ΕΚ: Να μην έρθει με άδεια χέρια στη Σύνοδο Κορυφής καλεί τη Μέι

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πιστεύει ότι η αβεβαιότητα που αφορά το Brexit, που πλήττει τους πολίτες μας και τις επιχειρήσεις μας, πρέπει να τερματιστεί" και "στο πλαίσιο αυτό, θα επικροτούσε ταχεία και θετική έκβαση του διεξαγόμενου διαλόγου και θα υποστήριζε την αναβάθμιση της πολιτικής δήλωσης, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει τη συμμετοχή είτε στην τελωνειακή ένωση είτε στην ενιαία αγορά, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ΕΕ - αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών, ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και αυτονομία της λήψης αποφάσεων της ΕΕ", αναφέρεται σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε η Διάσκεψη των Προέδρων και της ομάδας καθοδήγησης του Brexit του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της 10ης Απριλίου 2019.

"Επομένως, πιστεύουμε ότι όταν η Πρωθυπουργός Μέι έρχεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να έρθει με άδεια χέρια", προειδοποιούν τα μέλη της Διάσκεψης και της ομάδας καθοδήγησης.

"Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέκαθεν υποστήριζε στενή μελλοντική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου", αναφέρεται και σημειώνεται ότι "συμμεριζόμαστε την άποψη ότι η έξοδος χωρίς συμφωνία θα βλάψει τους πολίτες και την οικονομία και πρέπει να αποφευχθεί".

"Αναμένουμε από την Πρωθυπουργό να αναφέρει ποιες είναι οι προοπτικές των συνομιλιών μεταξύ της κυβέρνησης και του Εργατικού Κόμματος και τα αναμενόμενα αποτελέσματα τους και εάν υπάρχει μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την υποστήριξη μιας τέτοιας συμφωνίας. Εάν όχι, θα πρέπει να αναφέρει σαφώς την πορεία προς τα εμπρός (είτε πρόκειται για δημοψήφισμα, γενικές εκλογές είτε για ανάκληση)", σημειώνεται στην ίδια δήλωση.

"Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να ζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο μια επέκταση, η οποία θα πρέπει να πλαισιωθεί κατάλληλα ώστε να τηρείται η αρχή της ειλικρινούς συνεργασίας και σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της συμφωνίας απόσυρσης ή η έναρξη διαπραγματεύσεων σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις", τονίζει το ΕΚ.

Καταλήγει δε με την επισήμανση ότι το Brexit "δεν πρέπει να αποσπά την προσοχή της ΕΕ από την αντιμετώπιση των προκλήσεων" και η υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου, σε περίπτωση μακρύτερης παράτασης, "είναι να συμμετάσχει στις εκλογές της ΕΕ".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα