Έξοδος Κύπρου σε αγορές: Πότε αναμένεται και από τι εξαρτάται

Στην επενδυτική κατηγορία, ύστερα από σχεδόν επτά χρόνια στην κατηγορία «σκουπίδια», μπαίνει η Κύπρος μετά την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P Global Ratings, που έθεσε σε σταθερό ορίζοντα τις προοπτικές της οικονομίας.


Εντός της βδομάδας αναμένεται η επίσημη και τυπική έξοδος της Κύπρου στις αγορές.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, μετά και την αναβάθμιση

της κυπριακής οικονομίας, αυτή την ώρα συνεργάτες του Υπουργείου Οικονομικών μελετούν ενδελεχώς τις αγορές και παράγοντες που τις επηρεάζουν, για ν’ ανάψουν την κατάλληλη στιγμή το πράσινο φως για την έκδοση ομολόγου.

«Ουσιαστικά, αυτή την ώρα αναμένουμε απλά το σωστό timing για να εκδώσουμε κι επίσημα το ομόλογο. Οι αγορές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, γι’ αυτό και χρειάζεται υπομονή για να εκδοθεί το ομόλογο τη σωστή στιγμή για να είναι πιο κερδοφόρο».

Έτσι, στο Υπουργείο Οικονομικών τις επόμενες ώρες θα βρίσκονται με το ακουστικό στο χέρι, αναμένοντας το επίσημο πράσινο φως από τους συμβούλους με τους οποίους συνεργάζεται η Κυβέρνηση.

Ακολούθως θα εκδοθεί κι επίσημα το ομόλογο.. Ευρώ. Το ΥΠΟΙΚ θ’ ανοίξει βιβλίο προσφορών, που θα κλείσει εντός ενός 24ώρου, και στόχο έχει την άντληση 1 δις.

Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s. αναβάθμισε αργά το βράδυ της Παρασκευής τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στο BBB-/A-3` από `BB+/B`.

Σημειώνεται ότι ο S&P ήταν ο πρώτος από τους μεγάλους διεθνείς οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που είχε υποβαθμίσει την κυπριακή οικονομία στα σκουπίδια, τον Ιανουάριο του 2012.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι κυπριακές αρχές απομάκρυναν τα κακά περιουσιακά στοιχεία του Συνεργατισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για μια σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) στον τραπεζικό τομέα.

Με την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα κλείνει ουσιαστικά ένας κύκλος, ενώ δικαιώνονται οι προσπάθειες των συμπολιτών μας και των παραγωγικών δυνάμεων, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Η επιστροφή μετά από 6,5 χρόνια σε επενδυτική βαθμίδα είναι η ισχυρότερη επιβεβαίωση της συνετής διαχείρισης που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter, μετά την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα