Ε.Κ: Τερματισμός ενταξιακής πορείας της Τουρκίας ή πάγωμα;

Τον επίσημο τερματισμό των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. ή το πάγωμα, αναμένεται να ζητήσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα κληθεί να ψηφίσει την έκθεση προόδου της Τουρκίας.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας χαρακτηρίζεται ως αμφίρροπο. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) τάσσεται υπέρ του τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ενώ το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES) υπέρ του παγώματος.

Η συνεδρία θα αρχίσει στις 18:00 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) και

θα ολοκληρωθεί στις 19:00.

Την έκθεση ετοίμασε η εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας Κάτι Πίρι.

Η κυρία Πίρι κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε πριν από την ψηφοφορία δήλωσε: «Δεν υπάρχει ούτε ένας σε αυτό το Κοινοβούλιο που να πιστεύει ότι αυτή Τουρκία μπορεί να γίνει μέλος της ΕΕ».

Σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή, Γιάννο Χαραλαμπίδη, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για αναστολή ή το πάγωμα δεν διασυνδέεται με το Κυπριακό.

Οι Ευρωπαίοι σύμφωνα με τον Γιάννος Χαραλαμπίδη, εισηγούνται παράλληλα την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Το ερώτημα που προκύπτει σε αυτό το σημείο σύμφωνα με τον Γ. Χαραλαμπίδη και αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι το εξής: Πώς μπορεί να γίνει αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης όταν η Τουρκία δεν εκπληρώνει τις υφιστάμενες υποχρεώσεις της που απορρέουν από την ισχύουσα συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία δεν έχει τερματίσει το εμπάργκο σε βάρος των πλοίων και των αεροσκαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εισαγωγής προϊόντων.

Εξάλλου με αφορμή με αφορμή τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ευρωβουλευτής της ομάδας του ECR και Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Δρ. Ελένη Θεοχάρους, σε παρέμβασή της ενώπιον του Σώματος καταδίκασε την έκθεση Πίρι εξηγώντας ότι: “Η έκθεση παραγνωρίζει πλήρως τις βασικές αρχές δικαίου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και όχι μόνο υποστηρίζει αναληθή γεγονότα, αλλά ψεύδεται κατάφορα, όταν αναφέρεται σε δήθεν συμφωνία που επετεύχθη στο Κραν Μοντανά”.

Keywords
Τυχαία Θέματα