Ερντογάν:Το μόνο που νοιάζει την ΕΕ είναι να εμποδίσουν την Τουρκία

Παράπονα για την Ευρώπη εξέφρασε πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με την αρνητική της στάση στην τουρκική επιχείρηση στη Συρία, κατηγορώντας την ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι τα πετρέλαια στη Μεσόγειο και πώς να αποκλείσει την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση.


«Καμία χώρα της Ε.Ε. δεν μας στήριξε κατά την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης. Ούτε μία θετική δήλωση δεν υπήρξε. Μόνο ‘πώς να εμποδίσουμε την Τουρκία από τις έρευνες για το πετρέλαιο

στην ανατ. Μεσόγειο’ κόπτονταν. Όπου υπάρχει πετρέλαιο, μόνο για αυτό κόβονται. Εμείς δεν έχουμε κανένα τέτοιο ντέρτι. Η έγνοια μας τώρα είναι μόνο η Συρία, η ενότητα της χώρας, η ομόνοια και η εδαφική της ακεραιότητα. Γι’ αυτό όλες οι ενέργειες και όλες οι παρεμβάσεις μας έχουν σχέση με αυτό. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα τα καταφέρουμε, πρώτα ο Αλλάχ», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος αυτή τη φορά έστρεψε τα βέλη του και κατά του ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι δεν έκανε το παραμικρό για να στηρίξει την Τουρκία και αυτό θα το θέσει υπόψη των ηγετών στη συνάντηση κορυφής στο Λονδίνο αρχές Δεκέμβρη.

«Στις 3&4 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί η Σύνοδος των Ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Εκεί σχεδιάζω να φέρω όλα αυτά τα ζητήματα στο τραπέζι με τρόπο σαφή και ξεκάθαρο. Το ΝΑΤΟ μόνο όταν ξεσπάει πόλεμος εμπλέκεται; Το άρθρο 5 ενεργοποιείται μόνο όταν γίνεται πόλεμος; Το άρθρο 5 δεν ενεργοποιείται, όταν διεξάγεται αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Το ρώτησα στον Στόλτενμπεγκ. Μέχρι στιγμής, το ΝΑΤΟ δεν έκανε το παραμικρό βήμα», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνεχίζοντας να κατηγορεί την Ευρώπη για στενό ορίζοντα, για έλλειψη στρατηγικού νου και προκατάλειψη κατά της Τουρκίας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης.

Θα είναι επωφελής η συνάντηση με Τραμπ
Ο Τούρκος πρόεδρος επιστρέφοντας από την Ουγγαρία αναφέρθηκε παράλληλα στην ατζέντα των θεμάτων που θα απασχολήσουν τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ στις 13 Νοεμβρίου στην Ουάσιγκτον.

«Πιστεύουμε ότι με την επίσκεψη αυτή θα είναι επωφελής μία πρόσωπο με πρόσωπο αξιολόγηση της επιχείρησης Πηγής της Ειρήνης, στο σημείο που έχει φτάσει τώρα. Το αναφέραμε αυτό στον κ. Τραμπ κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία. Στις 13 Νοεμβρίου πιστεύουμε ότι θα διεξαχθεί μία επωφελής τετ α τετ συνάντηση για μία σειρά θεμάτων που μας έχουν απασχολήσει μέχρι σήμερα ή ακόμη και για θέματα που δεν μας έχουν απασχολήσει. Σίγουρα θα θέσουμε στο τραπέζι το θέμα της ζώνης ασφαλείας και της επιστροφής των προσφύγων στα εδάφη τους. Επίσης, το θέμα των S-400 και Patriot, των F-35, και της αύξησης των εμπορικών συναλλαγών στα 100 δις δολάρια, αλλά και τον αγώνα μας κατά της οργάνωσης FETÖ (του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν) και της τράπεζας Halk», επισήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να μας εκφοβίζουν με το αρμενικό
Ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αποχωρήσει από την περιοχή της Συρίας οι Κούρδοι, όπως συμφώνησε με Πενς και Πομπέο.

«Κάποιες εξελίξεις οι οποίες δεν αρμόζουν με τη στρατηγική συνεργασία που έχουμε με τις ΗΠΑ μάς ενοχλούν σοβαρά. Πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική για να ξεπεραστούν όλα αυτά. Ειδικότερα υπάρχει μια προσπάθεια να μας εκφοβίσουν με το νομοσχέδιο για τους Αρμένιους και με τις απειλές για κυρώσεις. Το διαισθάνθηκα και κατά την τηλεφωνική μας τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Τραμπ ότι και εκείνος αντιλαμβάνεται το ίδιο», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ του είπε πως θα ερευνήσει το θέμα με τους συνεργάτες του.

Δεν φεύγουμε από τη Συρία, αν δεν φύγουν οι άλλες χώρες

Ο Τούρκος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης οπωσδήποτε θα συνεχιστεί, ενώ πρόσθεσε και άλλη μία διάσταση στο θέμα της παραμονής της Τουρκίας στη Συρία, που μέχρι τώρα δεν είχε διατυπωθεί.

«Δεν θα αφήσουμε αυτή τη δουλειά, αν δεν αποχωρήσει από την περιοχή και ο τελευταίος τρομοκράτης. Αυτή είναι η μια διάσταση του θέματος. Η δεύτερη είναι ότι αν δεν αποχωρήσουν οι άλλες χώρες από την περιοχή, δεν θα αποχωρήσουμε ούτε και εμείς. Εμείς είμαστε υπέρ της ενότητας, της ομόνοιας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Δεν θελήσαμε ποτέ τον διαμερισμό της. Εάν και οι άλλες χώρες το θέλουν, πρέπει να το αποδείξουν», ανέφερε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε πως καμιά από αυτές τις χώρες, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν έχουν σύνορα με τη Συρία, η Τουρκία όμως μοιράζεται 911 χλμ. συνόρων με τη Συρία, επομένως, με βάση τη συμφωνία των Αδάνων, όσο δεν καθαρίζεται η τρομοκρατία από την περιοχή, ο ρόλος της Τουρκίας εκεί θα συνεχιστεί.

«Εγώ δεν μιλάω με κανέναν τρομοκράτη»
Κατηγορηματικός εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και στο ενδεχόμενο συνομιλιών με στελέχη των Κούρδων της Συρίας, κάνοντας ξεκάθαρη τη θέση του και στον Αμερικανό πρόεδρο Τραμπ. «Στη συνομιλία μας εκείνο το βράδυ είπαμε στον κ. Τραμπ ‘τί κρίμα που συνομιλείτε με έναν άνθρωπο σαν κι αυτόν’. Εμείς το κατακρίνουμε. Έχουμε στα χέρια μας μία επιστολή. Αυτή την επιστολή θα τη δώσω στον κ. Τραμπ και θα του πω ότι ‘εσείς στείλατε αυτή την επιστολή για να μεσολαβήσετε μεταξύ εμού και αυτού του ανθρώπου. Αλλά εγώ είναι σαφές τί σας έχω πει. Εγώ δεν συνομιλώ με ένα τέτοιο τρομοκράτη ή μία τέτοια τρομοκρατική οργάνωση’», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος απαριθμώντας στη συνέχεια όλες τις τρομοκρατικές ενέργειες που έχουν λάβει χώρα στην Τουρκία και στις οποίες εμπλέκεται ο Μαζλούμ Κομπάνι.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα