Ερντογάν σε Κούρδους:Δεν θα σας σώσουν οι ισραηλινές σημαίες

Νέα ένταση στις σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας έχει πυροδοτήσει το δημοψήφισμα των Κούρδων στο Β. Ιράκ για ανεξαρτητοποίηση του Κουρδιστάν. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Ισραήλ να «αναθεωρήσει» τη στάση του απέναντι στο δημοψήφισμα των Κούρδων, προειδοποιώντας, μάλιστα, ότι αυτή η υποστήριξη του εβραϊκού κράτους, θα μπορούσε

να επηρεάσει αρνητικά τις διπλωματικές σχέσεις Άγκυρας-Ιερουσαλήμ.

«Αν δεν αναθεωρήσει, δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα προς το Ισραήλ», φέρεται να δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, προσθέτοντας πως «Δεν είναι δυνατόν να συνεργαστούμε με όσους δεν βλέπουν την Τουρκία ως παίκτη κλειδί της περιοχής».

Απαντώντας, ο ηγέτης του ισραηλινού κόμματος Yesh Atid, Yair Lapid, χαρακτήρισε την απειλή Ερντογάν ως κενή περιεχομένου. «Η απειλή του Ερντογάν να παγώσει δεσμούς εάν το Ισραήλ εξακολουθεί να υποστηρίζει την κουρδική ανεξαρτησία, είναι κενή περιεχομένου. Οι σχέσεις, ούτως ή αλλιώς είναι στοιχειωμένες και δεν λαμβάνουμε εντολές από αυτούς», ανέφερε ο Lapid, ο οποίος υποστήριξε ότι το Ισραήλ θα υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στην υποστήριξη του Ισραήλ για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο Ερντογάν προειδοποίησε με εμφαντικό τρόπο ότι η στήριξη του Ισραήλ «δεν θα σας σώσει».

«Ποιος θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία σας; Το Ισραήλ. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κυματισμός της ισραηλινής σημαίας δεν θα σας σώσει», δήλωσε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η υποστήριξη του Ισραήλ για την ανεξαρτησία των Κούρδων δεν θα αποδώσει στα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος "αθωότητα ή νομιμότητα".

Επιπλέον, οι Τούρκοι εθνικιστές και εφημερίδες προσκείμενες στον Ερντογάν, χαρακτήρισαν την προσπάθεια για "ανεξαρτησία" του Κουρδιστάν ως «Σιωνιστικό Σχέδιο», με σκοπό τη δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στην περιοχή.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν θεωρίες συνωμοσίας, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να επαναπατρίσει τους Εβραίους κουρδικής καταγωγής στο Κουρδιστάν μετά το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με την Times of Israel, oι κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται επίσης ότι το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κουρδών είναι μέρος ενός ισραηλινού σχεδίου, με τον αρχηγό του ανώτατου ηγέτη του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐι να λέει ότι η ψηφοφορία ήταν «Σιωνιστικό σχέδιο», που στόχο έχει να τροφοδοτήσει τη βία στη Μέση Ανατολή.

Την επόμενη, πάντως, του ιστορικού δημοψηφίσματος στο Ιρακινό Κουρδιστάν, ο ηγέτης της Αυτόνομης Κουρδικής Διοίκησης Μασούντ Μπαρζανί επιχείρησε μέσω του διαγγέλματός του να κατευνάσει τη Βαγδάτη, την Τεχεράνη, την Τουρκία, αλλά και τη διεθνή κοινότητα. Αφού εξέφρασε τον θαυμασμό του για τους Κούρδους που έδειξαν στον κόσμο ότι μπορούν να καθορίσουν τη μοίρα τους, υποστήριξε ότι το «Ναι» στην ανεξαρτησία είναι συγχρόνως «Όχι» στη γενοκτονία και την καταπίεση που έχει υποστεί ο κουρδικός λαός.

Keywords
Τυχαία Θέματα