Έξι επιχειρήσεις βραβεύτηκαν σε παγκύπριο διαγωνισμό

Έξι επιχειρήσεις βραβεύθηκαν σήμερα στον πρώτο παγκύπριο διαγωνισμό «Αειφόροι Παράκτιοι Χώροι Ποτού και Εστίασης».

Σε δελτίο Τύπου του Κέντρου Μελετών και Έρευνας «ΑΚΤΗ» αναφέρεται ότι «η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε εν πλω στο σκάφος M/V DOREMI, το οποίο αναχώρησε από την αποβάθρα των Φοινικούδων στις έντεκα το πρωί και πραγματοποίησε σύντομη κρουαζιέρα κατά μήκος της ακτής της Λάρνακας. Στην τελετή απονομής παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων «ο Δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας, ο Πρέσβης της Ισπανίας στην Κύπρο

Angel Lossada, η Πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Κύπρο Nathalie Jaarsma και εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο».

Προστίθεται ότι «ο διαγωνισμός και η Τελετή Βράβευσης «Αειφόροι Παράκτιοι Χώροι Ποτού και Εστίασης» στοχεύουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των ιδιοκτητών παράκτιων χώρων εστίασης και ποτού ώστε να καταστούν υπεύθυνοι για την προστασία της παραλίας και να περιορίσουν την ποσότητα σκουπιδιών, κυρίως πλαστικών, που εγκαταλείπονται από τους λουόμενους. Δεδομένου του ότι δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχου διαγωνισμού στην Ευρώπη, η δράση συγκεντρώνει το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών, σε μια προσπάθεια, ξεκινώντας από την Κύπρο, ο διαγωνισμός να «βγει» στο εξωτερικό».

Ο διαγωνισμός «είναι μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο πλαίσιο του έργου «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην θάλασσα της Κύπρου» το οποίο βραβεύτηκε από το Ίδρυμα του Πρίγκιπα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό BeMed (Beyond Plastic Mediterranean). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε από την ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας, σε συνεργασία με τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής (ΠΑΣΙΚΑ) ενώ η τελετή είχε την στήριξη του Δήμου Λάρνακας».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, «οι πρακτικές που υποβλήθηκαν στα πλαίσια του διαγωνισμού αξιολογήθηκαν από ανεξάρτητη πενταμελή επιτροπή με βάση τα κριτήρια της περιβαλλοντικής υπευθυνότητας, κοινωνικής ευθύνης, καινοτομίας και βιωσιμότητας».

Πρώτο βραβείο «Beyond Plastic Litter Champion» και Βραβείο Καινοτομίας απονεμήθηκε στο Ammos Beach Bar για την πρακτική του «Καλαμάκια από ψημένα μακαρόνια». Το βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας απονεμήθηκε στο Deck Beach Bar για την πρακτική του «Υποστήριξη ντόπιων παραγωγών μέσω συνεργασίας με την πλατφόρμα COOP Green Clusteri», το βραβείο Βιωσιμότητας απονεμήθηκε στο Paradisos Beach Venue για την πρακτική του «Καθαρισμός παραλίας σχεδόν κάθε μέρα για 20 χρόνια» και στο Bonamare Beach Bar Café για την πρακτική του «Πρόσληψη ντόπιου προσωπικού».

Το Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης απονεμήθηκε στο Socrates Beach Restaurant και στο Bonamare Beach Bar Café για την πρακτική τους «Συλλογή και δωρεά χρησιμοποιημένων τηγανελαίων σε σχολεία της περιοχής, μέσω του προγράμματος της Τηγανοκίνησηςii».

Στο δελτίο Τύπου αναφέρεται ακόμα πως «όταν οι προσπάθειες αυτές επιβραβεύονται, δίνεται κίνητρο στους επαγγελματίες για ακόμα περισσότερη προσπάθεια. Γι αυτό τόσο οι πρακτικές όσο και οι χώροι που τις εφαρμόζουν θα προωθηθούν σε τουριστικούς ιστότοπους και πράκτορες, γιατί η αειφορία είναι πλέον σημαντικό συστατικό της επιτυχίας και αποτελεί κριτήριο για την επιλογή του πελάτη».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πάρουν περισσότερες πληροφορίες για το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, στο www.akti.org.cy και για το έργο «Καταπολεμώντας τα πλαστικά απόβλητα στην θάλασσα της Κύπρου» στο http://www.akti.org.cy/portfolio/fighting-plastic-pollution-in-cyprus-theresponsible-beach-bars-initiative/

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα