Έρχεται στις 27 Σεπτεμβρίου η Βραδιά του Ερευνητή 2019

Αφιερωμένη στον τομέα των Επιστημών Ζωής

Μια συναρπαστική επιστημονική εμπειρία αναμένεται να ζήσουν όλοι όσοι θα βρεθούν στην ετήσια γιορτή της έρευνας και της καινοτομίας, η οποία όπως κάθε χρόνο ετοιμάζεται να υποδεχθεί χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους. Η εκδήλωση «Βραδιά του Ερευνητή», η οποία στην Κύπρο διοργανώνεται από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ), σε συνεργασία με τους κυριότερους  φορείς της ερευνητικής κοινότητας της χώρας μας, επιστρέφει φέτος για δέκατη τρίτη συνεχή χρονιά, δίνοντας την

ευκαιρία στο κοινό να συμμετάσχει σε ένα ευρύ φάσμα διαδραστικών δραστηριοτήτων, να έρθει σε επαφή με τους ερευνητές και να γνωρίσει το έργο τους.

Στόχος του θεσμού, ο οποίος αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώνεται ταυτόχρονα σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, είναι η προώθηση της ερευνητικής και καινοτομικής κουλτούρας καθώς και η ανάδειξη της ερευνητικής δραστηριότητας που υλοποιείται από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και καινοτόμες επιχειρήσεις. Η εκδήλωση είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κύπρο καθώς τα τελευταία χρόνια οι επισκέπτες ξεπερνούν τις 7,000.

Η «Βραδιά του Ερευνητή» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία στη Λευκωσία από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα. Βασικό θέμα της φετινής εκδήλωσης, η οποία φέρει τον τίτλο «Human Era Night» και είναι ανοικτή για το κοινό, είναι η έρευνα στον τομέα των Επιστημών Ζωής.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, ερευνητές και επιχειρηματίες θα αφήσουν για λίγο τους χώρους εργασίας τους για να παρουσιάσουν τις δράσεις και τα επιτεύγματά τους στους συμμετέχοντες. Θα παρουσιαστούν περισσότερες από 80 δραστηριότητες οι οποίες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μεγάλη έκθεση διαδραστικών πειραμάτων, παιχνίδια, διαγωνισμούς, θεατρικά και μουσικά δρώμενα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, περιλαμβάνει επίσης τον διαγωνισμό S-FACTOR, μέσα από τον οποίο μαθητές καλούνται να παρουσιάσουν ένα επιστημονικό φαινόμενο με πρωτότυπο τρόπο, σε τρία μόλις λεπτά, διεκδικώντας πλούσια δώρα. Αντίστοιχα, οι ενήλικες μπορούν να διαγωνιστούν, στο Cyprus STEAME Communication Competition, που διεξάγεται φέτος για πρώτη φορά, με τον νικητή να εκπροσωπεί την Κύπρο στον πανευρωπαϊκό τελικό το 2020.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης θα απονεμηθεί τιμητικό βραβείο στο διακεκριμένο Καθηγητή, Δρ. Κύπρο Νικολαΐδη, έναν από τους σημαντικότερους επιστήμονες της σύγχρονης ιατρικής, για το σύνολο της προσφοράς του στην έρευνα.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων και άλλες χρήσιμες πληροφορίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος: www.research.org.cy και τη σελίδα στο Facebook: «Βραδιά του Ερευνητή/Researchers' Night».

Χορηγοί Επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων και το Συγκρότημα «Ο Φιλελεύθερος».

Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας

Το  Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) αποτελεί τον εθνικό φορέα, αρμόδιο για την υποστήριξη και προώθηση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας στην Κύπρο. Η υλοποίηση της αποστολής του επιτυγχάνεται μέσα από το σχεδιασμό και τη διαχείριση προγραμμάτων επιχορήγησης ερευνητικών έργων και καινοτομικών δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της ένταξης κυπρίων ερευνητών σε ερευνητικές δραστηριότητες στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα