώς, αλλά και μια χώρα που δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως αποκάλυψε στο «Sigma» ο Υπουργός Ενέργειας, στο Φόρουμ παρουσιάστηκε μελέτη που χρηματοδότησε η Παγκόσμια Τράπεζα, με προβλέψεις κατανάλωσης φυσικού αερίου για τα επόμενα 20 χρόνια. Η μελέτη, ανέφερε, πως στα επόμενα 10 χρόνια υπολογίζεται να υπάρχει πλεόνασμα φυσικού αερίου και συνεπώς πρέπει να βρεθούν τρόποι αξιοποίησής τους. Το σενάριο της επόμενης δεκαετίας προβλέπει έλλειμμα στην περιοχή, άρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και να γίνει προγραμματισμός, ο οποίο περιλαμβάνει και έρευνας για ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων.

Τέλος, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε πως το όλο εγχείρημα του EMGF ενισχύει και την προοπτική του αγωγού φυσικού αερίου EastMed. Υπογράμμισε, πως έτσι δεν μένει στα χαρτιά, αλλά έχει και πρακτική εφαρμογή.

Οι υποδομές αξιοποίησης του φυσικού αερίου έχουν και γεωπολιτικές διαστάσεις, όπως ασφάλεια, και άλλες παραμέτρους, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα