Επιπρόσθετη χορηγία προς τα προσφυγικά σωματεία ύψους 750.000 ευρώ

Σημαδιακή για το μέλλον των προσφυγικών σωματείων χαρακτηρίζεται η συνάντηση του Προέδρου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέα Μιχαηλίδη με την Επιτροπή των Προσφυγικών Σωματείων με επικεφαλής τον Πρόεδρο Κίκη Φιλίππου, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019 στα γραφεία του ΚΟΑ.

Το διαχρονικό θέμα που απασχολεί τα προσφυγικά σωματεία για περισσότερη οικονομική στήριξη της Πολιτείας για να μπορούν να επιβιώνουν μέχρι την πολυπόθητη επιστροφή στις πατρογονικές εστίες, λύνεται τώρα. Χάρις στην πρωτοβουλία και παρέμβαση

του ΚΟΑ προς τους αρμόδιους κρατικούς Φορείς, εγκρίνεται επιπρόσθετη χορηγία προς τα προσφυγικά σωματεία ύψους 750.000 ευρώ η οποία θεσμοθετείται.

Ένα άλλο θέμα που συζητήθηκε στη συνάντηση ήταν οι δηλώσεις  στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων του Προέδρου της Επιτροπής και Προέδρου του Εθνικού Άχνας Κίκη Φιλίππου, ότι τα προσφυγικά σωματεία λόγω άμεσων οικονομικών αναγκών, καταφεύγουν σε τοκογλύφους. Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ανέφερε ότι ο Οργανισμός, σαν η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου, ανησυχεί πολύ από τέτοια φαινόμενα και επιθυμεί να διευκρινιστούν. Ο κ. Φιλίππου είπε ότι  αυτό  γινόταν πριν από το 2017, προτού η Κυβέρνηση και ο ΚΟΑ βοηθήσουν ικανοποιητικά  τα  προσφυγικά σωματεία, οικονομικά. Το φαινόμενο αυτό δεν υφίσταται πλέον, τόνισε ο κ. Φιλίππου.

Παρόντες στη συνάντηση από την Επιτροπή των Προσφυγικών Σωματείων ήταν επίσης οι Ευγένιος Χαμπουλλάς Ανόρθωση Αμμοχώστου,  Γιάννος Χρυσοστόμου Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου, Αντώνης Μαυρής Εθνικός Άσσιας και Κωστάκης Παπαγεωργίου Ηρακλής Γερολάκκου.

Εκ μέρους του ΚΟΑ παρευρέθηκαν επίσης το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ανδρόνικος Ανδρονίκου, η Γενική Διευθύντρια Δρ.  Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη και οι προϊστάμενοι της οικονομικής διαχείρισης και αγωνιστικού αθλητισμού Βάσος Κουτσιούντας και Πάρις Αβρααμίδης αντίστοιχα.

Μετά τη συνάντηση ο  Πρόεδρος του ΚΟΑ και ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Προσφυγικών Σωματείων, έκαμαν τις ακόλουθες δηλώσεις:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΑ:

«Συναντήσαμε σήμερα την αντιπροσωπεία των προσφυγικών σωματείων, τους οποίους καλωσορίσαμε με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον. Για πολλοστή φορά έχουμε δει την Επιτροπή Προσφυγικών Σωματείων εδώ στον Οργανισμό. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το ποσό των 750.000 ευρώ που συζητήθηκε πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων θα δοθεί πολύ - πολύ σύντομα, μόλις ξεπεραστεί το πρόβλημα της έγκρισης από τη Βουλή. Ταυτόχρονα έχουμε ενημερώσει την αντιπροσωπεία ότι ο ΚΟΑ έχει αποφασίσει οριστικά να θεσμοθετήσει αυτό το θέμα, ούτως ώστε να μην αναμένουν τα προσφυγικά σωματεία από τα περισσεύματα του Οργανισμού, στο τέλος του χρόνου. Είναι δεδομένο ότι αυτό το ποσό το οποίο είναι ένα ποσό επιβίωσης και αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο. Η Πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει απαθής και αδιάφορη σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Αυτό το ποσό επιβίωσης λοιπόν, το έχουμε θεσμοθετήσει κάθε χρόνο σε συγκεκριμένη περίοδο πάνω σε συγκεκριμένα κριτήρια. Οπόταν και αυτό θα τελειώσει. Θα μπει στον προϋπολογισμό  2020 – 2021, όμως ταυτόχρονα έχουμε λάβει πρόνοια μαζί με τη υπηρεσία του Οργανισμού να γίνει δεδομένο ότι και το 2020, αυτό θα είναι μέρος ενός τροποποιητικού προϋπολογισμού με την έκκριση φυσικά του Υπουργείου Παιδείας και της Βουλής, ούτως ώστε να μην περιμένουν κάθε χρόνο απόφαση για αυτό το θέμα.

Στη συνάντηση συζητήσαμε επίσης το θέμα που ανέφερε στο Κοινοβούλιο ο Πρόεδρος των Προσφυγικών Σωματείων Κίκης Φιλίππου, για δανειοδότηση από τοκογλύφους για οικονομικές ανάγκες των προσφυγικών σωματείων. Εμείς επειδή ανησυχήσαμε για αυτό το θέμα και ζητήσαμε λεπτομέρειες από τον Πρόεδρο. Μας δόθηκαν οι λεπτομέρειες και θα  πει ο ίδιος  ο Πρόεδρος, τι αφορούν. Εμείς είμαστε πλέον βέβαιοι ότι αυτό το θέμα δεν απασχολεί τα προσφυγικά σωματεία και δεν έχει άλλες αρνητικές επεκτάσεις. Ο ΚΟΑ σαν η ανώτατη αθλητική αρχή του τόπου ενδιαφέρεται για τέτοιου είδους ζητήματα και θέλαμε να το ξεκαθαρίσουμε».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ:

«Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να ευχαριστήσουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΟΑ και ιδιαίτερα τον Πρόεδρο του Οργανισμού, για επίλυση ενός θέματος που ταλανίζει εδώ και πολλά χρόνια τα προσφυγικά σωματεία. Είναι η χορηγία που πρέπει να θεσμοθετηθεί και πήραμε την υπόσχεση από τον Πρόεδρο του ΚΟΑ ότι ήδη το έχουν θέσει σον προϋπολογισμό του 20 – 21 και ταυτόχρονα θα γίνει προσπάθεια και για την επόμενη χρονιά. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για εμάς όσον αφορά την επιβίωση των προσφυγικών σωματείων. Θα ξέρουμε πλέον ότι υπάρχουν έστω τα λεφτά τα λίγα ή τα πολλά για μπορέσουμε και εμείς να προγραμματίσουμε με τη σειρά μας τα σωματεία μας.

Μιλήσαμε επίσης με τον Πρόεδρο ένα θέμα που αφορά τον δανεισμό και εξηγήσαμε πως και γιατί, είπαμε αυτό το θέμα στη Βουλή. Πήγαμε εκεί στην Επιτροπή προσφύγων της Βουλής για να πετύχουμε πιο πολλή στήριξη και αναφέραμε το θέμα του δανεισμού ως παράδειγμα, το ποίο ήταν μεμονωμένο, για να δείξουμε την ανάγκη που άμεση ανάγκη που είχαμε, πριν έρθει από το Κράτος και τον ΚΟΑ η βοήθεια. Ήδη μέλος της Επιτροπής επισήμανε το γεγονός αυτό στη Βουλή, ότι αυτό έγινε πριν έρθει η βοήθεια. Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρόεδρο του ΚΟΑ για την εποικοδομητική μας συνάντηση με τη  απόφαση για τη θεσμοθετημένη χορηγία, η οποία θα βοηθήσει αφάνταστα τα προσφυγικά σωματεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα