Επτά Σύροι Υπουργοί προστέθηκαν στον κατάλογο των κυρώσεων της ΕΕ

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ πρόσθεσε σήμερα επτά υπουργούς της κυβέρνησης της Συρίας στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα κατά του συριακού καθεστώτος και των υποστηρικτών του, μετά τις πρόσφατες κυβερνητικές αλλαγές στη Συρία, ανεβάζοντας σε 277 τον αριθμό των προσώπων τα οποία υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση και δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, επειδή είναι υπεύθυνα για τη βίαιη καταστολή κατά του άμαχου πληθυσμού, ωφελούνται από το καθεστώς ή το στηρίζουν ή και συνδέονται με τέτοια πρόσωπα.

Επιπλέον, 72 οντότητες υπόκεινται σε δέσμευση

περιουσιακών στοιχείων λόγω της κατάστασης στη Συρία. Γενικότερα, στις κυρώσεις που επιβάλλει επί του παρόντος η ΕΕ κατά της Συρίας συγκαταλέγονται: Πετρελαϊκός αποκλεισμός, περιορισμοί στο εμπόριο και τις επενδύσεις, δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Συρίας εντός της ΕΕ, περιορισμοί στις εξαγωγές όπλων, οπλισμού και εξοπλισμού που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εσωτερική καταστολή, καθώς και εξοπλισμού και τεχνολογίας για την παρακολούθηση ή την υποκλοπή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Οι κυρώσεις λόγω της κατάστασης στη Συρία ισχύουν από την 1η Δεκεμβρίου 2011 και επανεξετάζονται σε ετήσια βάση, ενώ η επόμενη επανεξέταση προβλέπεται την 1η Ιουνίου 2019. Όπως υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2018, η ΕΕ θα συνεχίσει να εξετάζει τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων κατά της Συρίας όσο συνεχίζεται η καταστολή.

Η ΕΕ εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες εξεύρεσης βιώσιμης και αξιόπιστης πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση, όπως ορίζεται στην απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στο ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012. Οι νομοθετικές πράξεις καθώς και τα ονόματα των εν λόγω προσώπων περιέχονται στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ της 4ης Μαρτίου 2019, ανακοίνωσε το Συμβούλιο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα