Ετοιμάζεται για την κατάδυση στην "Καλυψώ" το "Saipem 12000"

Τα διαδικαστικά απομένουν για την κατάδυση του πλωτού γεωτρύπανου Saipem 12.000 στο βυθό του κοιτάσματος Καλυψώ του τεμαχίου 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εκτός απροόπτου, το τρυπάνι της γαλλοιταλικής κοινοπραξία ΕΝΙ – ΤΟΤΑΛ θα χτυπήσει τον στόχο παραμονή Πρωτοχρονιάς ή την Πρωτοχρονιά.

Η κυβέρνηση,

έχοντας στο χέρι τα 4,5 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου του Αφροδίτη, δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξη σε σχέση με τις προοπτικές εντοπισμού νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου από τη γεώτρηση στο τεμάχιο 6, αλλά και από τις τρεις γεωτρήσεις που θα ακολουθήσουν εντός του 2018, μια στο τεμάχιο 3 και δύο στο τεμάχιο 10.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί, εκδίδοντας, το μεσημέρι, νέα NAVTEX, με την οποία δεσμεύει περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου για να διεξάγει έρευνες με το Barbaros.

To τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος, όπως φαίνεται και στον χάρτη, έπλεε σήμερα βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα επιδιώκει να κάνει αισθητή την παρουσία της εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Εδώ και μερικές μέρες, μικρός αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων πλέουν, στην περιοχή της επικείμενης γεώτρησης, αλλά εκτός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων.

Η κυπριακή κυβέρνηση, πάντως, καθησυχάζει και προβάλλει την εδώ παρουσία ενεργειακών κολοσσών.

Η γεώτρηση στο τεμάχιο 6 θα διαρκέσει γύρω στις 35 μέρες και θα φτάσει γύρω στα 3500 μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα