Φοβάται τον Αμερικανo-Γαλλικό άξονα Τουρκία

Αλλάζει τις ισορροπίες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου η προοπτική μιας αμερικανογαλλικής συνεργασίας, μέσω της κοινοπραξίας Exxonmobil - ΤΟΤΑΛ. Οι εξελίξεις έχουν θορυβήσει την Άγκυρα το τελευταίο διάστημα η οποία μοιράζει απειλές.

Οι ενεργειακές εξελίξεις και ειδικότερα η χθεσινή επίσκεψη στο Προεδρικό του Ανώτερου Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Exxonmobil, απασχολούν σήμερα και τον τουρκικό τύπο.

Η Χουριέτ, στην ηλεκτρονική

της έκδοση, γράφει ότι "ο Aμερικανικός ενεργειακός γίγαντας Exxonmobil λέει ότι σχεδιάζει τη διενέργεια δοκιμαστικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες, έξω από τις ακτές της Κύπρου, εντός του έτους, παρά τις προειδοποιήσεις της Τουρκίας προς τις διεθνείς εταιρείες".

Η Κυπριακή κυβέρνηση διατηρεί χαμηλούς τόνους, υλοποιώντας απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα.

"Είναι αναγνωρισμένο το κράτος μας, μέλος της ΕΕ και όλοι αναγνωρίζουν τα κυριαρχικά του δικαιώματα", δηλώνει ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

"Σωστά η κυβέρνηση προχωρά με τον ενεργειακό σχεδιασμό και η καλύτερη απόδειξη για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η αναμενόμενη γεώτρηση εκ μέρους της ExxonMobil. Και όταν κάνει γεώτρηση η ExxonMobil εδώ στην Κύπρο, εδώ είναι η Αμερική", είπε.

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού εκτιμά πως η Τουρκία δεν θα τολμήσει να παρεμποδίσει τη γεώτρηση της ExxonMobil, αποκλείοντας το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου."Αλλά, είναι πιθανό να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν κάποιες γκρίζες ζώνες στην ΑΟΖ, προσπαθώντας να κάνουν γεωτρήσεις είτε η Τουρκία είτε το ψευδοκράτος εντός της ΑΟΖ».

"Μια τέτοια ενέργεια από την Άγκυρα θα είναι παράνομη, παράτυπη και πρέπει, εάν συμβεί, να την καταγγείλουμε με τον πλέον έντονο τρόπο σε όλα τα διεθνή φόρα και την ΕΕ", κατέληξε ο Αβέρωφ Νεοφύτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φοβάται, Αμερικανo#45Γαλλικό, Τουρκία,fovatai, amerikano#45galliko, tourkia