Φυσικό αέριο ανατολικά του Καστελόριζου «μυρίζεται» Τούρκος καθηγητής

Ενδείξεις για φυσικό αέριο ανατολικά του Καστελόριζου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν Τούρκος καθηγητής ενέργειας, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ, Μαρία Ζαχαράκη. 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ενέργειας, καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, υποστήριξε ότι στα ανατολικά του Καστελόριζου υπάρχουν ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν

μεθάνιο στον πυθμένα της θάλασσας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για πιθανές ποσότητες φυσικού αερίου.

«Το μεθάνιο είναι μια σημαντική συνιστώσα και πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε ποσοστό 70 και 90% εντός του φυσικού αερίου», αναφέρει ο Κουμπάρογλου, βασιζόμενος σε έρευνες, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, προκειμένου να εντοπίζουν ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο στην Μεσόγειο.

Όπως αναφέρει ο Τούρκος καθηγητής, ηφαίστεια λάσπης έχουν εντοπιστεί επίσης στα όρια της λεγόμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας καθώς και ανατολικά του Καστελόριζου. Για το λόγο αυτό, η περιοχή ανατολικά του νησιού αποτέλεσε αντικείμενο πολλών γεωλογικών ερευνών.

Ο Κουμπάρογλου διατύπωσε άποψη ακόμη και για το όνομα Μέις (που κανονικά σημαίνει Μεγίστη), που χρησιμοποιείται σήμερα στα τουρκικά για το Καστελόριζο, προτείνοντας ότι θα ήταν καταλληλότερο να χρησιμοποιείται αντί για το Μέις, το όνομα Κιζιλχισάρ στα τουρκικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα