Έρχονται αυξήσεις "φωτιά" στα σκύβαλα Δήμου Λευκωσίας

Αυξήσεις στα τέλη σκυβάλων θα κληθούν να καταβάλουν από τον Σεπτέμβριο οι κάτοικοι των δήμων της επαρχίας Λευκωσίας, αφού αρχίζει η εφαρμογή της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για εκτροπή των οικιακών αποβλήτων της Επαρχίας Λευκωσίας στη μονάδα Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κόσιη.

Όπως αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη των δημάρχων των Δήμων της επαρχίας Λευκωσίας, αυτό γίνεται ύστερα από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για άμεσο τερματισμό της λειτουργίας της χωματερής στον Κοτσιάτη μέχρι τον Οκτώβριο του 2018. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου

στη χώρα, το οποίο, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, μπορεί να ανέλθει γύρω στα €30 με €50 εκ.

Οι αυξήσεις θα ποικίλλουν από δήμο σε δήμο, ανάλογα με τον όγκο των σκουπιδιών που θα έχουν να διαχειριστούν, ωστόσο η αύξηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 14% ανά έτος, με ανώτατο όριο λογαριασμού σκυβάλων τα €250, όπως αποφασίστηκε στη Βουλή.

Όπως σημείωσε ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, οι αυξήσεις προκύπτουν από το αυξημένο κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι δήμοι για προώθηση των αποβλήτων στη Μονάδα της Κόσιης, μια διαδικασία την οποία θα συντονίζει και θα εποπτεύει το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Επαρχίας Λευκωσίας.

Πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή το κόστος συλλογής, μεταφοράς και χρήσης του χώρου σκυβάλων ανέρχεται σε €8 ανά τόνο, ενώ με την εκτροπή των οικιακών αποβλήτων στην Κόσιη το κόστος θα κυμανθεί περίπου σε €43 ανά τόνο.

Σημειώθηκε, παράλληλα, ότι οι Δήμοι εξετάζουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σταδιακά στην αγορά υπηρεσιών με την προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού, ώστε να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των οικιακών αποβλήτων και κατά συνέπεια οι αυξήσεις στα τέλη. Ωστόσο, όπως επισημάνθηκε, η διαδικασία αυτή προσκρούει στις αντιδράσεις των συντεχνιών των εργαζομένων στους Δήμους. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε από τον Δήμαρχο Έγκωμης Ζαχαρία Κυριάκου, το κόστος της μεταφοράς από ιδιωτική εταιρεία μπορεί να είναι μέχρι και 50% χαμηλότερο σε σχέση με τις υπηρεσίες του Δήμου.

Η ανακύκλωση η μόνη λύση για μείωση του κόστους

Μιλώντας στη διάσκεψη εκ μέρους του Υπουργείου Γεωργίας ο Χαράλαμπος Χατζηπάκκος, ανέφερε ότι η σωστή διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων είναι μονόδρομος για την Κύπρο, ώστε να αποφύγει την επιβολή προστίμων και σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερης σημασίας η ανακύκλωση, απευθύνοντας έκκληση προς το κοινό να συμμετέχει στην προσπάθεια μείωσης των σκουπιδιών.

Όπως σημείωσε, ο μόνος τρόπος για μείωση του σχετικού κόστους στα τέλη σκυβάλων είναι η μείωση των οικιακών απορριμμάτων μέσω ανακύκλωσης και κομποστοποίησης από τα νοικοκυριά.

Όσον αφορά τα κίνητρα για αύξηση της ανακύκλωσης από τους πολίτες, σημειώθηκε ότι σε αρκετούς Δήμους βρίσκονται σε σχεδιασμό σχετικά προγράμματα. Όπως επεσήμανε ο δήμαρχος Αγλαντζιάς Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Δήμος είναι έτοιμος να εφαρμόσει το πρόγραμμα «pay as you throw», στο οποίο οι δημότες θα πληρώνουν τέλη σκυβάλων ανάλογα με το τi παράγουν, ωστόσο η σχετική χρηματοδότηση του προγράμματος έχει παγώσει από το 2011. Η Δήμαρχος Λακατάμιας Φωτούλα Χατζήπαπα επεσήμανε ότι και στον δικό της Δήμο υπάρχει όραμα για την ανακύκλωση και ότι είναι πολλές οι πολιτικές που υπάρχουν, ωστόσο θέλουν χρόνο για να εφαρμοστούν.

Ο Δήμαρχος Λατσιών Χρίστος Πιτταράς επεσήμανε, περαιτέρω, ότι σκοπός της επιβολής των αυξήσεων στα τέλη σκυβάλων είναι αποκλειστικά η κάλυψη των εξόδων τους και ο στόχος θα πρέπει να είναι μέσω της ανακύκλωσης, η όσο το δυνατό μεγαλύτερη μείωση του επιπλέον κόστους.

Ο Δήμαρχος Ιδαλίου Λεόντιος Καλλένος σημείωσε ότι πρέπει να δοθούν φυσικά και ατομικά κίνητρα για τους πολίτες, όπως το ζύγισμα των σκυβάλων, είτε η πώληση από τον ίδιο τον Δήμο σακουλιών για τα απορρίμματα στους δημότες, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν μόνο αυτά, ώστε να υπάρχουν και έσοδα για τον Δήμο και κίνητρο για μείωση των σκουπιδιών.

Ο Δήμαρχος Γερίου Νεόφυτος Παπαλαζάρου σημείωσε ότι κανονικά το επιπλέον κόστος θα έπρεπε να το επωμιστεί η Κυβέρνηση, η οποία θα έπρεπε να καταβάλει το πρόστιμο σε περίπτωση που δεν υπήρχε συμμόρφωση.

Τέλος, ο κ. Χατζηπάκκος σημείωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο,με απόφασή του προικοδοτεί το ΟΕΔΑ Λευκωσίας με €300.000, το οποίο μετά τη διάσκεψη επρόκειτο να συνεδριάσει για να καταρτιστεί σε σώμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα