ΕΒΕΛ και ΕΤΑΠ θέλουν το ΑΞΙΚ Λευκωσία

Τη θέση τους ότι το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο (ΑΞΙΚ) πρέπει να παραμείνει στη Λευκωσία, επανέλαβαν σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας (ΕΤΑΠ).

Το ΑΞΙΚ πρέπει να παραμείνει στην πρωτεύουσα για μια σειρά από λόγους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται πως η επιλογή της Λευκωσίας έγινε αρχικά για να εξυπηρετούνται ισότιμα όλα τα τουριστικά κέντρα της Κύπρου

και το αστικό κέντρο και ότι η Λευκωσία έχει καταστεί εκπαιδευτικό κέντρο για το νησί, με τη λειτουργία δύο κρατικών και τριών ιδιωτικών πανεπιστημίων, καθώς και σημαντικού αριθμού ερευνητικών κέντρων και κολεγίων.

Επίσης, αναφέρεται ότι στην πόλη βρίσκονται υπηρεσίες και οργανισμοί που έχουν στενή σχέση με το ΑΞΙΚ, οπότε, μεταστέγασή του, θα προκαλέσει αρκετά λειτουργικά και διοικητικά προβλήματα.

Σύμφωνα με το ΕΒΕΛ και την ΕΤΑΠ, η απομάκρυνση του ΑΞΙΚ από την πρωτεύουσα θα επιδράσει αρνητικά στην οικονομία της Λευκωσίας και το ήδη μειωμένο ποσοστό τουρισμού που απολαμβάνει, ενώ παράλληλα θα μειώσει τη δυνατότητα του ιδρύματος να απορροφά νέους από το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του νησιού.

«Υπάρχουν πολλές συμφέρουσες λύσεις για το δημόσιο για παραμονή του ΑΞΙΚ στην πρωτεύουσα και ενίσχυση των υποδομών του, όπως, για παράδειγμα, η ανάπτυξη συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η στέγαση του Ινστιτούτου εντός της Πανεπιστημιούπολης. Γενικά, υπάρχουν πολλές δυνατότητες για συνεργασίες και συνέργειες, που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω ανάπτυξη του ΑΞΙΚ, με τρόπο που να ικανοποιεί το δημόσιο συμφέρον και να ενισχύει την οικονομία της χώρας», σημειώνεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα