Έρχεται η Λουτ με μια βαλίτσα προκλήσεις και ρίσκα για τη Λευκωσία(ΒΙΝΤΕΟ)

Το πρωί της Τρίτης 1η Δεκεμβρίου θα ανοίξει τα χαρτιά της στον Πρόεδρο Αναστασιάδη, η Τζέιν Χολ Λουτ, που το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί για πρώτη φορά με το νέο εγκάθετο της Άγκυρας Ερσίν Τατάρ.

Η κάθοδος της Αμερικανίδας διπλωμάτη σηματοδοτεί την ουσιαστική έναρξη των προσπαθειών του ΟΗΕ για επιστροφή στις ράγες της διαπραγμάτευσης. Υπό δυσμενέστερες από κάθε άλλη φορά συνθήκες, αλλά και υπό τη δέσμευση Γκουτέρες για τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς τον κατάλληλο χρόνο.

Η προσπάθεια, πάντως, φαντάζει

με δισεπίλυτο σταυρόλεξο, εκτός και αν καταγραφούν υποχωρήσεις, κυρίως από τον διεθνή παράγοντα, που δείχνει δυστυχώς να φλερτάρει με την ιδέα εντοπισμού της μέσης γραμμής μεταξύ ομοσπονδίας και δύο κρατών. Ένα εντελώς χαλαρό ομοσπονδιακό μοντέλο, στις παρυφές της συνομοσπονδίας, που θα όζει αναγνώρισης του κατοχικού μορφώματος.

Έχουν καταγραφεί από την κυρία Λουτ οι θέσεις τους και αν ναι πόσο ρεαλιστικό είναι να πει κάποιος πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Η κυρία Λουτ είχε τηλεφωνικές επαφές μαζί τους, αλλά δεν αποκλείεται να κάνει δια ζώσης συναντήσεις τουλάχιστον μία φορά, αν πρώτα, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, πεισθεί ότι οι κοινότητες στην Κύπρο μπορούν να βρουν σημείο επαφής.

Από τις συζητήσεις με διπλωμάτες, διαφαίνεται πως  η Τουρκία παίζει ένα εξαιρετικά καλοσχεδιασμένο παιχνίδι.

Ανοίγει το χάσμα – βάζοντας στο τραπέζι τα δύο κράτη – και οδηγεί σε ανταλλάγματα για να μείνει εντός πλαισίου. Δεν θα θεωρηθεί έκπληξη να μπει σε συζήτηση, αλλά με όρους διαδικασίας που θα στρεβλώνουν την ουσία.

Ήδη, αναπτύσσεται μια λογική η όποια νέα προσπάθεια να έχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης και κυρίως να είναι γνωστό εκ των προτέρων ποια θα είναι η επόμενη μέρα των Τ/κ, αν υπάρξει εκ νέου αποτυχία.

Αυτό, λοιπόν, αντιπροσωπεύει μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από το κεφάλι της αναγνωρισμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, που ίσως βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να αποφασίσει σε μια λογική μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.

Είναι πολλά τα στοιχήματα και τα ρίσκα και αυτά θα αρχίσουν σιγά – σιγά να ξεκαθαρίζουν από βδομάδας.


 

Keywords
Τυχαία Θέματα