Ενδιαφέρον HΠΑ για ΔΕΠΑ, Λιμάνι Αλεξανδρούπολης, τουριστικά projects

Στη γεωπολιτική υπεραξία που κρύβει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στη δυνατότητα της Ελλάδας να αποτελέσει πύλη για εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου στα Βαλκάνια, στις αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΔΔΗΕ, και στα μεγάλα τουριστικά projects εντοπίζεται το αμερικανικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στη χώρα μας.

Την εικόνα αυτή, μεταφέρουν στο liberal.gr, άνθρωποι

που συμμετέχουν στην αποστολή του Πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ο οποίος και συναντήθηκε χθες με 22 εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων παγκοσμίως, όπως από τον χώρο της ενέργειας, των ΑΠΕ, του χρηματοπιστωτικού τομέα, της αγοράς ακινήτων και των νέων τεχνολογιών.

Στο επίκεντρο του αμερικανικού ενδιαφέροντος, βρέθηκε φυσικά το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που πρόκειται να βγει σε διαγωνισμό μέσα στη χρονιά και για το οποίο οι ΗΠΑ, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, αποδίδουν βαρύνουσα σημασία.

Τόσο για τον ρόλο που μπορεί αυτό να διαδραματίσει για την παρουσία και υποστήριξη αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στη Βαλκανική, όσο και ως ενεργειακού κόμβου, δεδομένης της προωθούμενης κατασκευής του πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και επαναεριοποίησης στα ανοικτά της Αλεξανδρούπολης.

Το project εξυπηρετεί το σχέδιο εισαγωγής αμερικανικού φυσικού αερίου στα ρωσοκρατούμενα Βαλκάνια και συζητήθηκε κατά τις επαφές Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Σε αυτό εξάλλου, μαζί με με τον αγωγό TAP που ξεκινά μέσα στο 2020, και τον κάθετο άξονα «Βουλγαρίας-Ρουμανίας-Ουγγαρίας» που παραδίδεται σταδιακά, οι Αμερικανοί βλέπουν τα μέσα για μια ενεργειακή απόβαση εντός της δεκαετίας, ακόμη και στην ρωσική αυλή της Ουκρανίας, αποδυναμώνοντας έτι περαιτέρω την επικυριαρχία της Μόσχας. 

Σημειωτέον ότι στο έργο της Αλεξανδρούπολης, το οποίο προωθεί η εταιρεία Gastrade, αποφάσισε χθες να εισέλθει με ποσοστό 20% η Bulgartransgaz, δηλαδή ο βουλγαρικός ΔΕΣΦΑ, και ενώ στο μετοχικό του σχήμα συμμετέχουν επίσης η GasLog, συμφερόντων του εφοπλιστή Πήτερ Λιβανού (20%), και η ΔΕΠΑ (20%). 

Τα παραπάνω «κουμπώνουν» με το βορειοελλαδίτικο λιμάνι, όπου η λειτουργία της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων με το εθνικό δίκτυο, και μέσω αυτού με τα Βαλκάνια και τις παρευξείνιες χώρες, επιτρέπουν πλέον τη διεκπεραίωση συνδυασμένων μεταφορών τρένου και πλοίου, που ενδιαφέρει και τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις. Ούτως ή άλλως, η χρήση από αυτές μέρους των υποδομών του λιμανιού, προβλέπεται από τη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ.

Τα ενεργειακά πάντως κυριαρχούν στην αμερικανική ατζέντα, όπως μεταφέρουν στελέχη που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό. Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως επιβεβαιώθηκε και κατά τις συναντήσεις που είχε ο Κ.Μητσοτάκης με επενδυτές, τη παράσταση έκλεψαν οι εξελίξεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, οι επικείμενες αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ, των ΕΛΠΕ, αλλά και του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος κρύβει στο δίκτυο του, μήκους 239.000 χλμ, έναν ανεκμετάλλευτο «θησαυρό», δηλαδή τη δυνατότητα να τοποθετηθούν πάνω του οπτικές ίνες, που μεταφράζεται σε παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσίων 5ης γενιάς (5G). Το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη ψηφιοποίηση των δικτύων και τη στροφή της ΔΕΗ στη πράσινη ενέργεια, είχε διαπιστώσει πρόσφατα και ο επικεφαλής της Γ.Στάσσης, κατά το συνέδριο της Capital Link «Greece is Back» τον Δεκέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Το μήνυμα της ελληνικής πλευράς προς τους Αμερικανούς, όπως και προς όλους τους ξένους επενδυτές, είναι ότι η θωράκιση του ενεργειακού συστήματος μαζί με την στροφή στην πράσινη ενέργεια και στην ηλεκτροκίνηση, συνεπάγονται τεράστιες ευκαιρίες, ενώ απαιτούν πολύ μεγάλα κεφάλαια σε αποθήκευση, καινούργια υπερσύγχρονα δίκτυα, και ταχύτατες διασυνδέσεις όλων σχεδόν των ελληνικών νησιών, προκειμένου να αξιοποιηθεί το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό τους, τα οποία μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να παράσχει.

Από την αμερικανική ατζέντα δεν θα μπορούσε να λείψει ο τουρισμός. Την αναζωπύρωση που σημειώθηκε πέρυσι, με την επέκταση της αλυσίδας Wyndham, την εξαγορά από την Blackstone έναντι 179 εκατ ευρώ, πέντε ξενοδοχείων της Luis στα ελληνικά νησιά, αναμένεται φέτος να ακολουθήσουν κι άλλες κινήσεις, με το Ελληνικό να βρίσκεται στο επίκεντρο των μεγάλων αμερικανικών αλυσίδων. Τέλος, κινήσεις αναμένεται να υπάρξουν και στο μέτωπο της καινοτομίας, όπου η αρχή έγινε πέρυσι από την εταιρεία τεχνολογίας Cisco και τη φαρμακευτική Pfizer, οι οποίες επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη για να δημιουργήσουν Κέντρο Καινοτομίας η πρώτη, και ένα εκ των έξι συνολικά εργαστηριακών κέντρων (digital hubs) που προγραμματίζει παγκοσμίως, η δεύτερη.

Τις ευκαιρίες σε όλους τους παραπάνω κλάδους, μαζί με εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχει προωθήσει η κυβέρνηση, τις μειώσεις φόρων που πραγματοποιεί και το σχέδιο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και των μεγάλων project, παρουσίασε χθες ο Κ.Μητσοτάκης στο κοινό των αμερικανών επενδυτών. 

Στη συνέχεια, είχε την ευκαιρία να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα τα οποία έθεσαν οι υποψήφιοι επενδυτές και σχετίζονταν με το επενδυτικό τους ενδιαφέρον σε τομείς όπως η ενέργεια, οι υποδομές (συμπεριλαμβανομένων των λιμανιών), ο τουρισμός, η αγορά ακινητών, το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλά και οι νέες τεχνολογίες. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι επενδυτές τόνισαν τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στην Ελλάδα, της προβλεψιμότητας σχετικά με το φορολογικό περιβάλλον, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα στελέχη τους, καθώς και της ταχύτητας στην υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων. 

Εκτός από τον Πρωθυπουργό, στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

(του Γιώργου Φιντικάκη, Liberal.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα