«Φόρμουλα Κοσόβου» ζητά η Άγκυρα για βίζα στην Ε.Ε. λόγω Κύπρου

Φόρμουλα τύπου Κοσόβου, μέσω της Ε.Ε., φαίνεται να αναζητά η Τουρκία, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει το Κυπριακό «εμπόδιο» στο ζήτημα απελευθέρωσης βίζας για τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Χουριέτ, σε σημερινό της δημοσίευμα, αναφέρει πως η Τουρκία πιστεύει ότι τα προβλήματα που απορρέουν από την μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) θα μπορούσαν να ξεπεραστούν μέσω μιας φόρμουλας που δημιούργησε η Ε.Ε. για τη διαδικασία του Κοσσυφοπεδίου, παρά το γεγονός ότι πέντε μέλη

της Ε.Ε. δεν αναγνωρίζουν το βαλκανικό κράτος.

Η Τουρκία και η Ε.Ε. διαπραγματεύονται για την ελευθέρωση της διαδικασίας θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους - κάτι που θα απαιτεί από την Άγκυρα να ικανοποιήσει 72 κριτήρια. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Τουρκίας, υπάρχουν έξι υπόλοιπα σημεία αναφοράς από τα 72 κριτήρια που πρέπει να ικανοποιηθούν.

Ένα από τα κριτήρια αναφοράς απαιτεί συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Εuropol, και οι δύο πλευρές θα αρχίσουν, όπως σημειώνεται, σήμερα διαπραγματεύσεις για συμφωνία.

Μία από τις πτυχές αυτής της συμφωνίας είναι η δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για τη δικαστική συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και όλων των κρατών μελών, δήλωσε στην εφημερίδα ένας ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος, αναφέροντας το πρόβλημα της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Άγκυρα ως προς τον σκοπό αυτό.

«Αλλά, αν υπάρχει θέληση, υπάρχει πάντα ένας τρόπος», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως αυτός ο τρόπος μπορεί να διατυπωθεί ως «πρότυπο του Κοσσυφοπεδίου».

Παρόλο που πέντε κράτη μέλη της Ε.Ε. δεν αναγνωρίζουν επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, οι διαδικασίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης έχουν φθάσει στο τελικό στάδιο, υπενθύμισε ο αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι η Ε.Ε. ανέθεσε σε υψηλόβαθμο αντιπρόσωπο να χειριστεί τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και αυτών των πέντε κρατών μελών της Ε.Ε.

Όπως σημειώνεται, κατά τον ίδιο τρόπο, ένα κράτος μέλος, όπως και η Γερμανία, μπορεί να χρησιμεύσει ως η χώρα μέσω της οποίας η Τουρκία και η Κ.Δ. μπορούν στην πραγματικότητα να εφαρμόσουν τη νομική συνεργασία όταν υπάρχει ανάγκη έκδοσης πολιτών δύο χωρών για βαριά και οργανωμένα εγκλήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα