Έντονες οι συζητήσεις για το μέλλον του Συνεργατισμού (vid)

Έντονη είναι η συζήτηση και η σύγκρουση ανάμεσα στα πολιτικά κόμματα για το μέλλον του Συνεργατισμού, την ώρα που η διαδικασία για την είσοδο της Ελληνικής Τράπεζας στο σχήμα φέρεται να βρίσκεται σε τελικό στάδιο.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι», ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί να θέλουμε κοινωνική πολιτική και προστασία καταθετών, δανειοληπτών, πελατών και εργαζομένων του Συνεργατισμού χωρίς κρατικό κόστος.

Ερωτηθείς

αν ο φορολογούμενος πολίτης, πέρα από κόστη, πληρώνει και λάθη, ο κος Κουλλά αναφέρθηκε στο «παραμύθι» που θέλει να δημιουργήσει το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με το οποίο τα προβλήματα στον Συνεργατισμό δημιουργήθηκαν το 2013.

«Τότε ο Συνεργατισμός είχε αρνητικά κεφάλαια και προκειμένου να σωθούν οι καταθέτες, το κράτος έβαλε το χέρι στην τσέπη κι έδωσε €1,7 δισ. ως κεφάλαια. Όλα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν αφορούν την περίοδο μετά το 2014, αλλά αυτά που δόθηκαν στο παρελθόν», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τα δάνεια που δόθηκαν το 2017 χωρίς εγγυήσεις, σημείωσε ότι πρόκειται για ένα μικρό ποσοστό, παρομοιάζοντάς τα με «πασατέμπο», ενώ πήρε αποστάσεις από το σενάριο που θέλει να υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στην περίπτωση του Συνεργατισμού και στην πάλαι ποτέ Λαϊκή Τράπεζα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επανέλαβε τη θέση ότι αυτή τη στιγμή στον Συνεργατισμό συντελείται ένα πολιτικό και οικονομικό έγκλημα κι αυτό διότι η Κυβέρνηση συζητεί, ώστε να εγγυηθεί συγκεκριμένα κέρδη στην Ελληνική Τράπεζα, προσθέτοντας ότι, ενδεχομένως, την όποια ζημιά προκύψει, θα την επωμιστεί η κοινωνία.

«Η πολιτική μας εκτίμηση είναι ότι συντελείται ξεπούλημα. Τα κέρδη θα παραμείνουν στην Ελληνική Τράπεζα, η οποία καλά κάνει και διεκδικεί, είναι ένας κερδοφόρος οργανισμός. Αλλά οι ζημιές θα πληρωθούν στην πορεία του χρόνου από την κοινωνία».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι άρχισε μια ανοιχτή διαδικασία με δύο επιλογές (ολικής ή μερικής εξαγοράς του Συνεργατισμού), ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνέντευξή του, είχε προκρίνει την οδό της «καλής» και «κακής» τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης σημείωσε ότι, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστή η συμφωνία και ποια θα είναι η κατάληξη του «κακού» τμήματος της τράπεζας, δεν μπορούμε να μιλάμε για «ξεπούλημα».

Έκανε επίσης λόγος για μεγάλο κίνδυνο να προκύψει μια κακή για τα δημόσια οικονομικά συμφωνία, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι στον Συνεργατισμό έχουν ήδη μπει ως ενίσχυση γύρω στα €4 δισ. από χρήματα του δημοσίου, ενώ τόνισε ότι τηρουμένων των αναλογιών, δεν είναι κάτι διαφορετικό από την περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και όσων ακολούθησαν.

Όπως είπε, ευθύνη φέρουν τα πολιτικά κόμματα, αλλά και η Κυβέρνηση, που «πήρε τα κλειδιά» αλλά δεν διαχειρίστηκε σωστά την κρατική περιουσία, όπως διαφαίνεται από την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία έμεινε κρυφή για χρόνια.

Ευθύνες, επίσης, απέδωσε εμμέσως και στους φορολογούμενους πολίτες και στις επιλογές τους, οι οποίοι σε τέτοιες περιπτώσεις πληρώνουν τον λογαριασμό.

Δείτε ολόκληρη τη συζήτηση στο σχετικό βίντεο.

Keywords
Τυχαία Θέματα