Είναι ο Ζιρού πολύ υποτιμημένος; Ναι, είναι!

Έβαλε γκολ με το αριστερό πόδι, έβαλε γκολ με το δεξί πόδι, σκόραρε με κεφαλιά και με πέναλτι! Κόντρα στην Σεβίλλη ο Ολιβιέ Ζιρού ήταν μια ομάδα μόνος του αποδεικνύοντας ξανά πως είναι ένας από τους πιο υποτιμημένους ποδοσφαιριστές των τελευταίων ετών.

Υπό κανονικές συνθήκες, βέβαια, ο Γάλλος δεν θα έπρεπε καν να φορά τη φανέλα της Τσέλσι το βράδυ της Τετάρτης στο «Σάντσεθ Πιθχουάν». Όλες τις προηγούμενες μεταγραφικές περιόδους οι Λονδρέζοι έκαναν

προσπάθειες για να τον... ξεφορτωθούν και παρόλα αυτά μένει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και ξελασπώνει την ομάδα όποτε έχει την ευκαιρία. Και το κάνει σε μια ομάδα που έχει ένα σωρό επιθετικούς...

«Τι τρομερός επαγγελματίας είσαι φίλε... Όλοι οι νεότεροι θα πρέπει να σε έχουν πρότυπο... Συγχαρητήρια ξανά. Και ο κόσμος ακόμα απορεί γιατί πάντα παίζεις. Σκληρή δουλειά, πάθος, αφοσίωση, δυνατός χαρακτήρας και πάντα έτοιμος να αλλάξεις τα δεδομένα» έγραψε ο Σεσκ Φάμπρεγας αποθεώνοντας τον Ζιρού, ο οποίος έβαλε και τα τέσσερα γκολ στη νίκη με 4-0 της Τσέλσι επί της Σεβίλλης.

Ένας παίκτης ο οποίος εδώ και πολύ καιρό δεν υπολογίζεται ως βασικός, αλλά όταν βρίσκει την ευκαιρία εκθέτει και τον προπονητή του και όλους όσοι τον υποτιμούν. Και το κάνει σιωπηλά. Με επαγγελματισμό, όπως του αναγνώρισε ο Φάμπρεγας. Ουδέποτε δημιούργησε πρόβλημα στην ομάδα με τη συμπεριφορά του, «τρώει» πάγκο αδιαμαρτύρητα και απλά περιμένει να γίνει αλλαγή και να τα δώσει όλα για να βοηθήσει τους «μπλε».

Η αλήθεια είναι ότι στα χρόνια που αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ, δηλαδή από το 2012 όταν στα 26 του μετακόμισε στην Άρσεναλ, έχει προκαλέσει έναν... διχασμό σχετικά με την αξία του. Πολλές φορές έχει βρεθεί στο στόχαστρο επικρίσεων και δεν είναι λίγοι αυτοί που σχολιάζουν πως δεν μπορεί να θεωρηθεί επιθετικός μεγάλης κλάσης. Πολλοί, μάλιστα, θυμίζουν πως αν και ήταν ο βασικός επιθετικός της εθνικής ομάδας της Γαλλίας που κατέκτησε το Μουντιάλ το 2018 δεν πέτυχε ούτε ένα γκολ στα γήπεδα της Ρωσίας. Για την ακρίβεια, δεν έκανε ούτε σουτ στον στόχο!

Και μιας και ο λόγος για την παρουσία του Ζιρού στους «τρικολόρ»... Ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γαλλίας, Ντιντιέ Ντεσάμπ ρωτήθηκε πριν από λίγο καιρό για τον επιθετικό της Τσέλσι και για τον χρόνο συμμετοχής του, απαντώντας πως αν παραμείνει στους «μπλε» όπου δεν έχει χρόνο συμμετοχής, δεν θα καταφέρει να κερδίσει μία θέση στην εθνική ομάδα.

«Κάνω τις επιλογές που είναι καλύτερες για τηνεΕθνική. Ο Άντονι Μαρσιάλ είναι εξαιρετικός παίκτες, με επιτρέπει να έχουμε… βάθος στην ομάδα. Σε σύγκριση με τον Ολιβιέ και με βάση την κατάσταση στην ομάδα του, ξέροντας πως πρέπει να είναι σε ρυθμό, είναι δύσκολο να βρει θέση. Δεν είναι πως δεν τον θέλω (σ.σ.Ζιρού), αλλά είναι περίπλοκο θέμα. Θέλει να παραμείνει σε ανταγωνιστικό επίπεδο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τι έχει κάνει για την ομάδα» είπε ο Ντεσάμπ.

Ναι, αλλά... Ο Ζιρού είναι ο πρώτος σκόρερ στα παιχνίδια της εθνικής ομάδας της Γαλλίας στο «Σταντ ντε Φρανς» έχοντας σκοράρει 22 φορές σε αυτό το γήπεδο. Είναι, επίσης, για πέμπτη φορά ο πρώτος σκόρερ της χρονιάς έχοντας πετύχει πέντε τέρματα μέσα στο 2020 για τους τρικολόρ. Και θέλει άλλα επτά γκολ για να φτάσει τον Τιερί Ανρί στην πρώτη θέση των σκόρερ της εθνικής Γαλλίας!

Η αλήθεια είναι πως κάποιες φορές ο Ζιρού δείχνει δύο πρόσωπα: άλλος με την εθνική ομάδα, άλλος με τον σύλλογο. Ίσως αν αγωνιζόταν σε μια ομάδα στην οποία θα είχε σταθερά χρόνο συμμετοχής και δεν θα είναι απλά μια από τις αλλαγές να μην είχε φτάσει στο σημείο να είναι τόσο υποτιμημένος.

Διότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σέντερ φορ που τα έχει όλα: τελείωμα, εναέριες μονομαχίες, δυνατό σουτ, εξαιρετικός με πλάτη στο τέρμα, με ποικιλομορφία κινήσεων και κίνηση χωρίς τη μπάλα. Συμβάλλει στο παιχνίδι της ομάδας με πολλούς τρόπους ακόμα και όταν δεν βρίσκει δίχτυα. Μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και κάνοντας κινήσεις που κάνει ένας χαφ. Κοινώς είναι ένας πολύ... τίμιος επιθετικός. Αρκεί αυτό; Δεν είναι εκθαμβωτικός, αλλά η συνεισφορά του στο ομαδικό παιχνίδι πολλές φορές παραβλέπεται.

Τη σεζόν 2018-19 που ολοκληρώθηκε με την Τσέλσι να κατακτά το Γιουρόπα Λιγκ ο Ζιρού είχε πετύχει 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Η λεπτομέρεια που κάνει την εντυπωσιακή διαφορά είναι πως σημείωσε και τα 16 γκολ με εκτέλεση μίας επαφής, απόδειξη ότι ξέρει να βρίσκεται στο σωστό σημείο την κατάλληλη στιγμή.

Έβαλε τα 11 από τα 16 γκολ στο Γιουρόπα Λιγκ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Και έγινε, μάλιστα, ο πρώτος παίκτης αγγλικής ομάδας, μετά τον Άλαν Σίρερ τη σεζόν 2004-05, που έβαλε 11 γκολ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

«Έχω ένα πρόβλημα, διότι έχω τον Τάμι Έιμπραχαμ που παίζει πολύ καλά και το ίδιο έκανε προφανώς και την περασμένη σεζόν. Ο Ολιβιέ πάντα συνεισφέρει με τον επαγγελματισμό του, άρα έχω δύο παίκτες να παλεύουν στα ίσια για μία θέση. Αυτό είναι καλό πρόβλημα. Ο Ολιβιέ θα πάρει τα λεπτά του, διότι έχουμε βαρύ πρόγραμμα, θα παίζουμε κάθε λίγες μέρες» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο Φρανκ Λάμπαρντ αναγνωρίζοντας την προσφορά και τον επαγγελματισμό του Γάλλου.

Ο Καρίμ Μπενζεμά, αποκλεισμένος από την εθνική ομάδα της Γαλλίας λόγω της εμπλοκής του στο σκάνδαλο με τον εκβιασμό στον Ματιέ Βαλμπουενά, έχει πει ότι ο ίδιος είναι σαν μονοθέσιο της φόρμουλα 1, ενώ ο Ζιρού σαν όχημα καρτ.

«Εγώ το μοναδικό πράγμα που έχω να πω είναι πως είμαι θριαμβευτής σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι κι άσχημα για... go kart, έτσι δεν είναι;» απάντησε ο Ζιρού. Και έχει δίκιο. Ακόμα κι αν δεν είναι ένα λαμπερό μονοθέσιο, για όχημα καρτ κάνει τη δουλειά του μια χαρά. Και ξέρεις ότι δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ...

Και εν τέλει μπορεί να μην μείνει στην ιστορία του ποδοσφαίρου ως ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς που πέρασαν ποτέ, αλλά σίγουρα θα σχολιάζεται ως ένας από τους πιο υποτιμημένους παίκτες...

Keywords
Τυχαία Θέματα