Φυλακίσεις γυναικών που μάχονται κατά της επιβολής μαντήλας (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε κάποια ακόμη θεοκρατικά  καθεστώτα του μουσουλμανικού κόσμου, το να φοράει ή όχι  μια γυναίκα μαντήλα δεν αποτελεί ελεύθερη επιλογή. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τιμώρησε πρόσφατα  μια 20χρονη γυναίκα με 24 χρόνια φυλάκισης επειδή  απλώς  τόλμησε  δημόσια  να μην φορέσει  μαντήλα. Σύμφωνα με το  Παρατηρητήριο Δικαιωμάτων του Ιράν η Saba Kord-Afshari που αψήφησε το νόμο Hijab,   εμφανίστηκε μπροστά στο ιρανικό δικαστήριο στις 19 Αυγούστου και κατηγορήθηκε για τη «διάδοση της διαφθοράς και της πορνείας με αφαίρεση της μαντήλας και το περπάτημα χωρίς πέπλο», «τη διάδοση προπαγάνδας κατά του

κράτους» και  «συναθροίσεις και συμπαιγνίες».

Αντιμέτωπες με ποινή φυλάκισης μέχρι και 26 χρόνια βρέθηκαν τον περασμένο Απρίλιο  άλλες 3 γυναίκες από το Ιράν επειδή τόλμησαν να ανεβάσουν στο διαδίκτυο  βίντεο που τις έδειχνε χωρίς μαντίλα να καταθέτουν λουλούδια στο μετρό της Τεχεράνης στις 8 του Μάρτη, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Συγκεκριμένα η Γιασαμάν Αργιανί και η Μονιρέχ Αραμπασάσι  καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 16 ετών, ενώ η Μοχτάν Κεσαβάρς σε 23 χρόνια και έξι μήνες με την κατηγορία της δράσης κατά της εθνικής ασφάλειας του Ιράν, της προπαγάνδας κατά του κράτους και της «ενθάρρυνσης και διάπραξης των αδικημάτων της ηθικής διαφθοράς και της πορνείας».

Τον Απρίλιο δικαστήριο του Ιράν καταδίκασε επίσης  σε φυλάκιση ενός έτους μια γυναίκα, επειδή έβγαλε τη μαντίλα της δημοσίως, στην καρδιά της Τεχεράνης. Η 32χρονη Βίντα Μοβαχεντί συνελήφθη τον Οκτώβριο, καθώς είχε εμφανιστεί με το κεφάλι της ακάλυπτο, στο κέντρο της πλατείας Enghelab

Ο αγώνας ενάντια στις υποχρεωτικές μαντίλες πρωτοεμφανίστηκε τον Δεκέμβριο του 2017 όταν μια γυναίκα αναρριχήθηκε στην κορυφή δημοσίου κτηρίου στην Revolution Street της Τεχεράνης, κυματίζοντας την μαντήλα της  σε ένα ραβδί

Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα καταδίκασε την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν για την επιβολή μακρών ποινών φυλάκισης στις τρεις γυναίκες του Ιράν  που διαμαρτυρήθηκαν για τους θρησκευτικούς νόμους που εξαναγκάζουν τις γυναίκες να φορούν θρησκευτική μαντήλα και σχετικές  ενδυμασίες.


 

Δείτε το βίντεο του Vice 

Η Μασίχ Αλινετζάντ, Ιρανή δημοσιογράφος και εξέχουσα ακτιβίστρια  με έδρα στις ΗΠΑ, ξεκίνησε μια εκστρατεία κοινωνικών μέσων ενημέρωσης από το 2014, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες στο Ιράν να μοιράζονται φωτογραφίες τους χωρίς το ισλαμικό πέπλο. Υπάρχει μάλιστα και σχετική ιστοσελίδα  στο Facebook με τίτλο «My Stealthy Freedom» όπου γυναίκες ξεκίνησαν και εκστρατεία με το hasgtag #WhiteWednesday

Δείτε την αντίδραση και το σοκ Βελγίδας τουρίστριας στο Ιράν  όταν μυστικοί αστυνομικοί «ηθικής» την συνέλαβαν  λέγοντάς της ότι το να μην φορά μαντήλα είναι το ίδιο με το να είναι γυμνή.

Aξίζει να σημειωθεί ότι  από τον Ιανουάριο του 2018 τουλάχιστον 32 προασπιστές/τριες των δικαιωμάτων των γυναικών στο Ιράν έχουν συλληφθεί κι άλλοι/ες δέκα καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ή κάθειρξη γιατί διεκδικούν το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή της χρήσης της μαντήλας. 

Κάθε Φεβρουάριο υπάρχει η Παγκόσμια Ημέρα Hijab (μαντήλας), μια εκστρατεία που υποστηρίζεται από 145 χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά. Στους χώρους των πανεπιστημίων και των κυβερνητικών κτιρίων δημιουργούνται περίπτερα για να διανέμουν μαντήλες για τους μη μουσουλμάνους να φορούν την ημέρα. Ωστόσο η αγωνίστρια  για τα δικαιώματα του ανθρώπου Yasmine Mohammed - που μεγάλωσε σε μια φονταμενταλιστική ισλαμική οικογένεια στον Καναδά - ξεκίνησε τη δική της εκστρατεία σε απάντηση, No Hijab Day, για να τιμήσει τις γενναίες γυναίκες που αψήφησαν τους ισλαμικούς νόμους  για την υποχρέωση των γυναικών να φορέσουν το hijab. Για πολλές γυναίκες στις μουσουλμανικές χώρες, κάτι τέτοιο δεν θα σήμαινε μόνο λιθοβολισμό ή κακοποίηση από την οικογένεια και την κοινότητά, αλλά θα μπορούσε επίσης να σημαίνει φυλάκιση ή θάνατο. Αυτό δεν είναι ανήκουστο στις δυτικές χώρες. Στον Καναδά το 2007 υπήρξε  περίπτωση της  16χρονης Aqsa  Parvez που σκοτώθηκε από την πατέρα της για την αφαίρεση της μαντήλας. Ο ίδιος πέθανε στη φυλακή το 2017. 

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας για δεκαετίες επέβαλλαν έναν αυστηρό κώδικα ενδυμασίας στις γυναίκες που απαιτούσαν από τις γυναίκες να φορούν δημόσια μαντίλα εάν ήταν μουσουλμάνες. Tον Μάρτιο του 2018, ο βασιλιάς Mohammed bin Salman δήλωσε ότι οι γυναίκες χρειάζονταν μόνο να ντύνονται σεμνά και όχι το ολόσωμο abaya ωστόσο στην πράξη δεν άλλαξε τίποτα και δεν εκδόθηκε επίσημο διάταγμα για το σκοπό αυτό.  Οι γυναίκες της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν σε μια σπάνια διαμαρτυρία εναντίον της abaya, δημοσιεύοντας φωτογραφίες στα social media που τις δείχνουν να φορούν το ρούχο ανάποδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα