Ερντογάν: ΗΠΑ και Ευρώπη ανακατεύονται στα εσωτερικά μας

Ξένο δάκτυλο βλέπει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στις δημοτικές εκλογές. «Αν και δεν τους αφορά, οι ΗΠΑ προσπαθούν να ανακατευτούν στα εσωτερικά της Τουρκίας. Και οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να ξέρουν τα όριά τους. Εσείς στις χώρες σας για χρόνια κάνατε ενστάσεις», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η Τουρκία έδωσε μαθήματα δημοκρατίας

με συμμετοχή 83% στις εκλογές.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια, Μαρία Ζαχαράκη, όσον αφορά στην εκλογική διαδικασία και το θρίλερ που επικρατεί στην Κων/λη, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στο Εκλογοδικείο για το αποτέλεσμα. «Η εκλογική διαδικασία τελείωσε, τώρα έχει ξεκινήσει η δικαστική. Και το ‘αφεντικό’ αυτής της διαδικασίας είναι η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή. Αυτή θα βγάλει την τελική απόφαση», είπε απαντώντας στις καταιγιστικές ερωτήσεις των Τούρκων δημοσιογράφων μετά την προσευχή της Παρασκευής.

«Έχουμε το δικαίωμα της ένστασης, δεν καταχρόμαστε κανένα δικαίωμα. Αυτό γίνεται αυτή την στιγμή στη Γιάλοβα, την Άγκυρα και σε αρκετές άλλες επαρχίες. Η αντιπολίτευση λέει ένα σωρό πράγματα. Πήραμε τους 15 από τους 30 μητροπολιτικούς δήμους της Τουρκίας. Το ΜΗΡ (Κόμμα Εθνικής Δράσης) πήρε έναν. Ως Συμμαχία Δημοκρατίας πήραμε 53,3%, αυτή είναι η κατάσταση, όλος ο λαός πρέπει να το ξέρει».

Για την Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η συμμαχία του κόμματός του με το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης ΜΗΡ έχουν την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο του μητροπολιτικού δήμου, άρα αν ένας δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει όποια απόφαση θέλει. Όπως είπε, τώρα το μόνο που θέλουν είναι να μην υπάρξει πανικός.

Ο Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε και το γεγονός ότι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την Κωνσταντινούπολη, Εκρέμ Ιμάμογλου, επισκέφθηκε το Μαυσωλείο Ατατούρκ πριν ακόμη πάρει το χρίσμα και υπέγραψε στο βιβλίο ως δήμαρχος. «Τέτοιο δικαίωμα δεν έχεις. Αυτό που έκανες παραβιάζει το πρωτόκολλο», του είπε, ενώ δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο άμυνας απέσυρε (έσκισε) τη σελίδα του βιβλίου στο μαυσωλείο Ατατούρκ στην οποία υπέγραψε ο Εκρέμ Ιμάμογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα