Ενημερώθηκε η Επ. Εσωτερικών για Σχέδιο Πολιτογράφησης Επενδυτών

Ενημέρωση για την πολιτική της κυβέρνησης στο Σχέδιο Πολιτογράφησης Επενδυτών από Τρίτες Χώρες είχαν σήμερα οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών.

Η αυτεπάγγελτη εξέταση του θέματος έγινε μετά από πρόταση των βουλευτών Γιώργου Περδίκη και Κωστή Ευσταθίου.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, είπε πως «η Κύπρος τα τελευταία χρόνια κατηγορείται για το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων έναντι επενδύσεων»,

για να προσθέσει πως το κόμμα του θεωρεί πως αυτό το πρόγραμμα μπορεί να είναι επωφελές για την οικονομία και εάν το διαχειριζόμαστε σωστά και προς της σωστή κατεύθυνση προωθεί τη βιώσιμη και την αειφόρο ανάπτυξη.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης «το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία δυσφήμησης της Κύπρου στο εξωτερικό πρέπει να μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικούς για το τι κάνουμε και όχι μόνο για το τι λέμε στην Κύπρο γι’ αυτό το θέμα».

«Γι’ αυτό και εμείς έχουμε εισηγηθεί τα βασικά στοιχεία αυτού του προγράμματος να κατατίθενται ενώπιον της Βουλής υπό τη μορφή κανονισμού και να εγκρίνονται με τη συναίνεση της Βουλής των Αντιπροσώπων, για να περιοριστούν τα περιθώρια λάθους και εκμετάλλευσης αυτού του σχεδίου από την εκάστοτε κυβέρνηση», είπε.

Εξέφρασε την ανησυχία του, αφού όπως είπε υπάρχουν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στέλνουν μηνύματα προς την Κύπρο ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική σε ποιους παρέχει την κυπριακή υπηκοότητα, βάσει των επενδύσεων.

«Όταν ακούμε», είπε, «όχι μόνο από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά και από την προηγούμενη, για περίεργα και ασύμβατα ανταλλάγματα, άλλοι μιλούν για υποχρεωτικές αγορές αυτοκινήτων, άλλοι για υποχρεωτικές εισφορές σε κόμματα. Όλα αυτά πρέπει να ξεκαθαριστούν και καλύτερος τρόπος από τη διαφάνεια δεν υπάρχει. Και η διαφάνεια συνίσταται στα ίδια τα σχέδια, στους ίδιους τους όρους, με τους οποίους παρέχεται αυτή η δυνατότητα και όχι βέβαια στα ονόματα, αφού απορρίφθηκε από τη Βουλή τον περασμένο Μάιο η προηγούμενη πρόταση μας που αφορούσε τη διαφάνεια και στο ποιοι τυγχάνουν αυτού πλεονεκτήματος», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως επανήλθαν με κάτι το οποίο δεν επηρεάζει τα άτομα, δεν επηρεάζει τα προσωπικά δεδομένα, είναι συνταγματικά σωστό και νόμιμο και εναπόκειται πλέον στα κόμματα, αν θα ψηφίσουν την πρόταση νόμου, δηλαδή τα στοιχεία του προγράμματος για τις επενδύσεις και την υπηκοότητα να περνούν μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού, είπε πως «όλες οι επενδύσεις που γίνονται στην Κύπρο είναι με βάση τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες και όλες περνούν κάτω από τον αυστηρό έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας», σημειώνοντας πως «οι ξένες επενδύσεις που γίνονται στην Κύπρο με όλα τα κίνητρα, τα οποία έχουν δοθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο έχουν βοηθήσει τα μέγιστα πέραν της άμεσης ουσιαστικά οικονομικής ενίσχυσης της αγοράς, στη διατήρηση των τιμών των ακινήτων, στην αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών, στη δημιουργία πάρα πολλών θέσεων εργασίας, αλλά και στη σημαντική βελτίωση των εσόδων του κράτους μέσα από τους φόρους εισοδήματος που πληρώνονται, φόρο προστιθέμενης αξίας, αλλά και φόρο κεφαλαιουχικών κερδών».

Είπε πως «είναι εξαιρετικά σημαντικό η οποιαδήποτε συζήτηση γι’ αυτό το εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, οποιαδήποτε δημόσια συζήτηση ή αυτοί που την προκαλούν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί ακριβώς μέσα από τα προγράμματα του κυπριακού προγράμματος επενδύσεων η οικονομία του τόπου ενισχύεται σημαντικά».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα