Επ.Διοικήσεως:Πάνω από 4χιλ παράπονα σ'ένα χρόνο-Ολόκληρη η έκθεση

Στην δημοσιότητα δόθηκε η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στην ετήσια έκθεσή της, η Μαρία Στυλιανού Λοττίδη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο συνολικός αριθμός των παραπόνων που ήταν προς διεκπεραίωση κατά το 2017 ήταν 4.196, αφού, πέραν των 2.312 παραπόνων που υποβλήθηκαν το έτος αυτό εκκρεμούσαν από προηγούμενα χρόνια άλλα 1.879 παράπονα, ενώ στις περιπτώσεις άλλων 5 παραπόνων που είχαν διεκπεραιωθεί σε προηγούμενα έτη, οι παραπονούμενοι επανήλθαν.

Από τα 4.196 αυτά παράπονα, κατά την διάρκεια του 2017 ολοκληρώθηκε η εξέταση 1.947 παραπόνων, με τον

μηνιαίο μέσο όρο διεκπεραιωθέντων παραπόνων ν' ανέρχεται στα 162 παράπονα. Από τα 1.947 παράπονα που διεκπεραιώθηκαν κατά το έτος 2017, 441 παράπονα, αφού εξετάσθηκαν, διαπιστώθηκε ότι ήταν εκτός αρμοδιότητας του Γραφείου της Επιτρόπου.

Η 200 σχεδόν σελίδων έκθεση καταγράφει το έργο του Γραφείου της Επιτρόπου, που, όπως σημειώνει η ίδια, έφερε στην επιφάνεια προσωπικές ιστορίες πόνου, φτώχειας, απόγνωσης και συνεχούς αναζήτησης του δικαίου. Αυτές οι ιστορίες έδωσαν την δυνατότητα στην ίδια να πραγματοποιήσει άμεση παρέμβαση, όπου αυτό ήταν επιτρεπτό και παρέχοντας, παράλληλα, άμεση ικανοποίηση στα αιτήματα που κρίνονταν δικαιολογημένα.

«Τόσο μέσα από τις συναντήσεις όσο και μέσα από τη συνολική εξέταση των παραπόνων που διενεργήθηκαν το 2017, διεφάνη ότι τα ζητήματα οικονομικής φύσεως, όπως τα επιδόματα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, είναι ψηλά στη λίστα των παραπόνων όσον αφορά την καθυστέρηση, αλλά και την πλάνη που παρατηρείται αναφορικά με τα πραγματικά γεγονότα και την ερμηνεία του οικείου νόμου», σημειώνεται.

Ιδιαίτερη καθυστέρηση παρουσιάζει το Κτηματολόγιο στην εξέταση αιτήσεων και στην επίλυση των διαφορών, ενώ τα θέματα που άπτονται της άμεσης αντιμετώπισης των ζητημάτων υγείας εξακολουθούν να υπάρχουν. Ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης και της πιθανότητας αποκλεισμού αλλοδαπών, που προέκυπταν από διαφορετική μεταχείριση ως προς την εκπαίδευση σε κέντρα φιλοξενίας, αποκαταστάθηκαν μετά από παρέμβασή του Γραφείου της Επιτρόπου, ενώ η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση σε γυναίκες που τελούσαν σε άδεια μητρότητας ή εξαιτίας αυτής αντιμετωπίστηκε ως διάκριση, η οποία, μετά από άσκηση του διαμεσολαβητικού μας ρόλου, οδηγήθηκε σε άρση της, όπως σε άρση οδηγήθηκαν και άλλες διακρίσεις που αφορούσαν εθνοτική ή εθνική καταγωγή. Άμεσες ήταν οι παρεμβάσεις όσον αφορά τα Άτομα με Αναπηρία που υπέβαλαν παράπονο, παρότι επιβεβαιώνεται ότι ο δρόμος για πλήρη πρόσβαση σε κάθε τι, για κάθε άτομο με αναπηρία είναι ακόμη μακρύς.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ.

Keywords
Τυχαία Θέματα