Εσφαλμένη αξιολόγηση αρχαιότητας από την ΕΔΥ

Εσφαλμένη αξιολόγηση αρχαιότητας σε υψηλόβαθμες θέσεις από την Ε.Δ.Υ.

Σύμφωνα με τη νομολογία σε υψηλόβαθμες ή διευθυντικές θέσεις η αρχαιότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία και αποδυναμώνεται όταν πρόκειται να πληρωθούν διευθυντικές θέσεις ή θέσεις ψηλά στην ιεραρχία.

Αντίστοιχα, η αξιολόγηση στην προφορική εξέταση είναι ιδιαίτερης σημασίας και αυξημένη όταν πρόκειται για πλήρωση θέσεων ψηλά στην ιεραρχία.

Η Ε.Δ.Υ. σε υψηλόβαθμες θέσεις επικαλείται τον τελευταίο κανόνα, της αυξημένης βαρύτητας της προφορικής συνέντευξης σε υψηλόβαθμες θέσεις, παραγνωρίζοντας, όμως, αναφορικά

με την αρχαιότητα, ότι ο πιο πάνω κανόνας, της περιορισμένης σημασίας της αρχαιότητας σε υψηλόβαθμες θέσεις, έχει εξαίρεση και δεν τυγχάνει εφαρμογής όπου ο υποψήφιος που υπερέχει σε αρχαιότητα, η οποία δεν έχει παύσει να αποτελεί θεσμοθετημένο κριτήριο, δεν υστερεί σε αξία και δεν αποκλείεται μεγαλύτερη σημασία να έχει η αρχαιότητα και όχι η προφορική εξέταση (Α.Α. v. Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρ. αρ. 217/2012, ημ. 3.7.2014 - απόφαση Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, με παραπομπή στην απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Δημοκρατία v. Μιχαήλ Αντωνίου (2001) 3(Β) Α.Α.Δ. 921, 928).

Συναφώς, όταν πρόκειται για σύγκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων η αρχαιότητα, η οποία αποτελεί μέρος των στοιχείων των αντίστοιχων προσωπικών φακέλων, λαμβάνεται υπόψη κι’ αυτό σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, ανάλογα με το κατά πόσο η θέση διεκδικείται ως προαγωγή από την αμέσως κατώτερη θέση ή όχι και ανάλογα με ό,τι γενικότερα δικαιολογείται, από άποψη βαρύτητας, βάσει της νομολογίας με αναφορά στα άλλα στοιχεία (Κυπριακή Δημοκρατία v. Ιωάννη Αντωνίου (Αρ. 2) (2002) 3 Α.Α.Δ 740, 745).

Τα ανωτέρω αναφερθέντα τίθενται βεβαίως υπό το φως του εύρους της αρχαιότητας (και συνακόλουθα πείρας και αξίας) αλλά και της διαφοράς στην προφορική συνέντευξη μεταξύ των υποψηφίων, καθώς, π.χ. η διαφορά μεταξύ «Πάρα Πολύ Καλός» και «Εξαίρετος» στην προφορική συνέντευξη έχει κριθεί από αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως οριακή ή ελαφρά ή ακόμα πιο οριακή της οριακής.

Ο Δημοσθένης Στεφανίδης είναι δικηγόρος.

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα