Επ. Υγείας: "Άμεσες λύσεις για τους νεφροπαθείς της Κυπερούντας"

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς της περιοχής Πιτσιλιάς συζήτησαν σήμερα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, τα οποία καλούν το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει άμεσες λύσεις και να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι αυτών των ανθρώπων.

Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Υγείας, η απουσία μονάδας αιμοκάθαρσης στο νοσοκομείο Κυπερούντας, το οποίο εξυπηρετεί αρκετές κοινότητες της περιοχής, ταλαιπωρεί απίστευτα τους νεφροπαθείς, οι οποίοι αναγκάζονται να προβαίνουν στην αναγκαία αιμοκάθαρση στα νοσοκομεία Λευκωσίας και Λεμεσού.

Η

Επιτροπή Υγείας, στα πλαίσια της σημερινής συνεδρίας της, αποφάσισε να ζητήσει την πολιτική δέσμευση του Υπουργού Υγείας, καθώς και του ΟΚΥπΥ, για άμεση επίλυση του θέματος. Ωστόσο, τα μέλη της Επιτροπής Υγείας ζητούν -μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική δέσμευση- όπως εξευρεθεί προσωρινή λύση είτε με κινητή μονάδα, είτε με την δωρεάν μεταφορά των ασθενών στα Κέντρα αιμοκάθαρσης των πόλεων.

Σημειώνεται ότι οι νεφροπαθείς της περιοχής Πιτσιλιάς ανέρχονται στους 30.

Στο κατεχόμενο νοσοκομείο Αμμοχώστου κατέφυγε τρεις φορές νεφροπαθής από την Ελεύθερη Αμμόχωστο

Εξάλλου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι νεφροπαθής της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου κατέφυγε τρεις φορές στο κατεχόμενο νοσοκομείο της Αμμοχώστου για αιμοκάθαρση, αφού δεν μπορούσε να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο Παραλιμνίου.

Όπως είπε ο κ. Σιζόπουλος, «πριν από κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξαν σοβαρά προβλήματα στη νεφρολογική κλινική του Νοσοκομείου Παραλιμνίου, με αποτέλεσμα να υπάρχει απειλή μεταφοράς ή μετακίνησης ασθενών στο κατεχόμενο νοσοκομείο Αμμοχώστου, για σκοπούς αιμοκάθαρσης», για να σημειώσει ότι «υπήρχε άτομο το οποίο χρησιμοποίησε αυτές τις υπηρεσίες του κατεχόμενου νοσοκομείου και έγιναν δημόσιες καταγγελίες και ενημερώθηκαν τα κόμματα, καθώς και το Υπουργείο».

Για το ίδιο θέμα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, Γιώργος Περδίκης, διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο επεισόδιο με τον νεφροπαθή του νοσοκομείου Αμμοχώστου αντιμετωπίστηκε και με δική του παρέμβαση, ωστόσο, σημείωσε ότι παραμένουν «σοβαρότατα κενά» στα θέματα αιμοκάθαρσης στην Αμμόχωστο, αλλά και στην Πάφο και την Λεμεσό.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Νεφροπαθών, Πέτρος Λαδάς, ανέφερε ότι μετέβη γιατρός νεφρολόγος στο νοσοκομείο Παραλιμνίου και λύθηκε το πρόβλημα, ωστόσο, πρόσθεσε πως «δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες».

Είπε ότι με την κατάσταση κινδυνεύουν ζωές, τονίζοντας ότι απαιτείται η λήψη μέτρων για όλα τα νοσοκομεία της Κύπρου.

«Ας μας ρίξουν στον Καιάδα», είπε ο νεφροπαθής Σάββας Ξενοφώντος

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας για αιμοκάθαρση στην Κυπερούντα, ο Σάββας Ξενοφώντος (νεφροπαθής), ανέφερε ότι ξεκινά από τις τρεις το πρωί για να αλλάξει τρία λεωφορεία, ώστε να φθάσει στο νοσοκομείο Λευκωσίας για την αιμοκάθαρση, η οποία διαρκεί τέσσερις ώρες.

Όπως πρόσθεσε, ακολούθως χρειάζεται άλλα τρία λεωφορεία για να επιστρέψει στο σπίτι του γύρω στις τέσσερις το απόγευμα, σημειώνοντας το μαρτύριο αυτό το υφίσταται μέρα παρά μέρα.

«Το Υπουργείο Υγείας», είπε, «ενημέρωσε τους ασθενείς ότι στοιχίζουν 300 ευρώ για κάθε αιμοκάθαρση και είναι αδύνατο να δημιουργηθεί μονάδα στην Κυπερούντα. Ας μας ρίξουν στον Καιάδα, όπως έκαναν οι αρχαίοι Έλληνες».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιώργος Γεωργίου, κάλεσε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας «να δείξει ανθρωπιά και κοινωνική ευαισθησία και να ενεργήσει ώστε να δοθούν ποιοτικές λύσεις στο πρόβλημα, το ταχύτερο δυνατόν».

«Εμείς θα παρακολουθούμε το θέμα από κοντά, ώστε να υπάρχει ανάληψη ευθυνών από την κυβέρνηση», είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι «με τέτοιες προϋποθέσεις είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορέσεις να δώσεις ποιοτική περίθαλψη», για να προσθέσει ότι «η αγωνία μας για την σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ δεν είναι επιφανειακή, αλλά είναι μια αγωνία η οποία πηγάζει μέσα από την καθημερινή εμπλοκή μας στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς».

«Είναι αποτέλεσμα της καθημερινής ενημέρωσης μας για την αδυναμία του δημόσιου τομέα να προσφέρει την ποιοτική περίθαλψη που οι ασθενείς θέλουν σε μερικές περιπτώσεις. Επιτέλους στα πρόθυρα της εφαρμογής του ΓεΣΥ οι φορείς που έχουν την ευθύνη να κινηθούν με γρήγορες διαδικασίες και να επιλύσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτά τα προβλήματα για να μπορέσει ο πολίτης να αισθανθεί την ασφάλεια ότι θα απολαμβάνει ποιοτική περίθαλψη με την εφαρμογή του ΓεΣΥ», είπε.

Για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Κυπερούντας, ο κ. Περδίκης είπε πως απόφαση της Επιτροπής Υγείας «είναι να ζητήσει με τον πιο επίσημο τρόπο την πολιτική δέσμευση από τον Υπουργό και τον ΟΚΥπΥ και μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η πολιτική δέσμευση ζητούμε να εξευρεθεί προσωρινή λύση είτε με κινητή μονάδα είτε με την δωρεάν μεταφορά των ασθενών στα Κέντρα αιμοκάθαρσης των πόλεων».

«Η κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους. Μπορεί να θρηνήσουμε θύματα από αυτή την κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Συμμαχίας Πολίτων, Αντρέας Αποστόλου, είπε ότι «αυτό που πρέπει να αντιληφθούν οι πολίτες είναι ότι σήμερα η Κύπρος βρίσκεται στον πάτο σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες υγείας σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», για να σημειώσει ότι «μόνο με την εφαρμογή του ΓεΣΥ θα ξεκινήσουν σιγά σιγά όλοι οι πολίτες -και όχι μια συγκεκριμένη ομάδα- που έχει την τύχη είτε να έχει ιδιωτική ασφάλιση, είτε να έχει την οικονομική δυνατότητα να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες υγείας».

Πηγή: KYΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα