Ερευνητική ΣΚΤ: Χατζηγιάννης στο επίκεντρο και της δεύτερης μέρας

Με τις καταθέσεις των Ανδρέα Τρόκκου, Τάκη Ταουσιάνη και Δημήτρη Θεοδότου ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα των δημόσιων ακροάσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

Στο επίκεντρο, για δεύτερη μέρα, βρέθηκε το όνομα του Νικόλα Χατζηγιάννη.

Αρχικά, ο Τάκης Ταουσιάνης ανέφερε ότι ήταν συνεχείς και σημαντικές οι επαγγελματικές διαφωνίες με την εκτελεστική διεύθυνση και κυρίως με τον Γενικό Διευθυντή της ΣΚΤ Νικόλα Χατζηγιάννη.

Την

περασμένη Παρασκευή, τόσο ο Μάριος Κληρίδης όσο και ο Γιώργος Στροβολίδης έκαναν επανειλημμένες αναφορές σε «σκιώδεις» δομές που υπήρχαν στον Συνεργατισμό, που και για τους ίδιους ήταν δύσκολο να διασαφηνιστούν, προκειμένου να υπάρχει μια σαφής κατανομή αρμοδιοτήτων και καθηκόντων. Και οι δυο έκαναν λόγο για ένα γενικότερο κλίμα φόβου που επικρατούσε, που δεν άφηνε περιθώρια για ελευθερία απόψεων.

Ο πρώην Ανώτερος Διευθυντής Αναδιάρθρωσης και Συντονισμού Συνεργατικού Πιστωτικού Τομέα της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Ανδρέας Τρόκκος είπε πως οι λόγοι αποχώρησής του ήταν λόγοι απογοήτευσης. Αλλά δεν μπορώ να πω, ανέφερε, ότι η απογοήτευση περιοριζόταν μόνο στα στεγανά της ΣΚΤ. Πρόσθεσε ότι ένας λόγος ήταν και το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των ΜΕΔ, που έπρεπε να περάσει από την πολιτεία.

Αναφορικά με τη ΣΚΤ, ο κ. Τρόκκος είπε ότι μπορούσαν να γίνουν και κάποια πράγματα από πλευράς της τράπεζας, όπως είναι η βελτίωση της επικερδότητας.
Από πλευράς του, ο κ. Ταουσιάνης, πρώην Πρόεδρος της Επιτροπείας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, έκανε εκτενή αναφορά στη συνεργασία της Συνεργατικής με την Altamira. Ερωτηθείς αν γνωρίζει πώς βρέθηκε η Altamira στην υπόθεση αυτή, ανέφερε ότι υπήρχε μια πολύ σοβαρή εταιρεία στην Κύπρο, η Axia Venture, που είχε τη σχέση με την Altamira.

Ανέφερε, επίσης, ότι η τράπεζα θα έπρεπε να διορίσει δικηγόρους για να υπογραφεί η συμφωνία και ήρθε η Altamira και πρότεινε τρία δικηγορικά γραφεία για να επιλέξουμε εμείς το ένα, όπως και έγινε.

Ένταση, εξάλλου, προκλήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής και του Δημήτρη Θεοδότου, ο οποίος ήταν πρώην μέλος της Επιτροπείας του Συνεργατισμού. Ο Δημήτρης Θεοδότου ανέφερε ότι διαφώνησε με τον διορισμό Σταυρινίδη, ωστόσο στα πρακτικά καταγράφηκε ότι ο διορισμός έγινε κατά πλειοψηφία.

Εξηγώντας πώς είναι δυνατό να έγινε κάτι τέτοιο, ο κ. Θεοδότου εξήγησε ότι τυχόν διαφωνία η οποία θα έβγαινε κατ’ επέκταση προς τα έξω, θα προκαλούσε προβλήματα, σε μια δύσκολη, για την τράπεζα, περίοδο. «Δεχθήκαμε πάρα πολλές πιέσεις, περισσότερο από το γραφείο του Διονύση Διονυσίου, που μας εξηγούσε ότι, αν έβγαινε προς τα έξω ότι είχαμε προβλήματα, θα μπορούσε να μας προκαλέσει προβλήματα σε ό,τι είχε να κάνει με εκροές καταθέσεων, για παράδειγμα», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά τώρα με τον Νικόλα Χατζηγιάννη, ο κ. Θεδότου ανέφερε ότι «Θεωρούσα ότι δεν μπορούσε να κάνει δουλειά που έπρεπε να γίνει για να προχωρήσει η τράπεζα σε απαιτούμενες δομές και απαιτήσεις. Χρειαζόταν άλλα είδη δεξιοτήτων. Είχαμε μπροστά μας τεράστια αναδιάρθρωση».

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά εκ μέρους Ταουσιάνη για την ύπαρξη μιας «πολύ σοβαρής εταιρείας στην Κύπρο, η οποία είχε σχέση με αυτή την εταιρεία. Είχα στο παρελθόν επαγγελματική συνεργασία με αυτή την εταιρεία, δεν έχω να πω κάτι κακό. Η εταιρεία αυτή "εκπροσωπούσε", κατά την άποψή μου, την Altamira».

Κληθείς να απαντήσει για το ποια εταιρεία ήταν αυτή, ο κ. Ταουσιάνης ανέφερε ότι η εταιρεία αυτή ήταν η ΑΧΙΑ.

Ο κ. Ταουσιάνης σημείωσε ότι η συνεργασία του με τον ΥΠΟΙΚ ήταν καλή σε γενικές γραμμές, ενώ ανέφερε ότι οι διαφωνίες του με τον Χάρη Γεωργιάδη αφορούσαν συγκεκριμένα ζητήματα, όπως η Altamira και οι θέσεις των μελών του συμβουλίου. Χαρακτηριστική δε, ήταν η αναφορά του κ. Ταουσιάνη, εξηγώντας για πρώτη φορά τους λόγους της παραίτησής του, ότι «δεν υπάρχουν πολλοί που θα άφηναν την καρέκλα του Προέδρου με ετήσιες απολαβές 75 χιλιάδες ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα