Εκτίμηση Αβάνας: Ο Τραμπ δεν γνωρίζει τη Λατινική Αμερική

Η Αβάνα εκτιμά ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν γνωρίζει τη Λατινική Αμερική και καταγγέλλει την "αλαζονεία και την περιφρόνηση" της αμερικανικής διοίκησης προς αρκετές χώρες της ηπείρου.

Σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε στο περιθώριο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Ρεξ Τίλερσον στην περιοχή, η Αβάνα θέλει "να προειδοποιήσει για τη σοβαρότητα του μηνύματος αλαζονείας και περιφρόνησης" που έστειλε ο επικεφαλής της αμερικανικής

διπλωματίας προτού ξεκινήσει το ταξίδι του την 1η Φεβρουαρίου.

Σε αυτήν την ομιλία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ καταφέρθηκε εναντίον της Βενεζουέλας και του "διεφθαρμένου και εχθρικού καθεστώτος του Νικολάς Μαδούρο", καλώντας τη Νότια Αμερική να ακολουθήσει το παράδειγμα των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επέβαλαν κυρώσεις στο Καράκας.

Η Κούβα κρίνει ότι αυτές οι δηλώσεις "είναι ανησυχητικές και στοχεύουν ξεκάθαρα στο να ανατρέψουν με κάθε μέσο την κυβέρνηση" της χώρας συμμάχου τους. Προβλέπει επίσης ότι η Ουάσιγκτον "θα αποτύχει στις απόπειρές της να σπείρει τον διχασμό" στην ήπειρο. Την ίδια ώρα, η Αβάνα διατυπώνει τη λύπη της καθώς επιτρέπεται στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ "να εισβάλει εκ νέου στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, αξιώνοντας αλλαγές που θα εξυπηρετούν τις ΗΠΑ στο θέμα της εκλογικής διαδικασίας" και των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για την 11 η Μαρτίου στη νήσο.

Αυτές οι δηλώσεις "επιβεβαιώνουν τη συνεχή και αδιαμφισβήτητη περιφρόνηση που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ επιδεικνύει προς τα κράτη της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, ενώ υποτιμά τους λαούς τους όποτε βρει ευκαιρία" υπογραμμίζουν οι κουβανικές αρχές. "Είναι προφανές ότι ούτε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ούτε ο υπουργός Εξωτερικών γνωρίζουν τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Είμαστε μια ήπειρος που έχει υποβληθεί στην ταπεινωτική κυριαρχία των ΗΠΑ, όμως η δική μας Αμερική ξύπνησε και δεν θα είναι εύκολο να την αναγκάσει κανείς να ενδώσει", λέει η Αβάνα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα