Επαναβεβαίωση Δ.Δ.Ο και συμφωνία σε οδικό χάρτη

Πράσινο φως σε οδικό χάρτη με προοπτική νέων συνομιλιών και σφραγίζοντας τον επιδιωκόμενο στόχο Δ.Δ.Ο, άναψαν, μετά από τρεις ώρες κατ’ ιδίαν συνάντησης τους Αναστασιάδης και Ακιντζί.     

 «Έχουμε θετικό κλίμα, έχουμε κοινή βάση που μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες, παραμένουν, οφείλω να ομολογήσω, οι διαφωνίες επί σοβαρών θεμάτων, όμως υπάρχει και η συμφωνία ότι χωρίς διάλογο δεν μπορούν να γεφυρωθούν διαφορές», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης

Οι

όροι αναφοράς Λουτ, η οποία επιστρέφει τέλος του μήνα στην Κύπρο, επανέρχονται στο προσκήνιο και καθίστανται πλέον το μοναδικό κλειδί για διαπραγματεύσεις.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ Η.Ε.

 «Αποφάσισαν να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες, υπό την Jane Holl Lute με την αποφασιστικότητα να οριστικοποιήσουν τους Όρους Αναφοράς, οι οποίοι θα επιτρέψουν δομημένες και προσανατολισμένες προς τα αποτελέσματα διαπραγματεύσεις, που θα οδηγήσουν σε μια διευθέτηση με αίσθηση του επείγοντος. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν, επίσης, να ανακοινώσουν την ετοιμότητά τους να διεξαγάγουν Τριμερή συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα μετά την Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να σχεδιάσουν την μελλοντική πορεία».

Το φυσικό αέριο παραμένει ανυπέρβλητο εμπόδιο και η Τουρκία ταραχοποιός παράγοντας.

 «Έχω τονίσει στον κ. Ακιντζί ότι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κατάλληλο κλίμα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων απαιτείται όχι απλά η αποκλιμάκωση, αλλά ο τερματισμός των εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας, έτσι ώστε όχι διά λόγων, αλλά διά έργων, η Τουρκία να συμβάλει θετικά στην δημιουργία ενός θετικού κλίματος, αλλά και όχι μόνον. Διά ενεργειών και πράξεων να βοηθήσει ώστε να ξεπεραστούν προβλήματα που άπτονται των δικών της ευθυνών», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης. 

Η επαναβεβαίωση της μορφής λύσης από πλευράς Αναστασιάδη, ήλθε με ξεκαθάρισμα ότι η ομοσπονδία πρέπει να είναι λειτουργική και όχι ανισομερής, όπως θα είναι σε περίπτωση οριζόντιων βέτο.    

«Είναι εκ των θεμάτων όπου παραμένει διαφωνία και από την μια και από την άλλη πλευρά», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

 Για το θέμα της Αμμοχώστου, ουδέν νεώτερο, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επαναλαμβάνει την πρότασή του και τον κ. Ακιντζί να παρουσιάζεται αδύναμος να βάλει στοπ στα τετελεσμένα Οζερσάι.

Keywords
Τυχαία Θέματα