Εποικοδομητική συνάντηση Μπάιντεν-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Θετική και παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας,  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφος, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Δευτέρας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε πως το μεγαλύτερο μέρος της συνομιλίας με τον Τούρκο ομόλογό του ήταν κατ’ ιδίαν.

«Είχαμε λεπτομερείς συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουμε σε έναν αριθμό θεμάτων. Οι δύο χώρες μας έχουν  μεγάλες ατζέντες. Οι ομάδες μας θα συνεχίσουν τις συνομιλίες μας και είμαι πεπεισμένος ότι θα κάνουμε πραγματική πρόοδο Τουρκία και ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, σε δηλώσεις του αργότερα, έκανε λόγο για παραγωγική και ειλικρινή συζήτηση. Επί τάπητος τέθηκαν τα θέματα των S-300 και των F-35, οι οικονομικές προοπτικές και θέματα «τρομοκρατίας».

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του έχει μόνη στη μάχη κατά της τρομοκρατίας και στο μεταναστευτικό.
«Με τον κ. Μπάιντεν είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τις διαφορετικές απόψεις μας, αλλά και τα κοινά σημεία, στα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε. Μιλήσαμε για πιθανά βήματα που μπορούμε να κάνουμε σε ζητήματα οικονομίας και μηχανισμούς που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Ήταν μία σοβαρή συνάντηση με σκοπό την επέκταση της συνεργασίας μας, καθώς υπάρχουν πολλά περιθώρια για αυτό» είπε ο Ερντογάν.

Στο τραπέζι έπεσαν οι S-400, οι εξελίξεις στη Συρία, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά και η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Προηγήθηκε το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο οποίο οι δύο άνδρες συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που υπάρχουν.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα