Εισαγγελέας του ΔΠΔ άφησε στο ράφι τους τουρκικούς εποικισμούς των κατεχομένων

Η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ICC), Φάτου Μπενσούδα, αθέτησε την Τετάρτη την δέσμευσή της για να αποφασίσει σχετικά με την υπόθεση του παράνομου εποικισμού της βόρειας Κύπρου από την Τουρκία πριν αποχωρήσει από το αξίωμα, σύμφωνα με την Jerusalem Post. «Εν μέσω της πολύ σημαντικής συζήτησης του ICC για το κατά πόσον οι ισραηλινοί εποικισμοί είναι έγκλημα πολέμου, το ζήτημα

της τουρκικής κατοχής στη βόρεια Κύπρο αγνοήθηκε σχεδόν εντελώς», αναφέρει το δημοσίευμα.

 Όπως και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, η The Jerusalem Post έλαβε σαφείς ενδείξεις ότι η Μπενσούδα σκόπευε να αποφασίσει το ζήτημα που παράνομου τουρκικού εποικισμού  πριν από την λήξη της θητείας της.

Πηγές που επικαλείται η Jerusalem Post  αναφέρουν ότι υπήρξαν αλλαγές της τελευταίας στιγμής, αλλά η εξήγηση που δόθηκε ήταν περιορισμένη και μη συγκεκριμένη.

Η Μπενσούδα είπε ότι ήλπιζε πως «κατά την διάρκεια του 2021 θα μπορούσαν να ληφθούν αποφάσεις είτε για απόρριψη είτε για συνέχεια των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένων όσον αφορά το Μεξικό, την Κύπρο (παράνομων οικισμών), την Υεμένη (εξαγωγείς όπλων), την Καμπότζη (αρπαγή γης) και τη Συρία / Ιορδανία (απέλαση). Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε ορισμένες από αυτές τις εκτιμήσεις, θα τις παραδώσω ξανά στον εισερχόμενο εισαγγελέα για εξέταση και απόφαση, όπως κρίνει σκόπιμο. "

Όλα αυτά έγιναν μετά την δημόσια δέσμευση της Μπενσούδα στις 18 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης που φιλοξένησε το Ινστιτούτο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, για την λήψη της απόφασης πριν από το τέλος της θητείας της.

Ωστόσο, το γραφείο της εξέδωσε μια πλημμύρα αποφάσεων της τελευταίας στιγμής την Τρίτη, αλλά τίποτα για τους παράνομους τουρκικούς οικισμούς στα κατεχόμενα, πέρα ​​από την δήλωση, πριν λήξει η θητεία της την Τετάρτη το μεσημέρι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και οι υποστηρικτές τους κατηγόρησαν την Μπενσούδα και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για δυο μέτρα και δυο σταθμά στο ζήτημα των παράνομων εποικισμών.

«Στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι η υπόθεση της Bόρειας Κύπρου είναι ένας άλλος σπάνιος φάκελος που ασχολείται με την υποτιθέμενη αναγκαστική μεταφορά πληθυσμού ως έγκλημα πολέμου (σε αντίθεση με τα «κλασικά» εγκλήματα πολέμου όπως η γενοκτονία), η απόφαση του ICC θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους οικισμούς του Ισραήλ στο μέλλον», αναφέρει η JPost.

Δηλώσεις της ισραηλινής ΜΚΟ

Μέχρι τους τελευταίους μήνες, το χρονοδιάγραμμα σχετικά με μια απόφαση του ICC για τα κατεχόμενα έχει τροποποιηθεί

Ο Πρόεδρος της ΜΚΟ Shurat HaDin, Nitsana Darshan-Leitner, απάντησε: «Είμαστε απογοητευμένοι, αλλά προφανώς δεν μας προκαλεί καθόλου έκπληξη που η Γενική Εισαγγελέας Μπενσούδα έχει αποχωρήσει από το αξίωμα χωρίς να αναλάβει το ζήτημα της παράνομης κατοχής της Τουρκίας στην βόρεια Κύπρο».

«Ο Shurat HaDin έφερε αυτήν την ανακοίνωση στη Χάγη πριν από χρόνια και έχει παρακολουθήσει ξανά και ξανά καθώς η Μπενδούδα την αγνόησε. Μας φάνηκε πολύ προφανές ότι σκόπευε να στοχεύσει μόνο το Ισραήλ και το θέμα των λεγόμενων «κατεχόμενων εδαφών» και το άρθρο 49 της Σύμβασης της Γενεύης δεν της είχε πραγματικό ενδιαφέρον, ανεξάρτητα από τους ισχυρισμούς των Παλαιστινίων εναντίον του Ισραήλ ».

Επιπλέον, η ΜΚΟ είπε: «Είδε αυτές τις διαφωνίες σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όχι ως αναζήτηση δικαιοσύνης, αλλά ως σπαθί με το οποίο μπορεί να κατηγορήσει, να ερευνήσει, να διώξει και να καταδικάσει το Εβραϊκό Κράτος. Ποτέ δεν πιστεύαμε ότι το ΔΠΔ είχε το ηθικό ανάστημα, ούτε πραγματικό συμφέρον να επιδιώξει δικαιοσύνη σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο όπως η Κύπρος, η Σαχάρα, το Θιβέτ ή η Ουκρανία, και παρέμεινε εμμονικό  με την αποκατάσταση εβραϊκών κοινοτήτων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Δυτική Όχθη που προσπαθεί να ζωγραφίσει ως έγκλημα πολέμου».

Ο Ντάρσαν-Λέιτνερ δήλωσε ότι το ΔΠΔ έχει γίνει ένα πολιτικό εργαλείο που κλείνει «τα μάτια στα εγκλήματα της Τουρκίας στη Βόρεια Κύπρο, ενώ επικροτεί τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων. «Αυτή είναι η σαφέστερη επιβεβαίωση γιατί το Ισραήλ δεν πρέπει ποτέ να ενταχθεί στο ΔΠΔ, ούτε να συνεργαστεί με κανέναν τρόπο με έρευνες από οποιονδήποτε από τους διεθνείς οργανισμούς», σημειώνεται.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά

Οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν επίσημα την παρέμβαση του ΔΠΔ εναντίον του Ισραήλ τον Ιανουάριο του 2015.

Η Μπενσούδα ουσιαστικά κήρυξε εγκλήματα πολέμου για ισραηλινούς οικισμούς τον Δεκέμβριο του 2019, το Προδικαστικό Επιμελητήριο του ΔΠΔ, ως επί το πλείστον, εξουσιοδότησε πλήρη έρευνα για εγκλήματα πολέμου τον Φεβρουάριο και η Μπενσούδα διέταξε την πλήρη έρευνα τον Μάρτιο.

Αντίθετα, η πρώτη καταγγελία πού έγινε από Κύπριο Αξιωματούχο,  τον ευρωβουλευτή Κώστα Μαυρίδη, εκπροσωπούμενο από τον Shurat Hadin, κατά των εποικισμών της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2014 - μισό χρόνο νωρίτερα από τους ισχυρισμούς εναντίον του Ισραήλ.

«Δεν είναι σαφές γιατί η Μπενσούδα προχώρησε σχεδόν 18 μήνες νωρίτερα σχετικά με την κατάσταση Ισραήλ-Παλαιστίνης και αρνήθηκε να αποφασίσει την κατάσταση στη βόρεια Κύπρο. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν νωρίτερα ενδείξεις ότι η Μπενσούδα θα αποφασίσει για τη Ββρεια Κύπρο μέχρι το τέλος του 2020, αλλά αυτό δεν υλοποιήθηκε ποτέ», σημειώνεται.

Στις 18 Ιανουαρίου, ο Shurat Hadin έστειλε μια επιστολή στο IOC του ICC που διαμαρτύρεται για έλλειψη κίνησης για την κατάσταση της στα κατεχόμενα,  καθώς και για άλλα άσχετα ζητήματα σχετικά με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Η Μπενσούδα έχει κάποιους λόγους που θα μπορούσε να προβάλει για το γεγονός γιατί η υπόθεση της Κύπρου μπορεί να κινήθηκε πιο αργά.

«Πρώτον, η ίδια η κυβέρνηση της Κύπρου δεν παρέπεμψε επίσημα την υπόθεση. Αντίθετα, η Shurat Hadin υπέβαλε καταγγελία εκ μέρους ενός συγκεκριμένου μέλους του κοινοβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, του Κώστα Μαυρίδη. Από τεχνική άποψη, αυτό σημαίνει ότι εάν η Μπεσούδα προχωρούσε,  θα βασίζεται στην σπάνια χρησιμοποιούμενη δύναμή της να ξεκινά μια υπόθεση. Ένας εισαγγελέας του ICC δεν συνηθίζεται να το κάνει, και όταν το πράττει, χρειάζονται άδεια από τους δικαστές του ICC», αναφέρει.

«Σε αντίθεση με την ισραηλινή υπόθεση, όπου η κύρια χώρα που εξετάζεται, το Ισραήλ, δεν είναι καν μέλος του Καταστατικού της Ρώμης και είναι αντίθετο στην αναφορά της υπόθεσης, η Κύπρος είναι υπερήφανο συμμετέχον μέλος του Καταστατικού της Ρώμης.

Εάν η Κύπρος δεν παραπέμψει την υπόθεση στο ΔΠΔ, είναι πιθανό να το κάνει επειδή φοβάται την Τουρκία.

Το χαρακτηριστικό της καταγγελίας

Η κυπριακή καταγγελία από τον Shurat Hadin αναφέρει ότι «η τουρκική κατοχή είναι μια από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις εποικισμού στη σύγχρονη εποχή».

Επιπλέον, από συνολικά τους περίπου 50.000 Τούρκους πολίτες που ζούσαν στην περιοχή το 1996, η καταγγελία ανέφερε ότι οι επιθετικές πολιτικές της Τουρκίας ξεκινούν από  την αναγκαστική «εκτόπιση» Κυπρίων από τα σπίτια τους και φτάνουν στο σημείο «δολοφονίας ή εξαφανίσεων χιλιάδων Ελληνοκυπρίων "

«Η ουσία της καταγγελίας είναι ότι οι επίσημες και συντονισμένες πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης οδήγησαν σε περισσότερους από 100.000 Τούρκους εποίκους στην περιοχή, οι οποίοι σήμερα αποτελούν περίπου το μισό του πληθυσμού.

Η ανακοίνωση περιγράφει την συστηματική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης για ενίσχυση του ελέγχου της στη Βόρεια Κύπρο, ενθαρρύνοντας την εθνοτική τουρκική μετανάστευση, ενώ ενεργεί επιθετικά για την εκτόπιση γηγενών Κυπρίων από τα εδάφη τους».

Κάποιοι ειδικοί έχουν δήλωσαν στην  Post ότι η εισβολή, η κατοχή και η δημογραφική  αλλαγή της Τουρκίας στο βόρειο τμήμα της Κύπρου είναι το πραγματικό παράδειγμα της μεταφοράς πληθυσμού ως εγκλήματος πολέμου.

Οι ειδικοί λένε ότι η Τουρκία έχει εκδιώξει μεγάλες ομάδες Ελλήνων χωρίς καμία διαδικασία ή προσποίηση ανησυχιών σχετικά με τα δικαιώματά τους, έχει πάρει τα υπάρχοντα των εκδιωχθέντων ελληνικών κοινοτήτων και δεν έχει ακολουθήσει κανέναν από τους νόμους του πολέμου κατοχής για την προστασία των ελληνικών δικαιωμάτων.

Κανένας ουδέτερος νομικός εμπειρογνώμονας δεν συζητά πραγματικά τα περισσότερα από αυτά τα σημεία και δεν υπάρχει ψήφισμα του ΟΗΕ που θα μπορούσε να ερμηνευθεί με τρόπο που να δίνει δικαιώματα στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα