Ελλάδα: H πρόταση των «θεσμών» για τη φορολογία

Αυξήσεις στη φορολογία των επιχειρήσεων και στην έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, κατάργηση των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης και του ειδικού καθεστώτος στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών, όπως και αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ

με κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για τα νησιά, προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση που υπέβαλαν οι θεσμοί προς την ελληνική κυβέρνηση.

Οι δανειστές προτείνουν αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος ΦΠΑ που να τεθεί σε ισχύ από 1 Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση πρέπει να στοχεύει σε έσοδα 1% του ΑΕΠ και να προβλέπει έναν συντελεστή 23% και έναν 11% στον οποίο θα υπαχθούν τα τρόφιμα, τα φάρμακα και τα ξενοδοχεία. Επίσης, αναφέρει η πρόταση των δανειστών, πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός των εξαιρέσεων και εξάλειψη των εκπτώσεων του ΦΠΑ που προβλέπονται σήμερα για τα νησιά.

Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός των περιθωρίων φοροδιαφυγής με πιο αυστηρό προσδιορισμό των αγροτών, η λήψη μέτρων για την αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων για το 2015 και αύξηση στο 100% της προκαταβολής των φόρων επιχειρήσεων και επαγγελματιών για το 2016.

Η πρόταση των θεσμών κάνει λόγο για περιορισμό των εξαιρέσεων που προβλέπονται στη φορολογική μεταχείριση των αγροτών, καθώς και για αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και για κατάργηση των επιδοτήσεων για το πετρέλαιο θέρμανσης και του ευνοϊκού καθεστώτος που ισχύει για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιούν οι αγρότες.

Σε περίπτωση αναθεώρησης των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, η πρόταση των εταίρων προβλέπει προσαρμογή των συντελεστών φορολογίας της ακίνητης περιουσίας προκειμένου να διασφαλιστούν τα προβλεπόμενα έσοδα 2,65 δισ. ευρώ για το 2015 και το 2016.

Ακόμη, η πρόταση περιλαμβάνει εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν και αφορούν το νέο Ποινικό Δίκαιο για τη φοροδιαφυγή και την απάτη, καθώς και απλοποίηση έως το Σεπτέμβριο του 2015 του σημερινού συστήματος εφαρμογής του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος (μέσω του συστήματος tax credit).

Επιπλέον οι δανειστές προτείνουν επανασχεδιασμό και ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στη φορολογία εισοδήματος με προοδευτικό τρόπο και θέσπιση ποινών για την διασφάλιση της αποτελεσματικής είσπραξης των εσόδων από τη φορολογία εισοδήματος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα