Έρχονται αποκαλύψεις για διεθνείς υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος από την ICIJ

Στη δημοσιοποίηση σημαντικών υποθέσεων ξεπλύματος χρήματος θα προχωρήσει από αύριο η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οργάνωση η οποία αποκάλυψε τα Panama Papers.

Τα στοιχεία για τις συγκεκριμένες αποκαλύψεις που αναμένεται να φιλοξενηθούν σε μεγάλες εφημερίδες του εξωτερικού και σε ειδησεογραφικά site προέρχονται από διαρροή από την αρχή για το ξέπλυμα χρήματος των ΗΠΑ, το γνωστό Δίκτυο κατά των Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων (Financial Crimes Enforcement

Network - FinCEN).

Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων φέρεται να έχει στην κατοχή της χιλιάδες φακέλους με αναφορές ύποπτης δραστηριότητας (SAR) που υπέβαλαν στην FinCEN τραπεζικά ιδρύματα, χρηματοοικονομικοί οργανισμοί και άλλοι υπόχρεοι σε αναφορές οικονομικών εγκλημάτων.
Η FinCEN ανέφερε σε δήλωσή της πως «είναι σε γνώση της ότι διάφορα μέσα ενημέρωσης σκοπεύουν να δημοσιεύσουν μια σειρά άρθρων που βασίζονται σε παράνομες διαρροές αναφορών ύποπτης δραστηριότητας, καθώς και σε άλλα ευαίσθητα κυβερνητικά έγγραφα».

Η διαρροή δεδομένων της αμερικανικής Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος αποτελεί ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία. Οι ποινικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμο έως 250.000 δολαρίων και ποινή φυλάκισης πέντε ετών για κάθε αδίκημα.

Η προαναγγελία των αποκαλύψεων από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων έχει προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις, καθώς η διαρροή των πληροφοριών προήλθε από την αρμόδια για το ξέπλυμα χρήματος ομοσπονδιακή Αρχή των ΗΠΑ. Εκτός από την κρίση αξιοπιστίας του ίδιου του θεσμού, έχει ανακύψει ζήτημα για την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά και των προσωπικών στοιχείων των χρηματοοικονομικών οργανισμών, αλλά και των τραπεζικών στελεχών και εν γένει αξιωματούχων που γνωστοποίησαν και εξακολουθούν να γνωστοποιούν τις σχετικές αναφορές ύποπτης συμπεριφοράς στην αμερικανική Αρχή.

Πιο απλά, το γεγονός ότι μία τράπεζα ενημερώνει την Αρχή για το ξέπλυμα για μια ύποπτη συμπεριφορά και εν συνεχεία διαπιστώνεται ότι η μεταξύ τους επικοινωνία δεν μπορεί να διατηρηθεί μυστική και απόρρητη είναι ένα ζήτημα προβληματισμού.

Ωστόσο, η αποκάλυψη των στοιχείων από την Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, καθώς από τα στοιχεία των υποθέσεων που θα δημοσιευθούν θα καταδειχθεί και το πόσο αποτελεσματικά έκαναν την δουλειά τους οι αμερικανικές Αρχές για το ξέπλυμα χρήματος, αλλά και σε ποιο βάθος τα τραπεζικά ιδρύματα αξιολόγησαν ορθά τους κινδύνους και τις έκνομες συμπεριφορές πελατών τους.
Πηγή:CNN.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα