Φικρί Τορός: Μονόδρομος η ΔΔΟ για Τουρκοκύπριους

Ο Φικρί Τορός, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διαφωνεί με την λύση των δυο κρατών και υπογραμμίζει ότι η διζωνική, δικοινοτική, ομοσπονδιακή λύση αποτελεί μονόδρομο για τους Τουρκοκύπριους. Λέει επίσης ότι το τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι «δυσφημίζει την τ/κ κοινότητα».

«Οι Τουρκοκύπριοι που ανέκαθεν απέρριπταν την ιδέα της μειονότητας, αγωνίζονται

για ισότητα από τη δεκαετία του 1950. Η ισότητα είναι δυνατή μόνο με μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, η οποία είναι τουρκική θέση και συμφωνεί με ψηφίσματα και παραμέτρους του ΟΗΕ», αναφέρει ο κ. Τορός.

Προσθέτει ότι «η ομοσπονδία είναι η μόνη λύση που θα αποτρέψει την εξάρτηση της Κύπρου από άλλη χώρα. Μόνο μέσω μιας ομοσπονδιακής λύσης οι Τουρκοκύπριοι θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τα δικαιώματά τους τόσο στο ομοσπονδιακό κράτος που θα σχηματιστεί με μια ολοκληρωμένη λύση όσο και σε ολόκληρο το νησί και στα ύδατα του».

Ο κ. Τορός διαφωνεί με την ιδέα της «λύσης των δύο κρατών» επισημαίνοντας ότι «εκτός από όλες τις χώρες του κόσμου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας η Κύπρος στο σύνολό της είναι πλήρες μέλος, έχει δηλώσει επίσημα ότι δεν θα δεχθεί τη ‘συνεργασία δύο κρατών που βασίζονται στην κυρίαρχη ισότητα’ ως εναλλακτικό μοντέλο ‘λύσης’.  Η λύση στην Κύπρο θα είναι είτε με βάση την ομοσπονδία είτε η τρέχουσα κατάσταση θα παρασύρει τους Τουρκοκύπριους σε εξαφάνιση. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, η περιφρόνηση του μοντέλου της ομοσπονδίας είναι κατά των Τουρκοκυπρίων και απαράδεκτη».

Διαφωνώντας με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για το Κυπριακό, ο κ. Τορός προσθέτει ότι το τουρκικό σχέδιο για το Βαρώσι «δυσφημίζει την τ/κ κοινότητα» και ότι η απόρριψη των νέων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που προτείνει η ε/κ πλευρά είναι μια λανθασμένη επιλογή.

«Είστε ένας πρόεδρος που τροφοδοτεί την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό και υπονομεύει τη βούληση και τη δημοκρατία μας», καταλήγει η επιστολή που έχει ως αποδέκτη τον κ. Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φικρί Τορός, Μονόδρομος, ΔΔΟ, Τουρκοκύπριους,fikri toros, monodromos, ddo, tourkokyprious