Εκατοντάδες κρατούμενοι πήραν τον έλεγχο μιας πτέρυγας

Εκατοντάδες τρόφιμοι φυλακών πήραν χθες τον έλεγχο σε τουλάχιστον δύο πτέρυγες μιας βρετανικής φυλακής στην πόλη Μπέρμιγχαμ, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, στην τελευταία και πιο εκτεταμένης κλίμακας εξέγερση που σημειώθηκε σε βρετανική φυλακή αυτό το χρόνο.

Οι ταραχές ξέσπασαν στην αντρική φυλακή HMP, χωρητικότητας 1.450 τροφίμων, κοντά στην πόλη του Μπέρμιγχαμ στην κεντρική Βρετανία, λίγο μετά τις 07:00 το πρωί (ώρα Κύπρου), αναγκάζοντας το προσωπικό των φυλακών να αποχωρήσει από τις εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την G4S, την ιδιωτική εταιρεία

που έχει την ευθύνη διοίκησης της φυλακής.

"Το προσωπικό μας αποχώρησε έπειτα από το ξέσπασμα των ταραχών και σφράγισε δύο πτέρυγες, μέσα στις οποίες βρίσκονται κάποια γραφεία της διοίκησης", δήλωσε ο Τζέρι Πεθερίκα, διευθυντής των υπηρεσιών φύλαξης και κράτησης της εταιρείας.

"Οι ταραχές εξαπλώθηκαν έπειτα σε δύο ακόμη πτέρυγες", πρόσθεσε. Η Ένωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων(POA) τόνισε πως στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 300 κρατούμενοι.

"Όπως έγινε κατανοητό, τρόφιμοι άρπαξαν από έναν σωφρονιστικό υπάλληλο ένα σετ κλειδιών που παρείχαν πρόσβαση σε ιδρυματικούς χώρους και κρατούμενοι κατέλαβαν κάποια μέρη των φυλακών καθώς και χώρους εκγύμνασης", ανέφερε σε ανακοίνωση το αστυνομικό τμήμα στα Δυτικά Μίντλαντς.

Η G4S ανέφερε πως μια επιπλέον μονάδα αστυνομικών δυνάμεων στάλθηκε στην φυλακή η οποία χτίστηκε το 1849. Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις για την καταστολή ταραχών και ομάδα αστυνομικών σκύλων επίσης στάλθηκαν για την ανάκτηση του ελέγχου. Η εταιρεία τόνισε πως εξαιτίας της σοβαρότητας του περιστατικού, οι σωφρονιστικές αρχές πήραν τον έλεγχο της επιχείρησης.

"Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, η περίμετρος είναι ασφαλής και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους πολίτες", τόνισε το υπουργείο Δικαιοσύνης με ανακοίνωση του. "Είμαστε απολύτως σαφείς ότι κρατούμενοι που συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο θα τιμωρηθούν και μπορεί να χρειαστεί να περάσουν πολύ μεγαλύτερο χρόνο στη φυλακή", τόνισε το υπουργείο.

Αρκετά σοβαρά περιστατικά σημειώθηκαν σε φυλακές αυτό το χρόνο, ανάμεσα τους μια κατ` ισχυρισμό δολοφονία και τον περασμένο μήνα κρατούμενοι κατέλαβαν μέρη της φυλακής του Μπέντφορντ στην κεντρική Βρετανία, πριν την επέμβαση αστυνομικών δυνάμεων.

Η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει σχέδια για μεταρρυθμίσεις των φυλακών και για την βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας, αλλά η Ένωση Διευθυντών Σωφρονιστικών Ιδρυμάτων (PGA) υποστηρίζει ότι η κατάσταση των φυλακών είναι επισφαλής εξαιτίας των μειώσεων στους μισθούς και τη μείωση στον αριθμό του προσωπικού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα