Επιστολή Άντρου σε ΠτΔ για ενεργειακά – Ποιες οι ανησυχίες του

Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα Ενέργειας.

Παρατίθεται η επιστολή:

«Σε συνέχεια της ενημέρωσης στελεχών του ΑΚΕΛ για τα ενεργειακά θέματα και κυρίως για την πρόθεση της κυβέρνησης να εμπλακεί σε διάλογο με την κοινοπραξία στο οικόπεδο 12 για αλλαγή των όρων του συμβολαίου και τη μείωση του ποσοστού του κράτους στα κέρδη από την πώληση του ΦΑ, επιθυμώ να σας μεταφέρω τα εξής:

1.

Ευχαριστούμε τόσο τον Υπουργό όσο και τα στελέχη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού για τον πολύτιμο χρόνο που μας διέθεσαν και για την ενημέρωση που μας παρείχαν.

2. Μετά και την ενημέρωση, νιώθουμε ακόμη πιο ανήσυχοι για τις εξελίξεις, αφού θεωρούμε ότι το αίτημα των εταιρειών είναι υπερβολικό και ότι η κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει το αίτημα τεκμηριωμένα και με επάρκεια.

3. Θεωρούμε αδυναμία το γεγονός ότι ενώ αναμένεται να μπούμε σε μια πολύ δύσκολή και αμφίρροπη διαπραγμάτευση, δεν έχουμε ακόμη συμβληθεί με εξειδικευμένους συμβούλους για τα ζητήματα των κεφαλαιουχικών και λειτουργικών εξόδων της κοινοπραξίας.

4. Άποψή μας είναι ότι η αναμονή των γεωτρήσεων της Exxon-Mobil οι οποίες θα ξεκινήσουν στους επόμενους μήνες, παραμένει ως μια εναλλακτική επιλογή. Το χρονοδιάγραμμα που τίθεται από εμάς τους ίδιους μάς εγκλωβίζει και μας αποδυναμώνει διαπραγματευτικά.

5. Μας προκαλούν ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό οι εξελίξεις με το Ισραήλ και τη συμφωνία συνεκμετάλλευσης για το κοίτασμα «Αφροδίτη». Η ανησυχία μας γίνεται ακόμη πιο έντονη, αφού μετά από 5 χρόνια διμερών και τριμερών συναντήσεων η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει ακόμη πειστεί να επιδείξει θετική και λογική στάση για το πιο πάνω θέμα.

Ως ΑΚΕΛ είμαστε πάντα στη διάθεσή σας να συμβάλουμε δημιουργικά για την επίτευξη των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ίδια ώρα όμως θα είμαστε αυστηροί αλλά δίκαιοι στην κριτική μας, αφού το θέμα αφορά ολόκληρη την κοινωνία και τις μελλοντικές γενιές».

Keywords
Τυχαία Θέματα