Έκθεση για ΥΠΕΞ:Ζητήθηκε επίδομα 52χιλ για φοίτηση σε Δημοτικό

Στη δημοσιότητα έδωσε η Ελεγκτική Υπηρεσία την έκθεση για το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην έκθεση καταγράφονται, μεταξύ άλλων, παρατυπίες που εντοπίζονται στις διπλωματικές αποστολές.

Μεταξύ αυτών γίνεται αναφορά και σε περίπτωση Γραμματέα Α, ο οποίος αιτήθηκε έγκριση εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους σχεδόν €52.000 για την εγγραφή των παιδιών του στο British School of Brussels για την περίοδο 2018-2019, με δίδακτρα ύψους €28.950 για

κάθε παιδί.

Όπως αναφέρει η Έκθεση, ο Α την 1.8.2018 μετατέθηκε από τη Βιέννη στις Βρυξέλλες. Κατά την παραμονή του στη Βιέννη λάμβανε εκπαιδευτικό επίδομα για τη φοίτηση των δύο παιδιών του σε ιδιωτικό σχολείο. Σύμφωνα με στοιχεία που λήφθηκαν από το λογιστήριο του Υπουργείου, για το σχολικό έτος 2017-2018 του καταβλήθηκε εκπαιδευτικό επίδομα συνολικού ύψους €29.141 (σχολικό έτος 2016-2017: €26.985) για τη φοίτηση των παιδιών στην Τρίτη και Δευτέρα τάξη του δημοτικού σχολείου.

Στις 30.4.2018 αιτήθηκε έγκριση εκπαιδευτικού επιδόματος ύψους σχεδόν €52.000 για την εγγραφή των παιδιών του στο British School of Brussels για την περίοδο 2018-2019 με δίδακτρα ύψους €28.950 για κάθε παιδί. Στις 30.4.2018 ο Γενικός Διευθυντής απέρριψε το αίτημα λόγω του ότι στις Βρυξέλλες υπάρχουν και άλλα σχολεία με πολύ πιο προσιτά δίδακτρα. Στις 11.5.2018 ο Α υπέβαλε ξανά το αίτημά του, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίσει την απαιτούμενη γραπτή έγκριση του Μόνιμου Αντιπροσώπου στις Βρυξέλλες. Στις 21.5.2018 ο Γενικός Διευθυντής έθεσε ανώτατα όρια ως προς το ύψος των διδάκτρων, ισότιμα με τα δίδακτρα της ιδιωτικής σχολής «British International School» στις Βρυξέλλες, τα οποία για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 ανέρχονταν στα €20.400 για κάθε παιδί, τα οποία δεν έγιναν αποδεκτά από τον Α. Αναφέρεται σχετικά ότι στις 15.8.2018 ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στις Βρυξέλλες ενημέρωσε τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών ότι θεωρεί το κόστος των διδάκτρων υπερβολικά ψηλό για τα δεδομένα των Βρυξελλών.

Στις 30.10.2018 ο Α καταχώρισε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο με αρ. 1673/2018 εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την απόρριψη του αιτήματός του για εγγραφή των δύο παιδιών του στο «British School of Brussels», καθώς και με την απόφαση του Υπουργείου για τον καθορισμό του ορίου των €20.400 για εκπαιδευτικό επίδομα για το κάθε παιδί του.

Η Υπηρεσία εξέφρασε την άποψη ότι το εγκριθέν ποσό για την πιο πάνω περίπτωση είναι αρκετά ψηλό, έχοντας υπόψη ότι στην περίπτωση των Βρυξελλών υπάρχει η δυνατότητα φοίτησης των παιδιών στο Ευρωπαϊκό Σχολείο Βρυξελλών όπου η φοίτηση είναι δωρεάν. Επισημάνθηκε ότι το πνεύμα καταβολής του εκπαιδευτικού επιδόματος, προφανώς, αποσκοπεί στην ίση ευκαιρία μόρφωσης που η Δημοκρατία παρέχει στους πολίτες της, καθώς και στη διευκόλυνση της μετακίνησης των υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην εκπαίδευση των παιδιών τους και όχι στην παροχή εκπαίδευσης σε ακριβά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας που υπηρετούν.

Η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχουν εισηγήσεις και σε προηγούμενες Εκθέσεις της Υπηρεσίας μας το σχέδιο εκπαιδευτικού επιδόματος πρέπει να αναθεωρηθεί και, μεταξύ άλλων, να καθοριστούν πλαίσια και κριτήρια όσον αφορά στο ανώτατο ύψος του επιδόματος που καταβάλλεται ετησίως ανά τέκνο σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης (δημοτική, προδημοτική, μέση) και τη χώρα που υπηρετεί ο υπάλληλος, με γνώμονα ότι η χρήση του εκπαιδευτικού επιδόματος θα πρέπει να γίνεται με σύνεση, λογικότητα και φειδώ.

Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε την Υπηρεσία ότι το ΥΠΕΞ δεν συμμερίζεται την εκτίμηση ότι η εκπαίδευση των παιδιών των λειτουργών γίνεται σε ακριβά ιδρύματα της χώρας που υπηρετούν και ότι το ΥΠΕΞ προβαίνει σε ενδελεχή έλεγχο προτού παραχωρήσει έγκριση για συγκεκριμένο σχολείο και καταβολή επιδόματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα