Εμφύλιος στην ΟΕΛΜΕΚ για το ψήφισμα-Εσωτερικές διαμάχες

Λίγες ημέρες πριν το στήσιμο των καλπών, όπου οι καθηγητές-μέλη της συντεχνίας της ΟΕΛΜΕΚ- θα λάβουν την κρίσιμη απόφαση, εάν θα κατέλθουν ή όχι σε απεργίες κατά τη διάρκεια των εξετάσεων ανά τετράμηνα. Οι αντιπαραθέσεις των κινήσεων πλήττουν την οργάνωση.


Η 11η Νοεμβρίου κρίνεται καθοριστικής σημασίας, αφού εάν όντως οι καθηγητές προχωρήσουν είτε σε απεργίες

είτε σε στάση εργασίας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των εξετάσεων, αυτό θα επιφέρει τεράστια νέα προβλήματα στον τομέα της εκπαίδευσης.

Οι απόψεις για τις εξετάσεις τετραμήνων διίστανται και αυτό διαφάνηκε από το προηγούμενο διάστημα, το ίδιο βέβαια συμβαίνει και τώρα με Κινήσεις να τοποθετούνται κατά των απεργιών, ενώ άλλες θεωρούν ότι οι απεργίες θα ασκήσουν πίεση στο Υπουργείο Παιδείας και τις αποφάσεις του.

Κατά των απεργιών «Νέα Κίνηση» και «Αλλαγή»

Δύο από τα πέντε συνολικά κινήματα στις τάξεις της ΟΕΛΜΕΚ, τοποθετούνται επίσημα για την θέση που θα κρατήσουν στις 11 Νοεμβρίου. «Νέα Κίνηση» και «Αλλαγή», τάσσονται κατά των απεργιών.

Μιλώντας στο SigmaLive, o πρόεδρος της Κίνησης «Αλλαγή», Δημήτρης Ταλιαδώρος σημείωσε πως, αν και το κίνημα θα αποφασίσει αύριο την επίσημη θέση του, από το 2008 τάχθηκε υπέρ των εξετάσεων ανά τετράμηνα. «Η λύση δεν είναι οι απεργίες», σημείωσε.

Ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε πως, «πρέπει να εφαρμοστούν οι εξετάσεις ως έχουν, ώστε να διαφανούν προβλήματα και να διορθωθούν. Η Βουλή, το Υπουργείο Παιδείας αλλά και η ΟΕΛΜΕΚ, είναι διαθετιμένοι να προχωρήσουν σε διορθωτικές αλλαγές ώστε ο θεσμός να λειτουργήσει ορθά».

Πρόσθεσε μάλιστα πως κάποια προβλήματα έχουν ήδη διαφανεί και θα διορθωθούν.

Κατά των απεργιών τάσσεται και η «Νέα Κίνηση» καθηγητών, με τον πρόεδρο της κίνησης Θέμη Πολυβίου σε τοποθέτησή του να σημειώνει πως, «οι απεργίες δεν είναι λύση».

«Το ξεκαθαρίζουμε από την πρώτη στιγμή, για να κλείσουμε τα στόματα κάποιων καλοθελητών. Ως Νέα Κίνηση, όπως κάνουμε μέχρι τώρα, θα σεβαστούμε την οποιαδήποτε απόφαση του κλάδου, στο δημοψήφισμα που έχει οριστεί για 11 του Νοέμβρη. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι θα κλείσουμε το στόμα μας και δεν θα θέσουμε κάποια δεδομένα, που πιστεύουμε, ότι θέτουν τα πράγματα στην πραγματική  τους βάση και παράλληλα θα βοηθήσουν τους συναδέλφους να πάρουν τη σωστή απόφαση.

Ποια είναι τα δεδομένα σ’ ό,τι αφορά την εφαρμογή των εξετάσεων των τετραμήνων; Πρώτα υπάρχει μια νομοθεσία, στη διαμόρφωση της οποίας διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο και η ίδια η ΟΕΛΜΕΚ. Δεύτερο, οι συνάδελφοι που διδάσκουν στην Α’ τάξη Λυκείου, ξεκίνησαν από την 1η Σεπτεμβρίου και εργάζονται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, για υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας.  Κάποιοι για παράδειγμα, δήλωσαν συμμετοχή ακόμη και στις Επιτροπές θεματοθετών.  Το ίδιο συμβαίνει και με τους μαθητές / τριες που ζουν και εργάζονται στους ρυθμούς των εξετάσεων τετραμήνων. Τρίτο, είναι τα προβλήματα που παρουσιάζονται και τα οποία σίγουρα είναι πολλά.  Συνεχώς εκδίδονται εγκύκλιοι, η ύλη δεν καλύπτεται, δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, όταν θα γίνονται παράλληλα εξετάσεις και μαθήματα κ.α.(…)

«Θέση μας και το λέμε ξεκάθαρα, είναι ότι η απεργία, που θα αφορά πολλές μέρες, όσο κι αν δεν το λένε ξεκάθαρα οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρότασης, ότι τα απεργιακά μέτρα ,δεν είναι λύση.Θα περιπλέξουν την κατάσταση και θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες. Και το επαναλαμβάνουμε, για να γίνει ξεκάθαρο, επειδή κάποιοι κρύβουν την αλήθεια.  Οι απεργίες, γιατί περί απεργιών πρόκειται και όχι στάσεων, θα είναι πολλές μέρες τον ερχόμενο Δεκέμβρη.

Εμείς πιστεύουμε, και έχουμε το θάρρος να το λέμε, ότι η ψήφιση υπέρ των απεργιακών μέτρων είναι λάθος.Και εδώ να αναφερθούμε στη συμπαιγνία που παίχτηκε στο τελευταίο ΚΔΣ με την προσθήκη της λέξης στάσεις. Ήδη η συνέχεια διαδραματίζεται στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά και στα σχολεία όπου κάποιοι μιλούν για 45λεπτες αποκοπές, παραπλανώντας τους συναδέλφους. Χάριν συζήτησης ας δεκτούμε τα όσα λένε.  Δηλαδή, θα κάνουμε στάση εργασίας την πρώτη και δεύτερη περίοδο στις 9 Δεκεμβρίου, που θα είναι οι εξετάσεις. Και αν αυτές μεταφερθούν μετά την 3η και 4η περίοδο;  Θα κάνουμε και αυτές τις περιόδους στάση;  Και αν μεταφερθούν 5η και 6η περίοδο;  Θα συνεχίσουμε; Να σοβαρευτούμε, λοιπόν, και να πούμε την αλήθεια στους συναδέλφους και όχι να τους κοροϊδεύουμε με δήθεν μετακινούμενες στάσεις εργασίας», αναφέρει.

Τέλος, ο κ. Πολυβίου καλεί, «τους συναδέλφους να απορρίψουν τη λήψη απεργιακών μέτρων, γιατί δεν είναι λύσηΛύση είναι να συζητήσουμε ώστε να διορθωθούν όλες οι στρεβλώσεις και τα προβλήματα.Καλούμε, παράλληλα, όλες τις κινήσεις με νηφαλιότητα, χωρίς αφορισμούς, βρισιές και ψεύδη να υποστηρίξουν τις θέσεις τους και όλοι μαζί να σεβαστούμε την ετυμηγορία του κλάδου.Θέση μας, που την επαναλαμβάνουμε, για άλλη μια φορά, είναι ό,τι αυτή τη στιγμή, με μια νομοθεσία που ψηφίστηκε με τη συμβολή και της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ, η απεργία δεν είναι λύση».

Υπέρ Προοδευτική και «Νέα Πνοή»
Δύο παρατάξεις φαίνεται να τάσσονται υπέρ των απεργιών. Ήδη η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών εξέδωσε ανακοίνωση καλεί τους καθηγητές να ψηφίσουν υπέρ των στάσεων εργασίας κατά την διεξαγωγή των εξετάσεων.

Συγκεκριμένα αναφέρει: Η θέση της Προοδευτικής Κίνησης Καθηγητών ενάντια στις εξετάσεις τετραμήνων είναι σταθερή από το 2010, που τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα, μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, ξεκάθαρη είναι και η θέση της ΟΕΛΜΕΚ, όπως αποτυπώθηκε στο δημοψήφισμα της 22ας Φεβρουαρίου 2018, με το οποίο ο κλάδος τάχθηκε, με τη μεγάλη πλειοψηφία του 76%, κατά της εφαρμογής των εξετάσεων στο τέλος των τετραμήνων. Χωρίς αμφιβολία από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς ζούμε το ΑΠΟΛΥΤΟ ΜΠΑΧΑΛΟ. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, φέτος της Α΄ Λυκείου και σε δύο χρόνια ΟΛΟΙ οι εκπαιδευτικοί και μαθητές/-τριες Λυκείων, Τεχνικών Σχολών και Γυμνασίων βιώνουν μια χωρίς προηγούμενο τραυματική εμπειρία! Τα προβλήματα που έχουν ήδη δημιουργηθεί και εκτιμούμε ότι θα κορυφωθούν στην πορεία λόγω της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνων είναι τεράστια. Μαζί με αυτά διακρίνεται σε πρώτο πλάνο για άλλη μια φορά η απαράδεκτη προχειρότητα του Υπουργείου και η αδυναμία του να διαχειριστεί καταστάσεις. Το μπάχαλο που επικρατεί έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε εκπαιδευτικούς και μαθητές/-τριες, με κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς ανατροπές των δεδομένων (από την αρχή του έτους το ΥΠΠΑΝ έχει εκδώσει ήδη σωρεία εγκυκλίων, ενίοτε και αντικρουόμενων και σειρά αλληλοαναιρούμενων οδηγιών μέσω των Επιθεωρητών!!!). Εκπαιδευτικοί και μαθητές λειτουργούν μέσα σε συνθήκες αφόρητης πίεσης (τραγική συρρίκνωση του διδακτικού χρόνου, αδυναμία κάλυψης της ύλης, διενέργεια διαγωνισμάτων σε περιορισμένο χρόνο κ.λπ.), αφού καλούνται να ανταποκριθούν σε απαιτήσεις που αλλάζουν συνεχώς μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια. Κοντά σε αυτά προφανής είναι και η οργανωτική και διοικητική επιβάρυνση των σχολικών μονάδων, με ό,τι αυτό εξυπακούει (…)

«Ως Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ να γίνουν στάσεις εργασίας τις ημέρες διεξαγωγής των εξετάσεων. Συγκεκριμένα, ως Κίνηση θα προτείνουμε στα αρμόδια σώματα της ΟΕΛΜΕΚ, εφόσον μας δώσει την έγκριση ο κλάδος, να γίνουν στάσεις εργασίας 1 ή 2 διδακτικών περιόδων, που είναι αρκετές για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων. Επισημαίνουμε, ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο μεταφέρει τις μέρες ή/και ώρες διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων, θα μεταφέρονται αντίστοιχα και οι στάσεις εργασίας», αναφέρουν(…)

Ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, και πρόεδρος της κίνησης Νέα Πνοή  έχει εκφράσει με σθένος την αντίθεσή του για τις εξετάσεις τετραμήνων, ενώ οι δημόσιες τοποθετήσεις τους καλεί όλους να ψηφίσουν υπέρ των απεργιών, με τελευταία τοποθετήσή του να αναφέρει: «Δεν μπορούμε ως κλάδος ν' αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το παιδαγωγικό έγκλημα. Είναι θέμα όλων μας. Είτε διδάσκουμε στην Α' Λυκείου είτε όχι. Είτε είμαστε σε Λύκειο είτε σε Γυμνάσιο. Είτε διδάσκουμε εξεταζόμενο μάθημα είτε όχι. Για €50 δεν πρέπει ν' αφήσουμε να θυματοποιηθούν οι μαθητές. Ας εκδηλώσουμε τον αγωνιστικό και ευαισθητοποιημένο εαυτό μας, όπως αυτός ξεπετάχτηκε και σύντριψε το Χαμπιούρη το καλοκαίρι του 2018. Ας μην διασώσουμε στο Χαμπιούρη ο οποίος θα πανηγυρίζει, με την επιτέλεση του παιδαγωγικού εγκλήματος των εξετάσεων τετραμήνων, ότι νίκησε καθηγητές, μαθητές και κοινωνία. Κοφεύσετε στις σειρήνες της κινδυνολογίας που διαδίδουν οι πεμπτοφαλαγγίτες της εργοδοσίας που κυκλοφορούν ανάμεσα μας».

Όσον αφορά την ΔΗ.ΚΙ αυτή δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα.

Στα μαχαίρια «Νέα Πνονή», «Αλλαγή» και «Νέα Κίνηση»
Την αντίδραση της ηγεσίας της «Αλλαγής» και της «Νέας Κίνησης», έφερε ανάρτηση του προέδρου της «Νέας Πνοής» και αντιπροέδρου της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελή Νικολαΐδη, στην οποία σύμφωνα με ανακοινώσεις των δύο πιο πάνω αναφέρθηκε στο όνομα του εκπροσώπου του Υπουργείου Παιδείας, Σπύρου Αντωνέλλου.


Σε ανακοινώσεις τους οι δύο οργανώσεις κάνουν λόγο για απρεπή χαρακτηρισμούς εναντίον του εκπροσώπου του Υπουργείο με τον κ. Νικολαίδη να αναφέρει σε τοποθέτησή του, πως «Η ΑΛΛΑΓΗ και η ΝΕΑ ΚΙΝΗΣΗ, τα δίδυμα αδελφάκια των δεινών τα οποία συμβαίνουν στην εκπαίδευση, ουδόλως έχουν ενοχληθεί από τις απειλές του κ. Αντωνέλλου σε καθηγητές και μαθητές και έχουν ενοχληθεί από την αναδημοσίευση της πιο "συντηρητικής" φωτογραφίας του κ. Αντωνέλλου που ο ίδιος έχει δημοσιεύσει στο ανοικτό σε όλη την υφήλιο χρονολόγιο του στο Facebook .

Να ενημερώσουμε τον καθηγητικό κόσμο ότι οι φίλοι της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ το μοναδικό που τους διακρίνει είναι ο πλήρης ενδοτισμός και η υποχωρητικότητα τους σε ότι πρόβλημα μας δημιουργεί τεχνητά η εργοδοσία. Όποτε προκύψει κάποιο πρόβλημα την επόμενη ώρα εισηγούνται υποχώρηση και παραχώρηση. Να θυμίσουμε ότι το καλοκαίρι του 2018, από την πρώτη μέρα του τελεσίγραφου Χαμπιαούρη έβαλαν πρόταση με το καλημέρα να κάνουμε υποχωρήσεις για να "εξευμενίσουμε" το θηρίο. Στη συνέχεια μαζί με την ΑΛΛΑΓΗ μας "συμβούλευαν και πάλι να δεχθούμε την πρόταση της Κυβέρνησης της 6ης Σεπτεμβρίου που προέβλεπε το οριστικό χάσιμο της μισής υπευθυνότητας και του μισού βιολογικού. Πρόσφατα, συνέχισαν τις κινδυνολογίες με τις εξετάσεις τετραμήνων προσπαθώντας να εκφοβίσουν και πάλι τους καθηγητές προβάλλοντας τις θέσεις του ΥΠΠ και τις απειλές Αντωνέλλου για το PLAB B , για το οποίο ουδέν έχουν να πουν και απ'ότι φαίνεται δεν τους ενοχλεί. Επίσης στο τελευταίο ΚΔΣ η Νέα Κίνηση μας είπε και το εξωφρενικό ότι "Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2018 είναι πλέον ΑΚΥΡΟ και ξεπερασμένο...". Νομίζω οι φίλοι της ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ να αποφασίσουν με ποιους είναι τελικά. Με τους καθηγητές ή με τους επιθεωρητές και την εργοδοσία ;».

Φυσικά εκπρόσωποι των δύο κινήσεων απάντησαν στους ισχυρισμούς του με δημόσια σχόλια στο facebook.
 

Keywords
οελμεκ, εμφυλιος, οελμεκ, σταση εργασιας, υπουργείο παιδείας, απεργιες, νέα, sigmalive, λύση, βουλη, δημοψηφισμα 2015, σημαίνει, συμμετοχή, σχολεια, απεργια, σωρεία, καλοκαιρι, κινηση, facebook, ακυρο, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια υπα, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια μμε, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.facebook.com, απεργια ταξι, δημοψηφισμα, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, τελος του κοσμου, κοινωνια, το θεμα, βρισιες, θαρρος, θεμα, θηριο, πιεση, σθενος, υλη, υπουργείο παιδείας, ωρα, sigmalive, αδυναμια, ακυρο, γινει, γινονται, δευτερο, διαστημα, διδυμα, διιστανται, δωσει, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενιοτε, εξετασεις, ιδια, ιδιο, καλημερα, κινηση, λαθος, λυκειο, ληψη, λύση, λογο, μαχαιρια, νηφαλιοτητα, ονομα, προβληματα, ρολο, σιγουρα, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, σπυρου, στομα, σχολια, σωρεία, υλοποιηση, φορα, χρονικα, ωρες, δημητρης, εφαρμογη, φιλοι, υπουργειο, μια φορα, σημαίνει, σωματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα