ΕΤΥΚ:Να κατανοήσουμε τα μηνύματα από την αποκατάσταση μισθών

Οι διοικήσεις των Τραπεζών θα πρέπει να κατανοήσουν τα μηνύματα που εκπέμπει η απόφαση του κράτους για επαναφορά μισθών στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέφερε ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΤΥΚ Λοΐζος Χατζηκωστής, στην ομιλία του στο Σάββατο, στο 50ο Τακτικό Παγκύπριο Συνέδριο της Οργάνωσης των τραπεζικών υπαλλήλων.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της ΕΤΥΚ, στην ομιλία του ο κ. Χατζηκωστής ανέφερε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Κυβέρνησης για αποκατάσταση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πέραν από την παραχώρηση

από τις αρχές του χρόνου των προσαυξήσεων και της ΑΤΑ, εκπέμπουν μηνύματα που πρέπει να γίνουν κατανοητά από όλους. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι Διοικήσεις των Τραπεζών θα πρέπει να αντιληφθούν ότι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα δεν θα επιλυθούν με την μη παραχώρηση των ετήσιων προσαυξήσεων και της ΑΤΑ.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΤΥΚ αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη προσπάθεια αποκατάστασης των κουρεμένων ταμείων προνοίας, προσδιορίζοντας ως χρονικό ορίζοντα το τέλος του τρέχοντος μήνα για ικανοποίηση των υπαλλήλων που εξαιρούνται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Κυβέρνηση. «Το συνολικό κόστος των 10 εκατομμυρίων ευρώ είναι μηδαμινό μπροστά στην εξαγγελία της Κυβέρνησης για διάθεση 250 εκατομμυρίων κατ’ έτος για αποκατάσταση των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα», ανέφερε.

Αναφέρθηκε επίσης σε επιθέσεις που συντονισμένα γίνονται κατά του συνδικαλιστικού κινήματος και ιδιαίτερα της ΕΤΥΚ και τόνισε τη σημασία της διατήρησης της συνοχής και συσπείρωσης των μελών της οργάνωσής και συνέχισης από πλευράς της ηγεσίας, της ανεξάρτητης συνδικαλιστικής δράσης, με την ίδια υπευθυνότητα και αγωνιστικότητα, μακριά από κομματικές ή άλλες εξαρτήσεις.

Στην δική του ομιλία, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΤΥΚ Χρίστος Παναγίδης, αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα, για μείωση των ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τόνισε ότι οι όποιες ενέργειες που ενδεχομένως γίνουν για επίλυσή του, δεν πρέπει να έχουν ως συνέπεια τη θυματοποίηση των τραπεζικών υπαλλήλων, αφού σε τέτοια περίπτωση η Οργάνωση θα αντιδράσει δυναμικά.

Συνεχίζοντας ο Γενικός Γραμματέας ανάφερε ότι «αποτελεί σχήμα οξύμωρο να βλέπουμε από τη μια τις διοικήσεις των τραπεζών να σπαταλούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για συμβούλους και άλλα έξοδα, και την ίδια στιγμή να προσπαθούν με κάθε τρόπο να στερήσουν από το ίδιο το προσωπικό τους ωφελήματα που με βάση τις υφιστάμενες συμφωνίες δικαιούνται επικαλούμενες δήθεν τον περιορισμό των εξόδων».

Ο κ. Παναγίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου συντονιστικού οργάνου των ανεξάρτητων και ακομμάτιστων συνδικαλιστικών οργανώσεων, που θα στοχεύει στην αποτελεσματικότερη προάσπιση των καλώς νοούμενων συμφερόντων των εργαζομένων μακριά από κομματικές ή και άλλες εξαρτήσεις και επιρροές. Σχετική απόφαση για το θέμα έχει ληφθεί ομόφωνα από το Συνέδριο.

Στο συνέδριο τιμήθηκε με ειδική πλακέτα το επί δεκαετίες ηγετικό στέλεχος της ΕΤΥΚ Βλαδίμηρος Προεστός, που απεβίωσε στις 2 Φεβρουαρίου 2018. Η πλακέτα επιδόθηκε στη σύζυγό του Ανδρούλλα Προεστού.

Οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίσθηκαν με την έγκριση της έκθεσης δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, της οικονομικής έκθεσης της ΕΤΥΚ, της έκθεσης των Ελεγκτών και αποφασίσθηκε η εισφορά στο Απεργιακό Ταμείο.

Στο τέλος του συνεδρίου έγιναν εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
μηνυματα, τραπεζες, ατα, εκλογες, κυπε, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, εισφορα αλληλεγγυης, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, μειωση μισθων, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κυπρος εκλογες, το θεμα, θεμα, ατα, γινονται, δημοσιο, δικη, ευρω, εξοδα, ετος, ιδια, ιδιο, ομιλια, κυβερνηση, μακρια, μειωση, οξυμωρο, προβληματα, σαββατο, συζυγο, χριστος, ιδιαιτερα, μπροστα
Τυχαία Θέματα