Εκκρεμεί η εξέταση των προϋπολογισμών ΡΙΚ, ΚΥΠΕ, ΚΟΑΓ

Οι Προϋπολογισμοί του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ), του Κυπριακού Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) και του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης (ΚΟΑΓ) που κατατέθηκαν επίσημα την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής, θα συζητηθούν από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα οι αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων θα συζητήσουν το αίτημα της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών Ελένης Μαύρου, όπως οι προϋπολογισμού των ημικρατικών αυτών

οργανισμών συζητηθούν από την Επ. Εσωτερικών αντί της Οικονομικών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Αβέρωφ Νεοφύτου, λέγοντας «όχι» στο αίτημα της Προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών, παρατήρησε ότι εάν ακολουθηθεί η πρακτική να συζητούνται από άλλες Επιτροπές οι Προϋπολογισμοί, θα καταργηθεί η Επιτροπή Οικονομικών. Πρόσθεσε πως φέρει ένσταση να γίνουν στο πόδι συζητήσεις για αλλαγή της παράδοσης δεκαετιών, που φέρει τους Προϋπολογισμούς να συζητούνται από την Επιτροπή Οικονομικών.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Μάριος Μαυρίδης δήλωσε από πλευράς του ότι όλοι όσοι μετέχουν στην Επιτροπή Οικονομικών έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία στη μελέτη και εξέταση των προϋπολογισμών. Πρόσθεσε πως ενόσω υπάρχουν θέματα που απασχολούν Βουλευτές, αυτοί μπορούν να παρευρίσκονται στη συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών και να υποβάλλουν ερωτήματα επί των θεμάτων που τους απασχολούν.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι με δεδομένο τον τεράστιο φόρτο δουλειάς της Επιτροπής Οικονομικών και υπό την ανάγκη να υπάρχει ολοκληρωμένη προσέγγιση στη συζήτηση των Προϋπολογισμών και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, θα ήταν ορθό να συζητούνται με κάποια διαδικασία από τις αρμόδιες Επιτροπές.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την παράδοση σήμερα», συνέχισε και ας μείνει ως έχει και να ζητήσουμε αργότερα το θέμα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει γενικός κανόνας ότι οι Προϋπολογισμοί συζητούνται στην Επιτροπή Οικονομικών για να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για τις δαπάνες του κράτους.

Με τη θέση ότι οι Προϋπολογισμοί πρέπει να συζητηθούν από την Επιτροπή Οικονομικών, συμφώνησε και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Η κ. Μαύρου, παίρνοντας ξανά το λόγο είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι, για τους όποιους ζήτησε να συζητηθούν από την Επιτροπή Εσωτερικών αυτοί οι Προϋπολογισμοί, καθώς για το μεν ΡΙΚ υπάρχουν αποφάσεις Δικαστηρίων για τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και αποφάσεις που αφορούν το ΡΙΚ ενώπιων της Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι παρόμοιοι είναι και οι λόγοι που αφορούν το ΚΥΠΕ και θα πρέπει τουλάχιστον να ληφθούν υπόψη κατά την εξέταση των δύο Προϋπολογισμών.

Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι μετά τη συζήτηση στην Ad Hoc Επιτροπή για τον κανονισμό της Βουλής ετοιμάστηκε και στάλθηκε στα κόμματα πακέτο εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό του κανονισμού. Παρατήρησε ότι ηγέρθη ένα θέμα που μπορεί να ρυθμιστεί μέσα από τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού της Βουλής.

Είπε ακόμα ότι χθες «καταλήξαμε για τα σχέδια υπηρεσίας».

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι μετά από την τοποθέτηση του κ. Λουκαϊδη, μένει να διαβουλευτούμε και αφού υπάρχει μια συναίνεση οι Προϋπολογισμοί πάνε αρχικά στην Επιτροπή Οικονομικών και συνεχίζουμε το διάλογο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα