Ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά μελών οικογένειας Τραμπ

Οι δικηγόροι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και του γιου του Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ανησυχούν από την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Από την άλλη μεριά, έξι άνθρωποι που διατηρούν επαφές με τον Λευκό Οίκο, αλλά κι άλλοι αξιωματούχοι που βρίσκονται γύρω από τον πρόεδρο Τραμπ μιλούν για ένα κλίμα νευρικότητας που αρχίζει να εδραιώνεται στο προεδρικό περιβάλλον γύρω από την έρευνα του Μάλερ και μετά το ουδέτερο

χρονικό διάστημα, που μεσολάβησε για την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου.

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για το ανοιχτό ενδεχόμενο απαγγελίας κατηγοριών κατά πολιτικών συμμάχων και συνεργατών του Τραμπ, αλλά και μελών της οικογένειάς του, σύμφωνα με το “Politico.”

Προς το ίδιο ενδεχόμενο υπάρχουν και οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ στο Twitter, όπου κι άρχισε να επιτίθεται κατά του Μάλερ, μετά ένα διάλειμμα δύο μηνών.

Το πρωί της Πέμπτης, ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μία τέτοια επίθεση κατά του Μάλερ και της ομάδας έρευνας που έχει συστήσει γράφοντας: “Βάζουν τις φωνές στους ανθρώπους και τους απειλούν εάν δεν τους δίνουν τις απαντήσεις που αυτοί θέλουν,” ενώ πρόσθεσε για τους ανακριτές ότι: “δεν τους ενδιαφέρει για τις ζωές που καταστρέφουν.”

Η επανάληψη των επιθέσεων του Τραμπ κατά της έρευνας του Μάλερ άρχισε σε μία εβδομάδα κατά την οποία ο ίδιος και οι δικηγόροι του συνεργάζονται προκειμένου να λάβουν αποφάσεις για τις γραπτές απαντήσεις, που θα στείλουν σε μια σειρά ερωτήσεων του ειδικού ανακριτή.

Η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου έχει συντηρήσει το κλίμα ανησυχίας σχετικά με μία σημαντική εξέλιξη που πρόκειται να συμβεί, σύμφωνα με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που διαμορφώνεται.

Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην έρευνα του Μάλερ γύρω από την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 εξετάζουν με λεπτομέρεια κάθε αντίδραση του Τραμπ, όπως η φραστική επίθεση που έκανε κατά δημοσιογράφου του CNN, χαρακτηρίζοντας ως “ηλίθια” την ερώτηση που του απηύθυνε για το ενδεχόμενο ο νέος υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης να παρεμποδίσει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Μπορείτε να το δείτε στην γλώσσα του σώματος του προέδρου Τραμπ μέσα σε ολόκληρη την εβδομάδα. Υπάρχει κάτι που τον προβληματίζει. Δεν είναι μόνο τα όσα συνέβησαν με την Μελάνια,” δήλωσε χαρακτηριστικά ένας υψηλόβαθμος Ρεπουμπλικάνος αξιωματούχος που βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο. Οι αντιδράσεις του με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα τείχη κλείνουν και ότι έχει υπάρξει ενημέρωση από τον Μάλερ για κάποιες ενέργειες που πρόκειται να γίνουν. Οι άνθρωποι προετοιμάζονται για το χειρότερο,” δήλωσε ο ίδιος.

Το γενικότερο κλίμα ανησυχίας εντείνεται από ανώνυμες αναφορές στα ΜΜΕ, που αφήνουν να εννοηθεί ότι η περίοδος ησυχίας του Μάλερ -διήρκησε περίπου δύο μήνες και μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές- θα εκτονωθεί με συνέπειες εκδήλωσης ενός πανίσχυρου “τυφώνα.”

Ο Μάλερ από την πλευρά του, όπως έπραξε σε όλο το χρονικό διάστημα διεξαγωγής της έρευνάς του, δεν έχει πει ούτε μία λέξη για τα επόμενα βήματά του, σχετικά με το αν υπήρξε διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων χάκερς με στόχο την προεδρική εκλογή του στον Λευκό Οίκο.

Έτσι, αντί να μιλάει ο ίδιος για την πορεία των εξελίξεων, αλλά και για τα μελλοντικά βήματα της έρευνάς του, οι όποιες εικασίες διατυπώνονται για τις επόμενες κινήσεις του προέρχονται από το νομικό περιεχόμενο δικαστικών εγγράφων.

Την Τετάρτη, ο ίδιος ο ειδικός ανακριτής ενίσχυσε το κλίμα καχυποψίας και νευρικότητας γύρω από τις εξελίξεις με το έγγραφο μιας σελίδας που κατέθεσε σε ομοσπονδιακό δικαστή στην Ουάσινγκτον και, σύμφωνα με το οποίο, επιβεβαίωσε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Ρικ Γκέιτς “εξακολουθεί να συνεργάζεται σε αρκετές διαστάσεις της έρευνας που διεξάγεται,” ενώ κατά την παρούσα χρονική περίοδο ο Γκέιτς δεν είναι έτοιμος για την ανακοίνωση της ποινής του.

Ο Γκέιτς παραδέχθηκε την ενοχή του για τη διάπραξη συνωμοσίας κατά των ΗΠΑ, αλλά και ψευδομαρτυρία σε ομοσπονδιακή έρευνα τον περασμένο Φεβρουάριο.

Αργά χθες το βράδυ, τόσο ο Μάλερ, όσο και οι δικηγόροι του Πολ Μάναφορτ επιβεβαίωσαν σε κοινό έγγραφό τους, ότι ο πρώην πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ συνεργάζεται με την έρευνα από τα μέσα Σεπτεμβρίου, οπότε και είχε παραδεχτεί την ενοχή του. Με το ίδιο έγγραφο ζητείται μία δεκαήμερη παράταση μέχρι την 26η Νοεμβρίου για την σύνταξη αναφοράς που θα βοηθήσει στη δρομολόγηση της διαδικασίας για την ανακοίνωση της ποινής του Μάναφορτ.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την συγγραφή των απαντήσεων του προέδρου Τραμπ στις ερωτήσεις του Μάλερ κλιμακώνουν την άσκηση της πίεσης που ασκείται στο περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου.

Ο Τζερόμ Κόρσι που χαρακτηρίζεται ως θεωρητικός της συνωμοσιολογίας και είναι σύμμαχος του Ρότζερ Στόουν, που θεωρείται από τους παλαιότερους συνεργάτες του Τραμπ, δήλωσε στην διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης του την Δευτέρα ότι αναμένει την δίωξή του για ψευδορκία από τον Μάλερ.

Από την μεριά του, ο Στόουν είχε δηλώσει στην εκπομπή “Meet the Press” του NBC τον περασμένο Μάιο, ότι ο ίδιος “προετοιμάζονταν” για το ενδεχόμενο να του απαγγελθεί κατηγορία από την ομάδα έρευνας του Μάλερ. Στους μήνες που μεσολάβησαν από τότε, ο Στόουν έχει ενισχύσει την ομάδα των δικηγόρων του, ενώ έχει αναθέσει σε φίλους του να μιλούν για τον ίδιο στην περίπτωση που κάποιος δικαστής του απαγορεύσει να κάνει σχόλια για την υπόθεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ από την πλευρά του έχει πει σε φίλους του κατά τις τελευταίες εβδομάδες πως πιστεύει ότι θα του απαγγελθούν κατηγορίες από τον Μάλερ, σύμφωνα με έναν από τους φίλους του.

Ωστόσο, οι δικηγόροι του Τραμπ Τζούνιορ αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν ανησυχούν από τον Μάλερ.

“Δεν έχω κάποιο λόγο να ανησυχώ γι’ αυτό. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι για το οποίο θα μπορούσαν να του απαγγείλουν κατηγορία,” δήλωσε ο Ρούντι Τζιουλιάνι, ένας από τους προσωπικούς δικηγόρους του προέδρου Τραμπ. Η δήλωση αυτή του Τζιουλιάνι έγινε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου και μετά από ερώτηση που δέχθηκε για τον Τραμπ Τζούνιορ.

Ο Άλαν Φουτερφάς που εκπροσωπεί νομικά τον Τραμπ Τζούνιορ παρέπεμψε το “Politico” σε μία δήλωση που έκανε στις αρχές του μήνα στο περιοδικό “Vanity Fair.” Στην δήλωση αυτή, ο Φουτερφάς είχε αρνηθεί ότι ο πελάτης του εξέφραζε ανησυχίες για τον Μάλερ. “Ο Ντον δεν είπε ποτέ ένα τέτοιο πράγμα, ενώ δεν υπάρχει κάποιο ίχνος αλήθειας σε αυτές τις φήμες,” είχε δηλώσει ο ίδιος.

Από την άλλη μεριά, άλλοι άνθρωποι που διατηρούν επικοινωνία με τον Λευκό Οίκο αναφέρονται σε μία εντελώς διαφορετική κατάσταση.

Σύμφωνα με αυτούς, ο Μάλερ απέχει πολύ από την ολοκλήρωση της έρευνας του και είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν και νέες απαγγελίες κατηγοριών ή υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουν κατατεθεί επίσημα σε κάποιο ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Πηγή: “Politico”

Keywords
Τυχαία Θέματα